Crotone 發表於 2005-12-6 07:29

有關葵涌村交通/設施多問

小弟星期六有事去葵涌村做義工,

1) 葵涌村商場而家有無食市(快餐店/茶餐廳)開左?
2) 點樣行番落大窩口體育館巴士站搭車返屯門?時間多久?
3) 由大坑東村往葵涌村點搭車最平?

3AD60 發表於 2005-12-6 08:02

Crotone在 2005-12-6 07:29 AM 發表:

搭40路線係光輝圍落車,之後行路上
葵涌村已經係最平.

Crotone 發表於 2005-12-6 08:24

3AD60在 2005-12-6 08:02 發表:

搭40路線係光輝圍落車,之後行路上
葵涌村已經係最平.
行上去要多久? 或係下一站和記行行上去會唔會近d?

s3n370 發表於 2005-12-6 09:34

Crotone在 2005-12-6 08:24 AM 發表:

行上去要多久? 或係下一站和記行行上去會唔會近d?

和記行/健全街個站會快d,行5分鐘左右就去到。

Crotone在 2005-12-6 07:29 AM 發表:

沿大窩口道往荃灣方向行,行到富安樓或大窩口街市轉入大窩口村,
再沿村內通道行就去到(小弟唔係好識講條路係點,但係去到就搵到)。

唔知樓主係咪去亞斯里堂果頭?如果唔係,又或者唔係要去大窩口村的話,
建議樓主去番健全街個站搭。因為健全街個站近d。

Crotone 發表於 2005-12-6 11:18

s3n370在 2005-12-6 09:34 發表:
沿大窩口道往荃灣方向行,行到富安樓或大窩口街市轉入大窩口村,
再沿村內通道行就去到(小弟唔係好識講條路係點,但係去到就搵到)。

唔知樓主係咪去亞斯里堂果頭?如果唔係,又或者唔係要去大窩口村的話,
建議樓主去番健全街個站搭。因為健全街個站近d。
...
其實我唔知是係去亞斯里堂果頭(因我只知去芊葵樓附近的露天廣場).

arhang2001 發表於 2005-12-6 13:45

1) 葵涌村商場而家有無食市(快餐店/茶餐廳)開左?

芊葵樓即商場上蓋,綠色的一堆其中一座。

1.商場內現有大家樂,椰林閣,五十嵐及酒樓一間

2.葵涌村五期(橙色果堆)曉葵樓後,即遊戲設施附近,有樓梯通往大廈街近富逸樓,落到去轉右就會見到體育館,你可以去到問人,因為呢條路已成為好多居民往返地鐵站必經之路,會比行馬路快好多好多。

3.學生價搭地鐵往葵興轉乘43,葵涌村茵葵樓站下車,車費為$2.9+$3=$5.9,唔建議搭40,因為要行好遠,你未必識行。

Crotone 發表於 2005-12-6 13:57

arhang2001在 2005-12-6 13:45 發表:
芊葵樓即商場上蓋,綠色的一堆其中一座。

1.商場內現有大家樂,椰林閣,五十嵐及酒樓一間

2.葵涌村五期(橙色果堆)曉葵樓後,即遊戲設施附近,有樓梯通往大廈街近富逸樓,落到去轉右就會見到體育館,你可以去到問人,因為呢條路已成為好多居民往返地鐵站必經之路,會比行馬路快好多好多。

3.學生價搭地鐵往葵興轉乘43,葵涌村茵葵樓站下車,車費為$2.9+$3=$5.9,唔建議搭40,因為要行好遠,你未必識行。

Thanks ...但我不是學生啦...所以我搭地鐵要成人價啦

[ Last edited by Crotone on 2005-12-6 at 14:05 ]

chrisappear 發表於 2005-12-6 15:15

1. 想行少一點,搭地鐵去長沙灣站轉33A,總計$7.3-$8.4;
2. 想平,就要付出多些腳力:行去怡靖苑分站搭33A.以現時33A熱多冷少情況,俾$3.5機會多於$4.6.
然而,方法2需步行20分鐘.

gsrc0525 發表於 2005-12-6 23:01

chrisappear在 2005-12-6 15:15 發表:

1. 想行少一點,搭地鐵去長沙灣站轉33A,總計$7.3-$8.4;
2. 想平,就要付出多些腳力:行去怡靖苑分站搭33A.以現時33A熱多冷少情況,俾$3.5機會多於$4.6.
然而,方法2需步行20分鐘.

實際上如果工作地點在葵涌第四期或第五期(指曉葵﹑映葵﹑旭葵樓等)的話,
並不需20分鐘那麼費時,
只需約15分鐘便行了。

有錯請指正。

chrisappear 發表於 2005-12-6 23:12

gsrc0525在 2005-12-6 23:01 發表:
實際上如果工作地點在葵涌第四期或第五期(指曉葵﹑映葵﹑旭葵樓等)的話,
並不需20分鐘那麼費時,
只需約15分鐘便行了。

有錯請指正。
唔係呀,我係指大坑東邨行去怡靖苑要20分鐘.
令板友誤會,深感抱歉.
頁: [1]
查看完整版本: 有關葵涌村交通/設施多問