arriva-eric 發表於 2010-3-26 03:05

問尖東站(綠區)的自動行人道

白蘭軒道地底的行人隧道(綠區)內只有一條自動行人道, 它是否依著特定的時間來決定運作方向呢?

另, 未來會否加添一條自動行人道在綠區的可能呢? 因我覺得現有隧道闊度是足夠放兩條自動行人道的.

wty2710 發表於 2010-3-26 09:02

約1600前往尖沙咀站
約1600後往尖東站
(確實時間還請其他版友解答...)

而加一條自動行人道在綠區...
只可說...要加一早加左...(尖東站啓用前)

N672D 發表於 2010-3-26 18:56

原帖由 wty2710 於 2010-3-26 09:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
約1600前往尖沙咀站
約1600後往尖東站
(確實時間還請其他版友解答...)

而加一條自動行人道在綠區...
只可說...要加一早加左...(尖東站啓用前)

約1700才交換方向

cat666 發表於 2010-3-26 20:06

Monday to Friday, Sunday and Public Holiday

Before 1600: towards TST
After 1600: towards ETS

Saturday:
Before 1300: towards TST
After 1300 towards ETS

In case, Saturday is Public holiday, It change at 1600.

吾會加。濶度不足。

arriva-eric 發表於 2010-3-26 23:20

謝謝各位~

682愛好者 發表於 2010-3-26 23:42

大概是考慮到緊急逃生時易於疏散
才只設一條自動行人道吧?

tuen 發表於 2010-3-27 01:40

回復 6# 的帖子

此為其一,
如果用盡闊度整晒兩條自動行人道, 當其中一條要做維修, 所有人就要迫晒o係另一條行人道(比冇整行人道更窄o既闊度)來往,
所以都唔係夠闊度就一定加行人道呢

arriva-eric 發表於 2010-3-27 03:25

原帖由 tuen 於 2010-3-27 01:40 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
此為其一,
如果用盡闊度整晒兩條自動行人道, 當其中一條要做維修, 所有人就要迫晒o係另一條行人道(比冇整行人道更窄o既闊度)來往,
所以都唔係夠闊度就一定加行人道呢 ...
維修時, 行人可繞道紅區/黃區, 另外,大維修盡量不在營運時間進行的, 所以我覺得這個應該不是理由.

反而我覺得是安全因素, 因為隧道內的自動行人道是分開單向前後共兩段的, 如果擴建為雙向前後共四段,如果後段的自動行人道突然停止運行, 那人流會堆在中間的分隔帶做成危險.

正常
N出口                                 尖東站
          --<--------   --<---------
          -->--------   -->---------

危險 (### = 人流過份聚集)
N出口                                  尖東站
         --x--------###--<---------
         -->--------   -->---------

解決方法就是雙向的自動行人道都是'一條過'.

091320906 發表於 2010-3-27 11:13

tuen 發表於 2010-3-27 12:21

回復 8# 的帖子

小弟都同意你o既觀點

但同時, 小弟提出之前果個理由, 純粹係因為之前黃區一段自動行人道(由G出口向綠區入口方向)試過停左成個星期, 每日都要o係行人道出面行, 反映同其他扶手電梯一樣都會o係營運時間內維修

老實講, 我地好多時都要行到去果個地方先至知果樣野停左, 就以我由尖沙咀站轉車去尖東站為例咁, 我選擇左由G出口經黃區->綠區行過去尖東站, 行到一半見d野停左, 就冇可能選擇返由F出口行紅區過去吧.
頁: [1] 2
查看完整版本: 問尖東站(綠區)的自動行人道