albertyuen 發表於 2010-3-28 16:02

屯門公共圖書館去九龍灣利基大廈

平日約四點幾pm
目標一小時內到達
當然希望用最便宜方法到達
本人持學生八達通

樂仔〞 發表於 2010-3-28 18:26

落九龍灣就緊係搭 62X 快
不過個個位 , 我唔知啟業邨近定九龍灣地鐵站近了 .. :L

如果 4 點頭左右 , 仲可以搏下有冇 259D ..

s3n370 發表於 2010-3-28 19:31

原帖由 albertyuen 於 2010-3-28 16:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

平日約四點幾pm
目標一小時內到達
當然希望用最便宜方法到達
本人持學生八達通

以純車程計, 全程港鐵係最平, 也可在一小時內到達.
但大前提係咁多程車都要唔駛點等先得.

cong 發表於 2010-3-28 23:24

superay 發表於 2010-3-30 21:14

平日的話,樓主見到259D就上佢啦,因為九龍灣鐵路站分站,62X同其它變條線係去到過左13座先有得落,而259D就係大多數路線停的那個位。

若果等不到259D,只有坐16:05班62X,一旦送車尾,下班無記錯係16:20先開,肯定過鐘
PS: 交通情況問題,越遲出發越易塞車,行車時間越長

港鐵最好唔好搭,我自己經驗所得,轉車轉到腳軟但時間會耐左,4點上車的話,我記得大約係5:15先去到九龍灣

回憶的呼喚 發表於 2010-4-11 03:41

我都建議樓主坐62X/259D
樓主係公共圖書館出發
如果要行過去西鐵站 要10-15分鐘
上左西鐵 仲要係咁轉車
屯門->美孚 落車 行5-10分鐘轉荃灣線-> 太子->觀塘線

小弟曾經係天水圍出藍田 坐西鐵咁去

結果係去到太子已經用左40幾分鐘

victorkaho 發表於 2010-4-21 19:04

NC8285 發表於 2010-4-21 21:22

我都建議樓主坐259D或者62X好過,始終坐港鐵都係要轉黎轉去,轉車等車
既時間可能都要成15分鐘有多,雖然港鐵係平d,但係1個鐘要去到真係好難,
不過259D係屯市係出九龍之前既尾站,可能會冇咩位坐,不過如果咁岩落到
屯市有62X既話樓主你最好就上62X,一定會有位坐既,同埋正常既話坐62X
或者259D既話,應該都可以岩岩好1個鐘出到九龍灣既,如果快既話50分鐘
應該都可以去到既....................
頁: [1]
查看完整版本: 屯門公共圖書館去九龍灣利基大廈