fm1234 發表於 2010-3-28 21:01

Netbook購買及使用問題

1.想問如果netbook係屋企上網,d人話加個wireless router就可以,
佢既運作係咪本身desktop用開既寬頻 > 駁wireless router > netbook就靠wifi接收router發出既訊號?

2.另外broadband供應商會唔會block左唔俾人去咁share寬頻?

3.另外如果budget大約$3000-$3500,唔知有無咩推介 (主要上網、文書、睇下台劇)
同埋我見多數都係10.1吋mon,如果over呢個size係咪就唔算係netbook?其實有無咩定義為之netbook?

唔該:handshake

hkaiw 發表於 2010-3-28 21:49

原帖由 fm1234 於 2010-3-28 21:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1.想問如果netbook係屋企上網,d人話加個wireless router就可以,
佢既運作係咪本身desktop用開既寬頻 > 駁wireless router > netbook就靠wifi接收router發出既訊號?
基本上近幾年推出的手提電腦已經內置了無線上網接收器,因此當然可能用無線上網;另外,印象中 Nokia 最近推出的一款 Netbook 是沒有有線網絡插頭,因此只能使用無線網絡或另外購買 USB 有線網絡卡。
原帖由 fm1234 於 2010-3-28 21:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
2.另外broadband供應商會唔會block左唔俾人去咁share寬頻?
不會。
3.另外如果budget大約$3000-$3500,唔知有無咩推介 (主要上網、文書、睇下台劇)
同埋我見多數都係10.1吋mon,如果over呢個size係咪就唔算係netbook?其實有無咩定義為之netbook?

Netbook 的定義可以參考這裡:
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/Netbook
現時所見的 Netbook 通常是指用 Intel Atom 處理器、Windows XP Home Edition 或 Windows 7 Starter Edition 作業系統(有些是安裝了 Vista Home Basic,例如 HP Mini 1000;售價方面,最便宜那款低於2000元(某間直銷店所售那款)。

OTIS401 發表於 2010-3-28 22:16

1.基本上可以咁講,因為宜家市面上的Netbook一定會有內置Wifi
如果預上台玩流動上網的話,更可以買部有內置HSPA modem的
要留意的只係LAN就唔係部部都有

2.未聽過呢支歌仔
只係流動上網會有一堆的騙人合約,話無限流量其實係有限
過左的話速度隨時慢過56K...
當然,HSPA可以用儲值卡,有需要時先開
不過如果你無諗過的可以唔理呢樣野,就咁買個無線router或者出街用免費wifi都可以

另外,如果你經常用netbook的地方有PCCW的wifi
可考慮申請一個plan,每月任用都係30蚊左右

3.Netbook通常都係Asus、MSI或笨Q呢D台灣牌子(呢D機通常都符合樓主的要求)
其他的都可以考慮下Dell、HP同聯想
但絕不建議買生鬆同送你,D機得個靚字唔用得耐

OS方面,都係XP Home、7 Starter或者Linux都有
台灣機多數都係跟XP Home
(不過其實都可以加錢或者老番升級的...)
我有個Fd都係自己由XP Home升左做7 Ultimate的
得係得,不過可能會行得慢D

fm1234 發表於 2010-3-28 22:36

原帖由 OTIS401 於 2010-3-28 22:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1.基本上可以咁講,因為宜家市面上的Netbook一定會有內置Wifi
如果預上台玩流動上網的話,更可以買部有內置HSPA modem的

2.未聽過呢支歌仔
只係流動上網會有一堆的騙人合約,話無限流量其 ...

我見HP同Dell既機都係行802.11,呢個係咪只係接收到wifi既system?
如果無內置HSPA modem,要點做?係咪要插手指?

OTIS401 發表於 2010-3-28 22:54

原帖由 fm1234 於 2010-3-28 22:36 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我見HP同Dell既機都係行802.11,呢個係咪只係接收到wifi既system?
如果無內置HSPA modem,要點做?係咪要插手指?

802.11即係wifi

無內置HSPA modem
係要插手指的,即係平時係電訊商見到果D手指
簽約後便可以免費租用

AVD1 發表於 2010-3-29 04:35

原帖由 OTIS401 於 2010-3-28 22:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

2.未聽過呢支歌仔
只係流動上網會有一堆的騙人合約,話無限流量其 ...
3) 我反而認為買 Netbook, 而家應該好好 考慮 SONY
因為自己已經受害, 非常後悔點解當左冇要到 SONY ~

我自己而家都用緊 netbook (仲要係當普通手提電腦咁用, 原因之前已經講過)
問題係市面大多數 netbook 10.1" 都係用到 1024x600 解像度,
篇篇而家 1024x600 就係不合事宜, 有部份網站 1024x600 根本係睇唔哂
點整都起整唔到,
同時 MSN Messenger Setting 根本連確定都咁唔到

所以而家應該好好考慮下 1366x768 o既解像度 o既 netbook
市面上有 1366x768 o既 netbook 主流牌子並唔多,
只係得 HP, SONY, Gigabyte 同埋 Fujitsu ~

SONY W Series 最平個部就要賣 $ 3680 ~
Fujitsu 得部 MH380 先係 1366x768 10.1" netbook, 不過人地話日本做賣到五字頭 ~
Gigabyte 個部係 Tablet 先係 1366x768, 都要幫到 over $ 4500
HP 好似係 $ 3480 ~

-----
不過其實樓主唔介意,
根本可以考慮下 11" o既 CULV
ACER 個部唔貴, 據講一直鎖量唔錯,
不過個人對 CULV 冇咩研究, 就要留比其他板友解答 ~

091320906 發表於 2010-3-29 06:54

fm1234 發表於 2010-3-29 09:55

原帖由 AVD1 於 2010-3-29 04:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

3) 我反而認為買 Netbook, 而家應該好好 考慮 SONY
因為自己已經受害, 非常後悔點解當左冇要到 SONY ~

我自己而家都用緊 netbook (仲要係當普通手提電腦咁用, 原因之前已經講過)
問題係市面大多數 netbook 10.1"...

唔講真係唔知個解象咁重要!

另外想問netbook用既software,洗唔洗個software要有對應返netbook既version?定係
用平時裝desktop既version都得?

因為本身對netbook唔識(e.g維修),所以我好睇佢售後服務既口碑。

kei_hk 發表於 2010-3-29 10:51

給樓主一個建議﹐我是認真的打斷你買netbook的提議的。

netbook 我看你都是主要出街同上網﹐如果唔係你唔會問在街上網的問題。

如果1年前﹐你買netbook 都是一個唔錯的選擇。不過﹐如果又會在家用長用﹐真的儲多些少錢﹐買notebook 好一些。

原因如下 :
1. netbook 本身的mon 係細的﹐雖然出街係方便﹐在家便會覺得好唔方便。
即使你用來做word, excel﹐都會覺得細。

2. 近1-2年﹐網頁越來越花巧﹐例如香港最出名的2大討論區﹐入面的jawa 圖越來越多﹐令到netbook 的cpu 處理好吃力。

你用netbook 去玩facebook﹐沒有問題。但用來玩facebook 的flash game﹐保証你會窒下窒下﹐勉勉強強可接受。(現時即使用ion機種﹐flash game 是靠flash player﹐但都未做好優化﹐都要全靠cpu去處理)

3. youtube﹐看480p的影片仲可以﹐但720影片便會開始出事。近年的ion 組合(即atom + n記display 晶片)﹐理論上都可解決部份不流暢情況﹐但未必完美。*要靠最新版的flash player 去用display 晶片處理硬解﹐分擔cpu工作。但只是幫忙﹐效果並非十分理想。

總結而言﹐我寧可儲多些少錢﹐正正經經買部行雙核心的cpu notebook﹐可買舊款14寸機種。在性能﹐流動性﹐mon 的大少﹐都是一個好選擇。

流動寬頻﹐其實無一家可以給予你用的plan 最高速度的﹐原因是會受多方因素影響﹐連天氣情況都可影響連線質素。同一時間同一發射機站多人用﹐便會出現塞車而慢起來。
123 已經被人公開了每月流量超出 4G 便會同你限速﹐去到比56k 更慢﹐那時真係比死更難受。數記講明什麼都唔block﹐只會在peak hour 按情況而減慢用戶的速度﹐以便其他人都可有基本的資源﹐即係最少唔會lock 你去到一個比死更難受的速度。和記我聽說係室外是ok﹐但一些室內地方﹐唔夠數記好。pccw 好多室內都唔ok﹐要靠wifi。

給你一個流量參考﹐我用「三叔」的nc-10﹐用數記3m任上plan﹐大約用2小時上網﹐只是上facebook﹐上italk及d字頭的討論區﹐無上youtube等地方﹐基本每次都最少用80mb以上。

kei_hk 發表於 2010-3-29 11:09

原帖由 fm1234 於 2010-3-29 09:55 AM 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

唔講真係唔知個解象咁重要!

另外想問netbook用既software,洗唔洗個software要有對應返netbook既version?定係
用平時裝desktop既version都得?

因為本身對netbook唔識(e.g維修),所以我好睇佢售後服務既口碑。 ...

所有software 都只是對番windows version﹐但windows 除了32-bit 及 64bit 外﹐沒有講明便沒有再細分version (即xp home 及 pro﹐vista home basic/home per/prof﹐win 7 start/home per/ pro)

至於維修﹐同notebook 一樣﹐換ram 可以自己便到。harddisk 可換﹐但你要自己想方法去裝番os﹐因沒有光碟機。其他的零件有問題﹐基本上你都要返廠或去找人維修﹐自己都處理唔到。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: Netbook購買及使用問題