3AD172004 發表於 2005-12-21 22:13

各位而家打緊工既板友,今個聖誕同除夕/新年有冇假放呢?

如題!
我而家o係某汽車零件舖打工,平安夜(24日)同埋除夕日(31日)都要返工,而聖誕三日公眾假期,25日係星期日,休息(因為我打工o個間舖頭逢禮拜休息),26日亦都休息,好喇到左27日,就算係紅日都要係要返工,唔知27日係唔係已經唔係法定既勞工假期呢?另外元旦o個日(2006年1月1日)係星期日,休息,至於元旦補假o個日(2006年1月2日)駛唔駛返工就要等老世通知。

歡迎討論。

[ Last edited by 3AD172004 on 2005-12-21 at 22:15 ]

kenny_hou 發表於 2005-12-22 02:14

小弟24,26,31同1月1日都要開工,25號就休息

guia 發表於 2005-12-22 08:16

冬至 放17:00
25/12, 26/12, 01/01 放假

HK104 發表於 2005-12-22 09:02

小弟工作的公司星期六是不用上班,而且是放Bank假,因此12月24-27,31, 1月1-2日
都放假。

樓主27日要上班,你公司係放法定假期(勞工假),而27/12不是法定假期。

[ Last edited by HK104 on 2005-12-22 at 09:07 ]

N38 發表於 2005-12-25 17:13

我就放25,26/12
31/12同1/1(六,日) 就o岩o岩撞正我個week放

18092001 發表於 2005-12-25 20:34

小弟平時返五日工, 星期六/日放假
所以 24-27/12, 31/12-2/1 全放

到依家仲搞清楚乜野叫勞工假/法定假期
雖然唔關我份工事, 但係都想知道下
希望各位可以解釋一番, 多謝

ricky 發表於 2005-12-25 21:07

18092001在 2005-12-25 08:34 PM 發表:

小弟平時返五日工, 星期六/日放假
所以 24-27/12, 31/12-2/1 全放

到依家仲搞清楚乜野叫勞工假/法定假期
雖然唔關我份工事, 但係都想知道下
希望各位可以解釋一番, 多謝

勞工假比公眾假少了耶穌受難節、復活節、佛誕、聖誕節。

dydx 發表於 2005-12-31 23:29

原帖由 ricky 於 2005-12-25 21:07 發表

勞工假比公眾假少了耶穌受難節、復活節、佛誕、聖誕節。

耶穌受難節翌日同聖誔節翌日都唔係勞工假期
同埋勞工假期多左冬至 (平年22/12,閏年21/12)

s3n370 發表於 2005-12-31 23:56

原帖由 dydx 於 2005-12-31 23:29 發表

耶穌受難節翌日同聖誔節翌日都唔係勞工假期
同埋勞工假期多左冬至 (平年22/12,閏年21/12)

整個復活節同聖誕節翌日(26/12)都唔係勞工假期。

另外僱主可以定冬至或聖誕節(25/12)任何一日為勞工假,
唔係放多冬至一日。

Andy_Chan 發表於 2006-1-1 01:29

我現在工作.....
22/12 當日早放一小時 ( 但我組的 heat, 捉住我唔比我走, 要我開 ot 45mins, 仲要是唔比申請 camp 返 ot 假 )

24/12, 31/12 都要返, 只是咁o岩星期六, 放下午............

25-27/12, 1-2/1 放假........
不過 2/1 假期, 都有老師叫學生回校補課, 仲要借了 lecture room ( lecture room 由我管理 )
但當日我死都唔會返, 由校工代我開門比老師, 有咩技術問題由該老師自己搞點.......
頁: [1] 2
查看完整版本: 各位而家打緊工既板友,今個聖誕同除夕/新年有冇假放呢?