garyfirst 發表於 2005-12-22 23:07

[問路] 海洋公園正門入口 --> 海洋公園大樹灣入口

在未入場及未有海洋公園門票下,除了乘坐 629 或 的士 外,如何在早上十點幾由海洋公園正門入口前往海洋公園大樹灣入口?

先謝!

gsrc0525 發表於 2005-12-22 23:37

garyfirst在 2005-12-22 23:07 發表:

在未入場及未有海洋公園門票下,除了乘坐 629 或 的士 外,如何在早上十點幾由海洋公園正門入口前往海洋公園大樹灣入口?

先謝!

基本上沒有任何乘車方法可前往此處,
步行是唯一的選擇,
而步行的時間大約為25-30分鐘左右,
沿途則略為陡斜一點。

AVD1 發表於 2005-12-23 20:28

gsrc0525在 2005-12-22 11:37 PM 發表:

基本上沒有任何乘車方法可前往此處,
步行是唯一的選擇,
而步行的時間大約為25-30分鐘左右,
沿途則略為陡斜一點。

條路線係點呢 ???

limited 發表於 2005-12-24 01:25

AVD1在 2005-12-23 20:28 發表:
條路線係點呢 ???

海洋公園道→香葉道→左轉南朗山道→右轉深灣道→
沿深灣道行到尾 (期間你應該會見到好多城巴出出入入)

如果唔想全程行路,可以行到去南朗山道
搭去雅濤閣的巴士/小巴,然後繼續沿深灣道行

[ Last edited by limited on 2005-12-24 at 01:27 ]

AVD1 發表於 2005-12-24 11:55

limited在 2005-12-24 01:25 AM 發表:

海洋公園道→香葉道→左轉南朗山道→右轉深灣道→
沿深灣道行到尾 (期間你應該會見到好多城巴出出入入)

如果唔想全程行路,可以行到去南朗山道
搭去雅濤閣的巴士/小巴,然後繼續沿深灣道行

[ Last e ...

搭去雅濤閣的巴士/小巴 唔知要幾錢呢 ???

bigfish_hk2 發表於 2005-12-24 23:24

AVD1在 2005-12-24 11:55 AM 發表:

搭去雅濤閣的巴士/小巴 唔知要幾錢呢 ???

搭去雅濤閣的巴士/小巴大約需要$3#???

kenny_hou 發表於 2005-12-25 03:39

bigfish_hk2在 2005-12-24 11:24 PM 發表:

另問:請問有邊D巴士/小巴線係去雅濤閣的呢

AVD1 發表於 2005-12-25 11:38

kenny_hou在 2005-12-25 03:39 AM 發表:

我只係知 CTB 75 由 Central 去 雅濤閣 (有錯請指) ~~~

ccicoltd 發表於 2005-12-25 11:53

kenny_hou在 2005-12-25 03:39 發表:
小巴 29 59 59A (途經:29A 往大樹灣,平日上午尾車 0930)
大巴 72A 75 97A (71P 78P 深灣開)

nwfb1601 發表於 2005-12-27 12:24

原帖由 bigfish_hk2 於 2005-12-24 23:24 發表
除0左城記 97A 同埋綠小 29A(城記 97A:$2.50,綠小 29A:
$4.50)。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/tongue.gif
頁: [1] 2
查看完整版本: [問路] 海洋公園正門入口 --> 海洋公園大樹灣入口