lf5499 發表於 2005-12-24 15:16

ming 發表於 2005-12-24 15:24

大冒險家不是外購劇嗎?

DK704_3N133 發表於 2005-12-24 16:21

ming在 2005-12-24 03:24 PM 發表:

大冒險家不是外購劇嗎?

係.......

回樓主......基本上甚麼"要影到石油氣小巴..ate等等"
無$台都經常有la.......
創世紀頭幾集竟然有新巴(背景係1989-1990)
另外某套電視劇ge追車鏡頭第一幕係冇車牌
第二幕係有車牌
所以.....唔可以因為穿崩而話大冒險家求其
論求其.....無$台仲求其

lee329 發表於 2005-12-24 19:32

DK704_3N133在 2005-12-24 04:21 PM 發表:

係.......

回樓主......基本上甚麼"要影到石油氣小巴..ate等等"
無$台都經常有la.......
創世紀頭幾集竟然有新巴(背景係1989-1990)
另外某套電視劇ge追車鏡頭第一幕係冇車牌
第二幕係有車牌 ...

其實外購,亞視同無線d劇都唔會點考究背景.

lf5499 發表於 2005-12-24 20:06

lee329 發表於 2005-12-24 20:26

lf5499在 2005-12-24 08:06 PM 發表:

咁佢背景唔計啦 佢真係求其到 個主角開既超市入面d佈置都完全唔係個個年代....入面賣既食品...雪櫃等等 完全唔似個個年代囉係....

另外...乜呢套野外購架....我仲以為亞視自己拍架tim..

其實都有D例外,如8號巴士(陳庭威出世架車),電視風雲(搵部利蘭貨車出左兩場)
都算係咁....

virus 發表於 2005-12-24 22:35

doging1977 發表於 2005-12-24 22:52

bustop 發表於 2005-12-24 23:05

lf5499在 2005-12-24 08:06 PM 發表:
咁佢背景唔計啦 佢真係求其到 個主角開既超市入面d佈置都完全唔係個個年代....入面賣既食品...雪櫃等等 完全唔似個個年代囉係....

另外...乜呢套野外購架....我仲以為亞視自己拍架tim..

《大冒險家》好似冇明顯交代故事的時間背景.
雖然某些片段, 某些場景暗示背景係七十年代香港.

而且「24小時便利店」呢個概念應該在七十年代先登陸香港,
套劇又只播左兩個零禮拜,
應該未有咁快到九十年代.

睇左咁耐, 我發覺好似未出現過香港實景,
唔係澳門舊街扮舊香港, 就係內地城市扮七十年代香港.

superbus 發表於 2005-12-25 01:01

冇$台仲求其啦
果0的六、七十年代背景0既電視劇
搵穿崩位真係話咁易
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 大家覺唔覺亞視拍戲好求其