64K 發表於 2005-12-25 19:32

點解無線唔拎播馬權?

記得大約97年無線曾經有播馬,
以無線既財力,無理由咁益亞視,
特別係國際台,
點解無線唔拎播馬權?

virus 發表於 2005-12-25 19:54

superay 發表於 2005-12-25 23:02

據知,無線播馬的受歡迎程度亦不及亞視。

~☆凍檸樂☆~ 發表於 2005-12-25 23:16

咁六合彩呢.......都係蝕?

Cantona 發表於 2005-12-25 23:41

六合彩應該是跟賽馬一起判給同一間電視台的

我反而有興趣知道為什麼無線播馬會導致損失,請問有沒有高人可以指教?;)

asv2 發表於 2005-12-26 00:14

Cantona在 2005-12-25 11:41 PM 發表:

我反而有興趣知道為什麼無線播馬會導致損失,請問有沒有高人可以指教?;)

最簡單,廣告少左囉

鄭笑 發表於 2005-12-26 04:14

TYChow 發表於 2005-12-26 14:09

對於無線來說,播馬的收入也不足以彌補廣告的損失;加來又不怕無節目播出。
但對於亞視來說,馬會買時段可以彌補亞視廣告不足所造成的虧蝕;
對於馬會來說,買亞視的廣告時段比買無線的平,結果便會是亞視播馬。

那麼,馬會豈不是亞視的最大廣告客戶?馬會一年要付亞視多少錢?

另問,以前亞視播澳門賽馬,是由澳門馬會向亞視買時段;還是由亞視自行製作?先謝!

pochi 發表於 2005-12-27 23:08

原帖由 Cantona 於 2005-12-25 23:41 發表

除左廣告損失外,另一原因好似係當年係電視台買播映權既,亞視張合約一完,無線無啦啦
走去同佢鬥bid,仲俾佢贏鬼左,所以就中左招。

跟住就係無線合約一完就唔玩,而亞視經過澳門馬會買時段一役,發覺原來播馬係唔駛俾錢買
播映權,仲要掉番轉要馬會求佢播,所以亦唔騷馬會。結果就去到而家呢個局面。

virus 發表於 2005-12-28 01:25

頁: [1] 2
查看完整版本: 點解無線唔拎播馬權?