前KMB員工家屬 發表於 2005-12-29 00:27

台灣的巴士司機, 請不要亂來

車尾會有司機大佬的名稱, 但在台北市仍可見到

有巴士雙黃線超車及衝紅燈

ksmbh 發表於 2005-12-29 00:30

原帖由 前KMB員工家屬 於 2005-12-29 00:27 發表
車尾會有司機大佬的名稱, 但在台北市仍可見到

有巴士雙黃線超車及衝紅燈

台北市情況已經係全台灣最好,
台北縣衝紅燈可能更多.

cx838 發表於 2005-12-29 11:11

還有啊, 那些駕駛員的名稱, 很多都是假的.

S3BL103 發表於 2005-12-29 15:20

cx838 發表於 2005-12-29 20:03

小弟所見過的,是車外一個名,車內一個名,個車長實際又係另外一個名。
完全唔同的。

M 發表於 2005-12-30 14:20

原帖由 cx838 於 2005-12-29 20:03 發表
小弟所見過的,是車外一個名,車內一個名,個車長實際又係另外一個名。
完全唔同的。
咁既話車外果個名有乜用途呢?既然車長個真實姓名同車身
寫果個既兩樣野,唔通樓主幅相入面既「高旺明」係巴士既
名?最鬼馬既係,「高旺明」下面既英文字係Guy。斷估Guy
字冇理由係解佳牌阿拉伯巴士卦。

巴士有自己既名,真係第一次見。:lol:

ksmbh 發表於 2005-12-30 14:31

原帖由 M 於 2005-12-30 14:20 發表

...

照睇高先生個牌應該換得架?

cx838 發表於 2005-12-30 14:48

高先生的那種,可以換的。但有沒有人真心的換,便是另外一個故事了。
以前是因為台灣巴士意外多,所以強制性需要這個安排,但現在好像又沒有
什麼用途。

Bristoll5g 發表於 2005-12-30 16:42

原帖由 M 於 2005-12-30 14:20 發表

...

GUY 係男性法文名
同香港常見既"陳大文 JOHN" 有咩分別?

Bristoll5g 發表於 2005-12-30 16:44

原帖由 S3BL103 於 2005-12-29 15:20 發表

我估都係啦.....:P
唔通廖銓中/高旺明先生日日都渣同一部巴士咩??:lol:

廖銓中先生可能是車主兼司機, 所以名字用固定的
頁: [1] 2
查看完整版本: 台灣的巴士司機, 請不要亂來