OTIS401 發表於 2010-6-11 21:40

動漫節變質?

此新聞轉載至隔離的討論區

http://news.mingpao.com/20100611/gok1.htm
動漫節兩場選美吸客 7•30開鑼 美少女漫畫家夏達料成焦點

【明報專訊】第12屆「香港動漫電玩節」將於7月30日開鑼,一連4天在灣仔會展舉行。鑑於會展租金上升,入場門券會由去年25元升至28元。活動邀請了多名中港台    動漫名家舉行簽名會,憑美貌及畫功迷倒無數中港台日「宅男」的內地漫畫家夏達料將成為焦點。亦有少女漫畫雜誌舉辦口靚模選舉,最年輕入圍女生年僅13歲。

「香港動漫電玩節」行政總裁梁中本表示,今年場地面積達13.5萬呎,是歷年最大,其中漫畫社、遊戲公司、動漫玩具、動漫精品和青年人創意地攤各佔面積約 20%。他說﹕「預計活動比去年65萬人次增加5萬,至70萬人次,租金方面,過去3年會展場租上升約兩成,參展商亦要付較高租金,另外門票價格亦要提高(3元)。」這次有150個參展商參與。

門票加3元 至28元

去年「口靚模」出席書展    活動令引起社會爭議,有人甚至認為他們不應出席書展而應轉去動漫展    ,被問到作為口靚模發源地,會否擔心屆時引起混亂,梁中本表示大會給予參展商足夠自由,不會因此限制活動。展場會舉辦兩場少女選美,包括「2010ACG 大賽」及少女漫畫雜誌舉辦的「Comic Fans Girls」,參賽者年齡介乎13至16歲,她們會化身成漫畫角色作才藝表演。

經典遊戲「超級瑪利歐(Super Mario)」全球累積銷售量超過2億套,即將有新產品推出,參展商將搭建「超級瑪利歐世界」讓各式人物及玩偶跳出遊戲屏幕,在舞台上與玩家對戰。去年約有3家內地參展商因產品侵權而被列入黑名單,不准再參展,今年海關    會首次在場擺放攤位。

中港台動漫名家20場簽名會

大會將邀請中港台動漫名家舉行20場簽名會,其中極受關注的內地80後美女漫畫家「夏達」將首次來港。來自杭州的夏達於2008年一舉奪得OACC金龍獎最佳故事漫畫少女組金獎,去年2月其長篇漫畫《子不語》登陸日本    ,刊於日本頂級漫畫雜誌《Ultra Jump》,成為唯一打入日本頂級漫畫雜誌的中國漫畫家。

除漫畫大受歡迎,夏達亦因貌美而備受追捧,有日本漫畫迷更說﹕「夏達清麗外表堪比動漫人物,甚至比漫畫人物還要美。」

小弟只係上年去過一次的動漫節,發覺根本就唔係一個純純淨淨
只售賣動漫產品及cosplay表演的活動
而係一個o靚模的0出身之地,場地內隨處可見
初期只想可能是其中一款的推銷方式吧,反正又唔係得佢一個活動有

但看完此則新聞後
給我的印象是,今時今日去動漫節好像已經唔係為動漫而去
而係為o靚模而去...不應有的活動變了常規
咩外間以為動漫迷,一定係鐘意呢D所謂的新潮野咩?
以為所有的動漫迷,都係百分百的宅男/毒男咩?
不過又唔怪得,外間始終對動漫迷的印象一直是負面性的

同埋,會展租金上升,咪搵第二度lo
一定要係會展搞,兼且搞埋哂呢D唔三唔四的活動先有人睇咩?
上年25元的入場費,老實講我都唔係好想去,更何況是二十八元
(上年其實係有人請先去)
就算搞到去離島的博覽館,冇呢D野搞的話,我都會考慮今年去多一次
反正去港島又係同離島一樣十幾蚊車錢

(其實我都唔係好想出呢篇文)

BL69 發表於 2010-6-12 10:15

我想問動漫節係咪cosplayer入場唔使錢??

OTIS401 發表於 2010-6-12 10:27

原帖由 BL69 於 2010-6-12 10:15 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我想問動漫節係咪cosplayer入場唔使錢??

印象中係一樣要

UCR683 發表於 2010-6-12 13:00

不只動漫迷,凡是拿著相機、攝錄機專影o靚模 / 年輕少女的男性,
很有可能被外界定性為「色情龍友」。

北角---九龍城 發表於 2010-6-12 16:13

日本果d係咪都係咁??

CPY 發表於 2010-6-12 22:35

OTIS401 發表於 2010-6-12 23:41

理論上,香港的動漫節全名係香港動漫及電玩節
上網睇過過往的一些資料,其實電玩方面已佔多數,動漫都算多,但唔係話好多

無可否認,香港的模湖已經維持了整年
我唔係話反對這股的熱潮,而係佢地出現在不應出現的地方
本來每年的書展,都係好好地,係一個「散貨場」,正正常常地售賣書籍
但上年甚至下個月開鑼的書展,卻變了他們的出身地,出果D唔知咩寫真集
不如之後的書展都學今屆的動漫節搞選美呀,相信市民嘈到拆天咁濟...:L

另外我自己反而覺得,社會的確逐漸接受了「宅男經濟」
你看日本每年的經濟收入,真係幾乎有一半係來自這班人的
商界亦漸漸加入針對「宅男」特質而做既生意,使來自這群人的收入再提升
但問題係這些的舉動,不是令本身含義模糊的宅男這個名詞雪上加霜嗎?
外間一定會因為這些的活動,認定印象本身一直是負面性的「宅男」,甚至只對動漫電玩有些微興趣的人仕
都係鐘意埋呢D野,係好還是壞呢?

此外為甚麼外間一直認為這些人會對所謂的新事物有與趣
我相信係因為日本方面的ACG發展方向錯誤有關
甚麼方向?請隨便在網上下載數個最近人氣比較高的動畫,相信會把答案告訴。

Kevin 發表於 2010-6-13 03:30

原帖由 OTIS401 於 2010-6-12 10:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
印象中係一樣要

直至舊年, 參加Cosplay"即興組"都係免費入場
每年都有唔少人著件Lolita/Gothic扮Cosplayer入場 :L

CTBVolvo637 發表於 2010-6-13 13:50

OTIS401 發表於 2010-6-13 16:06

原帖由 CTBVolvo637 於 2010-6-13 13:50 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
請問今年既書展係7月幾號開始:L

而家好似只係得動漫既30/07......:L

小弟既target係書展..............買少女model既野:L

21至27日
頁: [1] 2
查看完整版本: 動漫節變質?