wln162 發表於 2010-7-22 20:39

舊電腦回收一問

請問2006至2008年產電腦,內置2GHz中央處理器,256MB記憶體,採用Win XP作業系統,市面回收價多少?轉售價多少?市場接受程度若干(據說不少住戶欲購買二手電腦)?

hkaiw 發表於 2010-7-22 21:34

原帖由 wln162 於 2010-7-22 20:39 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
請問2006至2008年產電腦,內置2GHz中央處理器,256MB記憶體,採用Win XP作業系統,市面回收價多少?轉售價多少?市場接受程度若干(據說不少住戶欲購買二手電腦)?
請問你那部電腦的處理器是否雙核心(不是 P4 HT 的虛擬雙核心)呢?如果是的話假如去新高登那邊放售應該還值500至600元(以整套計算),而買入價多數仍要約1000元。

kei_hk 發表於 2010-7-22 22:30

原帖由 hkaiw 於 2010-7-22 09:34 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

請問你那部電腦的處理器是否雙核心(不是 P4 HT 的虛擬雙核心)呢?如果是的話假如去新高登那邊放售應該還值500至600元(以整套計算),而買入價多數仍要約1000元。 ...

如果用 256mb ram ﹐我肯定唔係雙核心cpu﹐連p4 的ht 也沒有。

p4 要去到2.8g 以上才有 ht﹐配合那個年代﹐ram 的標準已經用緊 dual channal ﹐2 x 256mb ram 了。

除非樓主係講緊 256mb display card ram 啦:P

cn2661_2d32 發表於 2010-7-23 02:14

樓上: 我以前粒2.6都已有HT:)

不過06-08年應該係Dual Core年代卦...
至少都Pentium Dual Core/ Core Duo (1代)
2.0ghz單核機...除非係Pentium M.否則應該都係03-04年以前的產物.

*我當年部2.6HT 好似係04年買.
另外07年買7000蚊的Notebook已係Pentium Dual Core 1.8ghz
以notebook技術一向慢過desktop計, 06-08出現一手2.0單核機的機會低得好緊要.除非LZ記錯年.

P4 2.0機.你預200蚊-300蚊,仲要係私讓.
2.0Dual Core的話,如板友講500-700差唔多.

kay 發表於 2010-7-23 08:41

不如留返黎做nas/BT機好過。

kei_hk 發表於 2010-7-23 11:35

原帖由 cn2661_2d32 於 2010-7-23 02:14 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
樓上: 我以前粒2.6都已有HT:)

不過06-08年應該係Dual Core年代卦...
至少都Pentium Dual Core/ Core Duo (1代)
2.0ghz單核機...除非係Pentium M.否則應該都係03-04年以前的產物.

*我當年部2.6HT 好似係04年買.
...

我部舊廠機於年頭打柴﹐是p4 3.0g 有ht的﹐跟機256mb x 2﹐即512mb ram﹐機齡大約4年。此機屬當時的中上檔次﹐有齊pci-e 及4條ram 槽 (行dual channal)。

我公司部年是p4 2.8g 無ht 功能﹐真係正一公司機﹐連pci-e 都無。又是跟機2x 256mb ram﹐06年4月買入。

我記得要07年才好似有 pentium d 第一粒雙核心cpu﹐但只是2粒獨立核心併合而成﹐熱力驚人﹐效能也不及其後的新產品。

OTIS401 發表於 2010-7-23 11:41

我05年買部P4 3.06GHz時
張傳單已經有配Pentium D的機...不過賣到成萬:L
相信係因為配XP Media Center的緣故
過多冇幾耐連Vista都出左黎

AL_29 發表於 2010-7-23 11:53

原帖由 kei_hk 於 2010-7-23 11:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我部舊廠機於年頭打柴﹐是p4 3.0g 有ht的﹐跟機256mb x 2﹐即512mb ram﹐機齡大約4年。此機屬當時的中上檔次﹐有齊pci-e 及4條ram 槽 (行dual channal)。

我公司部年是p4 2.8g 無ht 功能﹐真係正一公司機﹐連pci-e 都無。又是跟 ...

唔好玩啦
05年已經有pentium D
我06年換左部機已經用 D805:L

AVD1 發表於 2010-7-23 13:40

原帖由 kei_hk 於 2010-7-23 11:35 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我公司部年是p4 2.8g 無ht 功能﹐真係正一公司機﹐連pci-e 都無。又是跟 ...
我好記得我自己部 HP Desktop 起 2004 年春季買買已經係行 P4 HT 3.0GHz, 1GB ram (512mb X 2)
當年係最 top o既版本 ~

係之前 HDD 壞過, 而家都仲用到...
不過都就快 GAME OVER ~

不過我自己就記得早起 2003 年,
Packard-Bell 就已經有部 Desktop 係用 P4 HT 3.06GHz
當年賣到 $ 18,000 ~
頁: [1]
查看完整版本: 舊電腦回收一問