hkaiw 發表於 2010-8-5 10:14

某大公司棄置大量半新電腦及伺服器, 真浪費...

昨天路過所見,車內有幾部不太舊的 IBM 伺服器,還有幾部聯想 ThinkCentre 電腦,看見這樣的情景便想著倒不如把那些電腦、列印機捐贈給社福機構好過了...

(ps: 那間「公司」其實是某個政府部門...)

mc_ruby 發表於 2010-8-5 14:36

如果係政府部門唔要GE電腦....
係咪會招標賣出去GA???

DW8306 發表於 2010-8-5 15:56

原帖由 mc_ruby 於 2010-8-5 14:36 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果係政府部門唔要GE電腦....
係咪會招標賣出去GA???
係呀,政府充公,無人認領及過期/廢舊物資會經政府物流服務署公開拍賣

on11358 發表於 2010-8-5 19:13

最近應該會有政府各部門唔要既物件進行拍賣,
所以將拍賣物品運去會場display。

kay 發表於 2010-8-5 21:08

我公司有個客近乎年年都換機,仲換過百部....:L

OTIS401 發表於 2010-8-5 21:40

政府部門...相信又可以俾某大報章話政府浪費公帑;P

我諗追科技可能係其中一個原因
好似CPU,琴日係Core 2時代,今日已經係i3/5/7:L
不過咁做真係好浪費,叫得Lenovo Think,應該5年機左右
回想今日都仲有成堆IBM時代的機仲行得:L

hkaiw 發表於 2010-8-6 21:10

原帖由 OTIS401 於 2010-8-5 21:40 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
政府部門...相信又可以俾某大報章話政府浪費公帑;P

我諗追科技可能係其中一個原因
好似CPU,琴日係Core 2時代,今日已經係i3/5/7:L
不過咁做真係好浪費,叫得Lenovo Think,應該5年機左右
回想今日都仲有成堆IBM時代的機仲行得:L
當時車上見到那批 IBM Server 有些應該是近期在廣告中所售的 IBM System Server x3100 那款。

另外提起聯想 ThinkCentre,近日我工作的地方有兩部同期購入(應該是於2007年購入的 Socket 775 P4HT 3.0 GHz)的內置顯示突然故障,真有點擔心另外幾部後期購入的會否有同樣的問題,有4部用 Pentium D 處理器,其中有2部是今年才購入,另外2部則用 Dual Core Duo 處理器。

barking 發表於 2010-8-6 22:13

公司咁多電腦野, 咁多PC次改朝換代, server亦不幸免, 唯獨果批 cixco router/switch 仲係依舊再用...再用...

咁多年來, 電腦 / router / switch 的用途都係咁, 點解電腦明顯要頻頻換?
呢D通通咪又係cpu+ram+os的電器..:L

DW8306 發表於 2010-8-6 22:17

原帖由 barking 於 2010-8-6 22:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
公司咁多電腦野, 咁多PC次改朝換代, server亦不幸免, 唯獨果批 cixco router/switch 仲係依舊再用...再用...

咁多年來, 電腦 / router / switch 的用途都係咁, 點解電腦明顯要頻頻換?
呢D通通咪又係cpu+ram+os的電 ...
因為router / switch襟過pc囉..
唔係家用果d呀,係上U柜果款呀

cn2661_2d32 發表於 2010-8-7 00:29

原帖由 DW8306 於 2010-8-6 22:17 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

因為router / switch襟過pc囉..
唔係家用果d呀,係上U柜果款呀

話時話,屋企router後仲有隻Surecom Switch Hub,
用左12年......

早幾年係新高登,用左5舊水買左部P4電腦番屋企玩File Server.
係HP Compaq, Label寫住係某美國公司04年機.
公司機就係咁.望落好新,唔太outdate,但批左budget唔用唔得.....咪換機lor.

反而係中小型公司做過, PII /PIII電腦,連NT4.0 Server仍然在服役......

頁: [1] 2
查看完整版本: 某大公司棄置大量半新電腦及伺服器, 真浪費...