68A 發表於 2010-8-21 02:42

kay 發表於 2010-8-21 07:43

唔係喎,之前送過一次個mon比個客,都仲有4:3...但唔sure係咪17"
不過師兄你要預左無乜得揀同埋個價會唔討好

頭文字TRIDENT 發表於 2010-8-21 08:15

find it on dell.com.hk

OTIS401 發表於 2010-8-21 09:39

事實上高登真係已經冇4:3的顯示器賣...:L
一係Dell,一係新高登

tomchen 發表於 2010-8-21 15:45

17" 多數是 5:4, 4:3 的多數是 1024x768 解像度的。

68A 發表於 2010-8-22 00:13

hkaiw 發表於 2010-8-22 15:25

之前我工作的機構買了2部 ThinkCentre A58 要特意要求改回用 17 吋 4:3 ThinkVision 顯示器,因為再之前買了2部用 Core2 Duo 的 ThinkCentre 是用 19 吋 16:9 ThinkVision 顯示器,但是使用那2個 16:9 顯示器的同事均指不習慣使用,曾經要求調用 4:3 顯示器,後來因為我替同事解決有關畫面變形問題才繼續使用至今。

kei_hk 發表於 2010-8-22 16:38

原帖由 hkaiw 於 2010-8-22 03:25 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
之前我工作的機構買了2部 ThinkCentre A58 要特意要求改回用 17 吋 4:3 ThinkVision 顯示器,因為再之前買了2部用 Core2 Duo 的 ThinkCentre 是用 19 吋 16:9 ThinkVision 顯示器,但是使用那2個 16:9 顯示器的同事均指 ...

太舊的機主要是Display 不支援闊mon﹐是出於解像度問題﹐但不是用不到闊mon。

只要你唔介意畫面拉闊便可直接使用﹐另外可花些少錢買張低階的display card 便可解決問題。

而個別mon 甚至有setting 專供這些舊機用﹐有mode set到2邊出黑邊﹐令到畫面不變形。

今時今日買新mon﹐我會傾向買16:9 的mon﹐這是大勢﹐不容否定。最多用多$2-300買張低階display card去處理變形問題。

68A 發表於 2010-8-22 18:38

AVD1 發表於 2010-8-23 01:58

原帖由 tomchen 於 2010-8-21 15:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
17" 多數是 5:4, 4:3 的多數是 1024x768 解像度的。
17" 唔係 1280x1024 咩 ?
而 15" 先係 1024x768 ~

有錯請指 ~

PS. 我自己屋企用緊個 17" 4:3 LCD mon 就正正係 1280x1024 ~
頁: [1] 2
查看完整版本: 而家仲有冇一手 既 17吋4:3 LCD MON 賣 ?