on11358 發表於 2006-1-7 13:34

點樣同人補習?

下星期要義務幫人補習,對象係中四文科,
我想請問幫人補習通常會做D乜?除左數學知道點教之外,
其他科都唔係好知要做既野,有幫人補習既板友可否分享下經驗。

~thx~

yuenpo 發表於 2006-1-7 14:04

你要幫補邊幾科先?

da370 發表於 2006-1-7 21:43

原帖由 on11358 於 2006-1-7 13:34 發表
下星期要義務幫人補習,對象係中四文科,
我想請問幫人補習通常會做D乜?除左數學知道點教之外,
其他科都唔係好知要做既野,有幫人補習既板友可否分享下經驗。

~thx~
你自己係讀文科定理科?:)

如果你係讀理科的...睇黎得math教...:P

如果你係讀文科...都要睇你個位學生本身讀咩....;)

文科人可以讀pa、econ,亦可以係中、西史、文學
本身差別都好大...

on11358 發表於 2006-1-7 22:50

原帖由 da370 於 2006-1-7 21:43 發表

你自己係讀文科定理科?:)

如果你係讀理科的...睇黎得math教...:P

如果你係讀文科...都要睇你個位學生本身讀咩....;)

文科人可以讀pa、econ,亦可以係中、西史、文學
本身差別 ...

我自己讀理科,聽佢講之前同佢補果個都係讀理科。
其實我想知道一般黎講同人補習會做D咩?

多謝兩位板友回應。

S3BL103 發表於 2006-1-7 23:30

da370 發表於 2006-1-8 13:17

原帖由 on11358 於 2006-1-7 22:50 發表

我自己讀理科,聽佢講之前同佢補果個都係讀理科。
其實我想知道一般黎講同人補習會做D咩?

多謝兩位板友回應。
我自己讀文科,但係一路都冇試過上門私人補習

你自己讀理科....
如果佢問你中西史d問題...好難答佢wor...:o
而家的中、西史2科都係寫essay,你可以教下佢點寫~~

好多時同人補習,好多時都係教數
因為好多人數學好唔掂...(我自己都係--”””)

AP10 發表於 2006-1-8 17:03

math:講返D concept,可以既話,自創一D方法俾佢去記,操Past Paper
頁: [1]
查看完整版本: 點樣同人補習?