johnnybus 發表於 2006-1-8 17:23

邊間保記中學是最 top ........?

你認為,
邊間保記中學是最 top ........?

1 第一張永慶中學
2 胡忠中學
3 百周年李兆忠紀念中學
4 李城璧中學
5 姚連生中學
6 八三年總理中學
7 朱敬文中學
8 董玉娣中學
9 甲子年中學
10 馬錦明中學
11 馬錦明夫人章馥仙中學
12 慧妍雅集書院
13 何蔭棠中學
14 唐乃勤中學

chrisappear 發表於 2006-1-8 17:35

大興邨那間百周年李兆忠紀念中學,就算不是最頂尖,也名列三甲.
除了是英文中學,學生在公開試整體成績亦很突出,入U率幾近百分百...
近幾年少留意中學水平,唔知上述舊聞是否仍然適用?

AVD1 發表於 2006-1-8 20:47

本人而家起 李城璧中學 返學

U-157星之Kelvin 發表於 2006-1-8 20:50

我只知慧妍雅集書院的前身係漁民子弟學校(男校),
聽聞之後漁業發展不似以前咁風光,有收非漁民子弟
直至2000年轉俾保記,最後命名為慧妍雅集書院
應該係以上保記14間中學之中,排行最後

AVD1 發表於 2006-1-8 20:54

如果我冇記錯
最 Top 應該係八三年總理中學 ~~~ (唔記得左起邊度講過)

chrisappear 發表於 2006-1-8 20:59

原帖由 AVD1 於 2006-1-8 20:54 發表
如果我冇記錯
最 Top 應該係八三年總理中學 ~~~ (唔記得左起邊度講過)
俾著我都唔信(背後當然有原因啦).
在青衣,或者八三係名校,但一直以來,它絕對稱不上保記最佳中學.

jubilant 發表於 2006-1-8 22:17

原帖由 chrisappear 於 2006-1-8 20:59 發表

俾著我都唔信(背後當然有原因啦).
在青衣,或者八三係名校,但一直以來,它絕對稱不上保記最佳中學.

或者可以分享一下究竟係乜事
每間所謂名校背校都會有d不為人知o既事
我相信唔係只係呢一間有o既

fw1321 發表於 2006-1-8 22:39

原帖由 chrisappear 於 2006-1-8 17:35 發表
大興邨那間百周年李兆忠紀念中學,就算不是最頂尖,也名列三甲.
除了是英文中學,學生在公開試整體成績亦很突出,入U率幾近百分百...
近幾年少留意中學水平,唔知上述舊聞是否仍然適用?

早幾年百周年好似係全港排頭廿位。在屯門o黎講, 佢唔係排
第一, 都係排第二。

LE3009 發表於 2006-1-8 22:46

原帖由 fw1321 於 2006-1-8 22:39 發表

早幾年百周年好似係全港排頭廿位。在屯門o黎講, 佢唔係排
第一, 都係排第二。
可惜現任校長只顧學生成績...唉
佢曾要求一位老師教到果班學生果科至少拎11個A返黎..#]:(

JX9097 發表於 2006-1-8 23:02

我個人覺得保記最top學校應該係保一...
頁: [1] 2
查看完整版本: 邊間保記中學是最 top ........?