Andy_Chan 發表於 2006-1-8 21:48

找工""跳槽"" ( 面試時對答技巧 ) 幾問

我念住想過完新年就想換另一間學校(最好小學), 所以我一邊做, 一邊找........
而最近我已經寄了幾份求職信.........

但如果真是面試的時候, 如果有人問到
--點解你會轉工??
--之前果份做得好地地, 為何要轉過來另一間學校??
--仲有其他問題 ( 現在未念到 )....

當我遇到這問題, 我應該怎樣答???

238X 發表於 2006-1-9 00:12

你一定要問問你自己:轉工為了甚麼?

我所想到的是:
轉工係想換一個環境,增加自己經驗,
以及試圖有另一種發揮、另一種貢獻。
(純屬參考)

kkkwok 發表於 2006-1-9 22:35

原帖由 Andy_Chan 於 2006-1-8 21:48 發表
我念住想過完新年就想換另一間學校(最好小學), 所以我一邊做, 一邊找........
而最近我已經寄了幾份求職信.........

但如果真是面試的時候, 如果有人問到
--點解你會轉工??
--之前果份做得好地地, 為何要轉 ...
想問你的年資太約係幾耐左右?
因為轉去另一間學校既話佢地睇得幾重呢點的
其他問題一回事

Andy_Chan 發表於 2006-1-10 14:46

我在小學做 part time placement 已經四年.
現在在中學做 full time 已經有4個月(計埋呢個月有5個月)

kkkwok 發表於 2006-1-10 19:21

原帖由 Andy_Chan 於 2006-1-10 14:46 發表
我在小學做 part time placement 已經四年.
現在在中學做 full time 已經有4個月(計埋呢個月有5個月)
那一定會問點解你做o左4/5個月full time就走呀
我諗你一定要諗清楚自己有咩原因先...
如果唔係會比人問到口啞啞,你清楚自己想要咩
既話你上文既問題就易答好多
頁: [1]
查看完整版本: 找工""跳槽"" ( 面試時對答技巧 ) 幾問