thomas_tang01 發表於 2010-9-30 15:31

唔知電腦問題定 windows 問題

有無看過 WINDOWS XP 出藍畫面話 IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL...
即是 您在 Windows XP 中收到「Stop 0x0000000A」錯誤訊息 文中所說的問題...
部 2004 年買入的 laptop 拆過 RAM,重裝 full version 的 windows XP,CHKDSK 埋都係會出現呢個問題....

最後有個 finding (唔知會唔會係真實的),係部 laptop 開機最初十幾廿分鐘不停咁出現上面的 error message,之後 reboot 完再 reboot,過咗一排就唔會出現 error message,入到 windows。第二日一開機又現出現呢個問題,又係開咗十幾廿分鐘就唔再出 error message,入到 windows。

即是話部機要 warm up 先上得晒 d drivers 入到 windows。有無人見過部腦要 warm up 先入到 windows 呢個情況?

hkaiw 發表於 2010-10-3 20:49

這個錯誤應該是記憶體方面的問題,可以用一些在非 Windows 下運作的記憶體測試程式,或者問一問朋友借 Ram 來一試能否正常運作,如果前者測試失敗,或者後者成功運作的話便要拿你購入那條去檢修了,基本上用前者的方法可以找到有沒有問題。

thomas_tang01 發表於 2010-10-6 15:03

唔多關 RAM 事,佢有兩條 RAM,插是但一條都會出現呢個情況,唔通兩條都壞?

反而開耐 d 部機,插住兩條 RAM 都唔會有問題...

都過我都想試試用軟件去測試,請問有沒有好介紹?

barking 發表於 2010-10-6 19:55

回復 3# 的帖子

就好似warm up 先入到D波一樣, 係油路出問題
要warm up 先開到機, 可能係電路出問題, 集成電路主要電器件係電容, 睇下塊底板有冇電容脹咗/穿咗?

hkaiw 發表於 2010-10-6 20:48

原帖由 thomas_tang01 於 2010-10-6 15:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
唔多關 RAM 事,佢有兩條 RAM,插是但一條都會出現呢個情況,唔通兩條都壞?
我試過有一條 Ram 出了問題,開機後用了不太久也會突然出這個藍畫面。

thomas_tang01 發表於 2010-10-8 14:40

原帖由 hkaiw 於 2010-10-6 20:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我試過有一條 Ram 出了問題,開機後用了不太久也會突然出這個藍畫面。
咁我都試過去買新 notebook 時叫 sales 加多條 RAM 都出這個藍畫面,
重新裝過條 RAM 之後就無問題,係插得唔好都會藍畫面...
不過上面個 case 我咩都試過晒,試到出嚟好似真係要 warm up 先唔出藍畫面咁...
無法,過了保養期,如果好似上面咁講係塊底板有問題,都唔會攞去維修了...
真係買過部好過....
頁: [1]
查看完整版本: 唔知電腦問題定 windows 問題