nwfb1110 發表於 2006-1-12 20:55

[調查] 你們升中四時選擇了邊個科目?

你們係升中四時,
選擇了文科,理科定商科呢?

我升中四選擇了文科,
除左中,英,數,會計及經濟必讀科目外,
另外自選了中史及旅遊與旅遊業。

當時中史及地理為必讀科,但必須二選一,
結果我選擇了中史科。
另外自選科目為打字,商業及旅遊與旅遊業,
我選擇了旅遊與旅遊業。

cheungtszfung 發表於 2006-1-12 21:25

I chose Science group and I am F.5 now.
I have to study 8 subjects including Chin,Eng,Maths,A.Maths,Bio,Phy,Chem and CIT
I have to use English to answer all paper in CE.
In CIT, I choose module A(programming) because I think it is a interest task.

U-157星之Kelvin 發表於 2006-1-12 21:35

我當年升中四時選擇了文科

除左中,英,數外
自選了中史及世史及經濟
原本仲想選中國文學,但被校方拒絕

於是在中五自修地理(一年內讀o西兩年的o野)

P.S.照你的選擇係文商科(文科係選經濟為多,並無會計)

cruisesnet 發表於 2006-1-12 22:12

文理商

中英數;地理;經濟;生物;化學;電腦

升中六時學校問我:你想讀文科定理科

Ketsu 發表於 2006-1-12 22:13

本身係選理科既我
十分後悔當年冇修埋附加數...#:`(

CK4013 發表於 2006-1-12 22:46

我間中學得文理科選擇
理科有一班讀電腦,有一班選附加數學
而我本人中三中西史成續太差
所以我最後中四讀phy,chem,bio and A.Maths

當初選擇A.Maths,絕對無錯!
因為對以後學習的幫助極大!

SSBT 發表於 2006-1-12 22:56

小弟選了理科~
中英數 phychembio amaths 係必修科,
另外有以下選擇:
只修7科必修科,修econ / pth / cit ..
而我就揀左econ~

小弟今年中五,
會考全部都係用英文考~(中文除外)

ming 發表於 2006-1-12 23:00

中文、英文、數學、物理、化學、生物、附加數、經濟

chrisappear 發表於 2006-1-13 01:30

升中四時,我選修以下科目.
中文,英文,數學,物理,化學,生物,附加數學,電腦.
選擇附加數學,間接令我可在中六時放棄理科.

superbus 發表於 2006-1-13 16:09

想當年揀咗:
中英數、中史、地理、中國文學、會計、人類生物
原本想讀西史,但冇得讀,最後被迫讀人類生物=.="
頁: [1] 2 3
查看完整版本: [調查] 你們升中四時選擇了邊個科目?