樂仔〞 發表於 2010-11-11 19:37

有咩因素影響到輕鐵出車/發車? + 是日一事

是咁的 , 今日我如常搭 507 返學
平時搭開既班次都係用拖卡行 [ i.e. C021 ]
不過 , 呢排已經間唔中用單卡黎行
一黎要兩卡都企滿人既客量塞落一卡到 ( 仲時常係用一代 )
二黎因為上落慢搞到行車時間拖慢
之前 2 次用單卡都已經架車遲左 3 分鐘到總站 , 但總算可以接得切原本開車時間
今日就黎料啦 , 一黎班車開頭已經遲左到站
而且係大興南直頭有人比人迫返上車 , 然後有人唔小心叉左落空隙到
之後個人起左身 , D 人又格硬迫上車 , 搞左大約 3 分鐘先開到車
到銀圍 , 蔡意橋 , 河田亦都上落極困難 , 搞到每個站都起碼 1.5 分鐘先開得車
結果 , 我兆禧落車 , 下一班 751 加班車同 507 正常班次都差唔多到站 [ 1 分鐘後 ]
架 021 就遲左 7 分鐘先到兆禧 , 搞到 D 學生個個都趕住返學校

事實上 , 架車係冇人睇報紙 , 亦都企得好爆
重點係 , 呢樣「車務調動」已經唔係第一次發生
但就次次都搞到車務 D 人亂哂龍 , 因為要搵車攝班次
究竟係咪有野搞到輕鐵遲出車 , 定有人碌車呢 ?

T-LRT迷 發表於 2010-11-11 22:40

我亦都有見過705時不時都會係早繁收起一班拖變單:(
有時係131,有時係133,今朝係134
咁搞法會令天慈有D人上唔到車(架車係假頂閘,但近期好左D,有人迫入車廂令空位減少)
最火滾個野就係當上唔到前車,後面仲有班唔載客既918
如果918係天水圍至天榮載客都好D呀,可以清咁D人,
尤其是當有屯門區中學要入黎天水圍搞陸運會,天慈上唔晒,天湖落一堆,激死!!!!:@

ipchow 發表於 2010-11-11 22:46

507實在太慢了,新圍上車,505要等多5分鐘,竟然可以係市中心前後腳入站,下次都係等505好過

4056 發表於 2010-11-12 04:02

原帖由 樂仔〞 於 2010-11-11 19:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
是咁的 , 今日我如常搭 507 返學
平時搭開既班次都係用拖卡行 [ i.e. C021 ]
不過 , 呢排已經間唔中用單卡黎行
一黎要兩卡都企滿人既客量塞落一卡到 ( 仲時常係用一代 )
二黎因為上落慢搞到行車時間拖慢
之前 2 次用 ...

有人碌車,搞到班次亂左要執位,正常不過,所以執到孖變單亦都唔出奇。

碌車呢方面,老九班野都係咁碌碌碌,班客又奈佢唔何,所以輕鐵都可以碌車,班客一樣奈佢唔何。

在「快有罪」既情況之下,一定同佢慢。

樂仔〞 發表於 2010-11-12 07:22

原帖由 4056 於 2010-11-12 04:02 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

有人碌車,搞到班次亂左要執位,正常不過,所以執到孖變單亦都唔出奇。

碌車呢方面,老九班野都係咁碌碌碌,班客又奈佢唔何,所以輕鐵都可以碌車,班客一樣奈佢唔何。

在「快有罪」既情況之下,一定同佢慢。 ...

但之前搭過至少兩次拖卡 @ 507 都係市中心往安定開始「神龍擺尾」... -_-
之後都開勁快去追時間 ...

horta 發表於 2010-11-12 18:41

505班005拖卡固定開出, 搞到班人特登預岩時間, 去到兆康弄到某幾班如610(053)青公北行線上不到車, 西鐵亦係0755左右特別多人, 令最6系,西鐵最peak的時間變得更peak, 有時005晚點, 610(053)過左藍地可以少人到有位坐
頁: [1]
查看完整版本: 有咩因素影響到輕鐵出車/發車? + 是日一事