fai 發表於 2006-1-15 17:23

深圳公交26消息

來往深圳皇崗口岸至世界之窗既26路已延長路線,來往皇岸口岸至桃園村(在世界之窗後
加了數個車站),另外亦加入了冷巴服務,收費人民幣2.5元,普巴收費2元維持不變。

昨天所見冷巴用車為廣州客車長陣冷巴,類似10號(新秀南~市民中心)那款。

2A_DL13 發表於 2006-1-26 12:25

原帖由 fai 於 2006-1-15 17:23 發表
來往深圳皇崗口岸至世界之窗既26路已延長路線,來往皇岸口岸至桃園村(在世界之窗後
加了數個車站),另外亦加入了冷巴服務,收費人民幣2.5元,普巴收費2元維持不變。

昨天所見冷巴用車為廣州客車長陣冷巴,類似 ...

不過似乎26號唔多空調服務....~~

fai 發表於 2006-1-26 14:13

上星期日見到有新車行26,不過睇唔到係乜型號。

原帖由 2A_DL13 於 2006-1-26 12:25 發表

不過似乎26號唔多空調服務....~~

2A_DL13 發表於 2006-1-26 16:10

原帖由 fai 於 2006-1-26 14:13 發表
上星期日見到有新車行26,不過睇唔到係乜型號。

I guess Route 26 should use "Long" bus instead of "Short" bus .. right?

PS: Actually, from Huanggang going to Window of the World, which bus is
faster? Route 26 or 338?

fai 發表於 2006-1-26 16:50

皇崗口岸去世界之窗梗係唔搭26啦,隨非你有大把時間。我坐過一次338由皇崗去
深圳機場,不過全程大部份時間訓著左,唔知到世界之窗要幾耐車程,不過應該快
過26既。

另外唔知326或者362到唔到世界之窗呢?

原帖由 2A_DL13 於 2006-1-26 16:10 發表

I guess Route 26 should use "Long" bus instead of "Short" bus .. right?

PS: Actually, from Huanggang going to Window of the World, which bus is
faster? Route 26 or 338?

2A_DL13 發表於 2006-1-26 18:16

原帖由 fai 於 2006-1-26 16:50 發表
皇崗口岸去世界之窗梗係唔搭26啦,隨非你有大把時間。我坐過一次338由皇崗去
深圳機場,不過全程大部份時間訓著左,唔知到世界之窗要幾耐車程,不過應該快
過26既。

小弟暫無地圖在身,不過我記得由皇崗去世界之窗應該只有26及338。
我曾聽人說過26及338一樣繞路,26就經福田保稅區,而338則要經
蓮花山公園一圈,一樣係唔快。

不過,自從昨巴終於搵到357的崗廈分站後,日後我應該會先搭巴士
到崗廈然後轉地鐵。

(題外話,最後終於"睇到",原來往皇崗方向的357分站,個站果度真
係無寫條線會停...)

ksmbh 發表於 2006-1-27 00:51

原帖由 fai 於 2006-1-26 16:50 發表
過26既。

362經濱海大道,不經世界之窗.
咁338由車站行去機場遠唔遠?
站停係107國道?

fai 發表於 2006-1-27 09:48

我坐338已經係3年前既事了。個陣好似仲係沙士個排。

部338會兜入機場門口上落客然後出番去國道的。

原帖由 ksmbh 於 2006-1-27 00:51 發表

362經濱海大道,不經世界之窗.
咁338由車站行去機場遠唔遠?
站停係107國道?

2A_DL13 發表於 2006-1-29 13:50

原帖由 fai 於 2006-1-27 09:48 發表
我坐338已經係3年前既事了。個陣好似仲係沙士個排。

部338會兜入機場門口上落客然後出番去國道的。

我記得我早排(應該一、兩年前)去深圳機場,沒有見過
任何巴士會繞入機場落客再出番去的。

同時,地圖上亦沒有印338會停機場。

反而我果次搭327時,因為塞車,車長就建議我及我朋友
的唯一兩名乘客,由大街行番入機場。

leslie 發表於 2006-1-30 01:03

2條都坐過,338 會快少少,不過講好feel,26批廣客真是幾正
頁: [1] 2
查看完整版本: 深圳公交26消息