LP1200 發表於 2011-1-19 20:09

東鐵線日常運作問題兩問

今日係紅磡諗住搭東鐵,見到幾分鐘之後有班去沙田既特別班次,開11:35
我記得班車係D215,跟住我係大圍落車,轉12:00開既72A去大埔,其間經過何東樓見到抽車停左係度,熄哂燈
之後我係大埔走人,係大埔墟上車,就黎問題喇...
1.我係1點15分左右上車,咁岩黎番同一抽車,但我係大約一個鐘前仲見係何東樓到,我諗緊頭先個班沙田特車係咪方便個司機去食飯/收工,跟住交車比下班司機(姐係好似巴士交更咁)
定係本身班車有少少問題要番車廠之後發覺冇問題先繼續行?
2.呢班車入大埔墟月台係用中間月台,但本身前後車都冇不停站列車行過,點解會無啦啦用中間月台上落客?班車既停車時間同普通班次無異
望有心人解答,thanks

ES464470X 發表於 2011-1-19 21:20

1. 平日一至五11:35紅磡往沙田特車應是固定班次,
所以應該係車長交更而唔係列車故障要返廠

2. 有不同可能性, 例如同前車相距太近,
後車要進入大埔墟站中間3號月台/沙田站4號月台,
調整與前車距離,
或是預設南行列車去到大埔墟要進入中間月台/沙田站4號月台避直通車,
但直通車誤點, 所以列車如常開出~
(下繁北行的沙田站都有這情況,
以前我搭開果班往落馬洲列車去到沙田站要進入1號月台避直通車,
但直通車誤點時, 果班車仍然有機會停靠1號月台,
再按正常時間開關門)

railfan 發表於 2011-1-27 08:29

多問兩個關於火炭站的問題。是不是每逢有列車出入車廠南端路段時(例如馬場車、回/出廠車),所有南行的載客列車都會進入火炭站中間路軌(3號月台),而不是常用的4號月台?以前九鐵年代是不是這樣安排?

另外我記得在九鐵年代時,直通車會進入車廠/馬場路段駛過火炭,直往沙田,可是那個時候,火炭南行兩個月台都沒有本地線的列車。要直通車繞路入廠,出廠不是會更費時?為何會有這樣的安排?

Megabus 發表於 2011-1-28 14:52

1. 的確係交更,車長更表同列車班次一向都會有一定配合,呢個涉及HR management,不作此談...

2. 呢個係優先問題...簡單d講,直通車由於不停站,會用本地線路軌,而本地線就會用"輔助"月台上落客避車

至於日常本地短途線,到總站都會停泊"輔助"月台,以減少對正常路線時間上的影響,跟你提及的前後車無關,因為呢個原因就唔係避車,而係班次同當日用車問題
頁: [1]
查看完整版本: 東鐵線日常運作問題兩問