barking 發表於 2011-1-20 23:30

[東鐵]為何沒有直通車, 班次仍然不均?

平日0830-0850@粉嶺呢段時間東鐵常遇到班次不均
最密可能兩分零鐘一班, 最疏就...

今早0835@粉嶺走咗一班東鐵(往紅磡),
要等七分鐘, 到0842先有下一班車, 而且清唔晒客,
開車時間已經與前車相距八分鐘
月台上第三四五卡每隻門都有七個八個人係擠不上而呆站

*前後兩班車中間是沒有不停站列車

久候8分鐘, 無得抵賴係訊號系統的不足 或 直通車原因

ES464470X 發表於 2011-1-21 02:46

相距8分鐘...有機會係有列車故障少左1抽車,
或其中1班車係中途故障等因素延誤到達羅湖/落馬洲站,
導致南行出現明顯誤點,
你講果個時間, 兩班車沿途應該無大埔墟/火炭特車攝係中間,
(最近果兩班係大埔墟/火炭開08:59/08:52)
而令太和至上水段2班車相距約5分鐘(正常情況下)

你搭果個時間誤點已經過左返工最多人時間,
塞人點都無朝早七點幾咁勁,
有1班車誤點2分鐘, 已經令狹窄的月台嚴重爆滿,
塞人塞到去扶手電梯位:Q

DE5729 發表於 2011-1-21 06:32

列車延誤可以是乘客的行為造成的。
昨晨的列車延誤正是因某些乘客的自私行為所致。

tkf_2005 發表於 2011-1-21 10:24

原帖由 barking 於 2011-1-20 23:30 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
平日0830-0850@粉嶺呢段時間東鐵常遇到班次不均
最密可能兩分零鐘一班, 最疏就...

今早0835@粉嶺走咗一班東鐵(往紅磡),
要等七分鐘, 到0842先有下一班車, 而且清唔晒客,
開車時間已經與前車相距八分鐘
月台上第三 ...

我琴日同前日都係8:45上車@大埔墟

琴日果班就好順,冇咩大停,係上車果下有人衝門,開左2-3次門,先開車...

前日果班就大學站停左2-3mins,入火炭前急停,大圍慢6等前車走...

HY1677 發表於 2011-1-21 11:29

無直通車已經係咁,有直通車仲衰
我試過係粉嶺等火車去上水
一落月台就見到走左部車,再望下下班幾點到,竟然係"羅湖   8分鐘"!!!
我見無野做,就攞個計時器計時,下班車黎到竟然係12分鐘之後既事!!
上一班車同呢班車之間只有一架直通車經過
等車既時間居然仲耐過搭車既時間!:@

ES464470X 發表於 2011-1-21 11:53

原帖由 HY1677 於 2011-1-21 11:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
無直通車已經係咁,有直通車仲衰
我試過係粉嶺等火車去上水
一落月台就見到走左部車,再望下下班幾點到,竟然係"羅湖   8分鐘"!!!
我見無野做,就攞個計時器計時,下班車黎到竟然係12分鐘之後既事!!
上一班車同呢班車之間 ...

可能係連續兩班羅湖列車, 非繁時本來已相隔6分鐘,
再加埋要係沙田站避直通車, 再延誤5-6分鐘,
結果就變左相距12分鐘了:L
若果撞正北上高峰期, 果班車係沿途各站都好多人上落要重開車門,
就隨時再誤點多2-3分鐘:lol
導致前車離站後, 後車仲要再等11-12分鐘先入站~
(現時東鐵關門離站前重開車門的情況已不算嚴重了,
起碼無閘門, 就算有人衝門/企得太近車門被夾,
都淨係得被阻的果一道門彈一彈再關/緩慢關上,
我見過紅磡站有MLR的其中一道車門彈開5次俾衝門乘客塞入車先再開,
但就無重開所有車門:lol)

HX9590 發表於 2011-1-21 14:48

琴日(20/1) 9:20 班火炭特車都消失左

ES464470X 發表於 2011-1-21 18:35

原帖由 HX9590 於 2011-1-21 14:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
琴日(20/1) 9:20 班火炭特車都消失左

如果有其中1抽北行列車故障, 導致少左1班車,
都有機會取消1班火炭/大埔墟特車,
改為以落馬洲/羅湖為終點站,
以往未有落馬洲支線年代,
我曾經見過1班大埔墟特車改為以上水做總站~
頁: [1]
查看完整版本: [東鐵]為何沒有直通車, 班次仍然不均?