on11358 發表於 2011-1-30 17:05

十分危險的行為

地點:龍門路近蝴蝶村
有六七個年約十歲小朋友喺蝴蝶村公園旁山坡走落黎,
最初不以為意,跟住佢地過左對面馬路輕鐵路軌旁行人路,
隔十幾米就留低一個睇下有冇北行列車由美樂站駛近(事後估到用意),
其中兩個越欄跳入路軌範圍,拾起路軌渣石仔,
放喺北行路軌上面,轉個頭其中一個企路口示意有列車駛到,
跟住兩個就跳返出行人路邊躲入樹旁同扮路人等候列車駛過,
不過俾輕鐵車長離遠就發現左,然後慢慢將列車剎停,
離開駕駛室走落路軌將碎石撥走,繼續車程,
那班小朋友最後向龍鼓灘方向行去。

雖然小朋友可能唔知咩叫做危險,
希望做家長同學校老師好好管教。

JN6854 發表於 2011-1-30 18:06

咁做係「非常危險」0既事
因為一旦無為意無減速就駛過隨時可以出軌 :@

而家0的小孩越0黎越需要管教(註:軍訓式)

Quanta 發表於 2011-1-30 19:05

咁嘅情況, 我覺得直情要報警

ken19920501 發表於 2011-1-30 19:36

其實呢啲情況真係需要報警囉我覺得,
啲細路係完全唔知件事嘅危險性喺邊,
如果架車出軌嘅話,佢地都未必安全...

herman15hk 發表於 2011-1-30 19:42

我又諗起係日本京阪果單
造成104人受傷

JN6854 發表於 2011-1-31 00:19

原帖由 herman15hk 於 2011-1-30 19:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我又諗起係日本京阪果單
造成104人受傷
但係情況同今次類似程度高 (有一群學生趁列車到站前將石屎蓋放到路軌)
日本0個單0既結果係學生需向鐵路公司賠償
所以如果今次真係一個唔好彩的話 只要有人證 呢班學生都唔可以避過民事追討

dogdog 發表於 2011-1-31 01:10

但我地相反咁諗, 如果佢無撥走的話, 部車會唔會真係咁易出事?
我就唔信真係咁易就出軌

mmlcs36 發表於 2011-1-31 01:51

4056 發表於 2011-1-31 02:34

原帖由 dogdog 於 2011-1-31 01:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但我地相反咁諗, 如果佢無撥走的話, 部車會唔會真係咁易出事?
我就唔信真係咁易就出軌

我可以肯定答你,唔會咁易出軌!

成日都有人擺石仔玩野,通常見倒都係收慢過,等架車冇震得咁大聲。

青公一帶如果有人擺左石仔,咁架輕鐵行得咁快,司機都睇唔倒啦,年中都唔知碌左幾多千百舊,如果一碌石仔就出軌既話,年中都唔知有幾多單輕鐵出軌新聞啦!

ate_58x 發表於 2011-1-31 11:53

回復 1# 的帖子

請問佢地放左幾多粒到呀?:L
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 十分危險的行為