eric278 發表於 2011-2-1 13:41

2/1「左右紅藍綠」:建議港鐵引入女性專用車廂

今日(2/1)「左右紅藍綠」節目,發言的團體代表指出,香港近年的風化案,尤其在公共交通工具發生的有上升趨勢,
而不少受害人不敢或沒有報案,目擊者也甚少施出援手。

她指出港鐵設立女性專用車廂可以減少非禮案件發生,而法庭在一些風化案宣判時的判辭,也指出港鐵應設立女性專用車廂,
她更舉台灣及日本的例子,認為設立後的成效顯著,香港無理由不去跟隨實行。

各位認為,香港若引入女性專用車廂,究竟有什麼困難?

kei_hk 發表於 2011-2-1 13:59

究竟﹐要設立女性專卡的目的主原是什麼?

真係風化案多?
會不會是女性自己有份做成?這一句大家可能可以講做歪理﹐但只要女仕們遇到非禮等事情﹐有沒有啞忍?

啞忍只是令這少數色狼得寸進尺﹐以為唔會有失手的一日﹐便會繼續作惡。他人看到被捉到的機會低﹐便可能貪刺激去彷效﹐又多一個色狼出現。

只要女仕們高聲呼叫﹐不少人都會出手幫忙的﹐由交警方處理﹐這才是有效打擊風化案。

設立女性專卡﹐根本是斬腳趾避沙蟲的行為。
實行起來﹐正如mtr 之前所講﹐點解又無男性專卡? 玩政策歧視?

同時﹐一班朋友有男有女的﹐去到男女共用的車卡﹐一樣人多﹐咪一樣有機會遇到風化案。我可以講﹐如女仕們繼續啞忍﹐那時色狼更集中在這些男女共用車卡﹐更易作案。

設立專卡後﹐也會影響到整體列車實際載客﹐令到乘客分佈不平均。以及執行時﹐會遇到不少麻煩﹐不少人真係會無意入錯車卡(例如一到月台便追車上﹐月台講電話無為意)﹐職員乘客的衝突也會因此而增加。

都是歸根究底﹐大家合作捉拿犯案者﹐直接打擊罪犯﹐好比想方法途避為佳。
如果是宗教理由等因素而設立專卡﹐其他人不會介意。如果不是這方面的理由﹐香港人及外地朋友又會點睇點去想這個地方? 好自然會向犯罪率高的方面去想﹐不是一件好事。

dippy 發表於 2011-2-1 14:46

kei_hk 發表於 2011-2-1 14:52

原帖由 dippy 於 2011-2-1 02:46 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果係實行
就唔該第一卡係男性專用, 第八卡係女性專用
咁先致唔會性別岐視
如果唔係實有人司法覆核
再唔係就成抽車平分, 每邊四卡
但係當然, 香港女多男少, 平分一部車之後邊個蝕底就... ...

平分4卡;P西鐵點處理?一家大細又點攪;P亞爸同仔要第1卡﹐亞媽同個女要第2卡:L
情侶要全程分開2卡﹐一直用電話傳情:lol

到最後咪又係男女共用的車卡最多人囉﹐專卡咪只有獨行俠﹐比較少人囉。
介時﹐可能出現共用車卡有一堆人迫唔到上車﹐有人眼白白睇見專卡有位又唔上得。

dippy 發表於 2011-2-1 15:06

kei_hk 發表於 2011-2-1 15:13

原帖由 dippy 於 2011-2-1 03:06 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
成個建議本身就係有問題
只係將個問題放大會容易解得明

個人係支持唔好搞專卡, 因為以香港人連行多度門都嫌煩
搞完都無乜人會特登行過去
唔好話行多度門啦﹐連上左車行入少少都煩﹐想用的人又點會特登行去專卡呀;P

KG1428 發表於 2011-2-1 15:38

不過在日本部份鐵路公司已經設置女性專卡,但有部份團體提出反對。

最太問題如果成行的話,將會在繁忙時間要好似片段中咁樣
http://www.youtube.com/watch?v=b0A9-oUoMug&feature=related

超載會造成廷誤的話。對MTR無好處。

3ASV196 發表於 2011-2-1 15:49

極端d, 前排先有單非禮案件係同性非禮成立, 是否有某一性別的專用車箱,
就可以防止非禮問題?

其實將男女性別再用簡單的二分法, 已經好難成立, 外國連廁所都開始興
unisex, 香港到2011年先黎講坐車要男女分開, 會唔會落後左d呢....?

正如之前版友講左, 如有發現不當的行為, 不論男女老少, 都應該報警處理,
而唔係整埋呢d 方法去途避一d可能問題..

cky 發表於 2011-2-1 16:26

日本設立女性專用卡係因為 "癡漢" 問題長時間未能有效解決
而且, 以往女性專用卡係晌特定時段才提供 (例如晚上時段)
另外在主要車站加派人手在專用卡附近提供協助
現在係有部份鐵路係實行全日專用卡

但我睇, 人地可以實行的原因係自律性問題
所以優先席, 列車內用 silent mode 完全沒有問題

返番嚟香港, 睇下優先席計劃
到最後坐晌度的有幾多係優先人士?
再加上越來越多豉油行人士
好多時都視之為無物
我覺得推行了專用卡制度, 都有相當部份的人士不予理會
再加上港鐵會否加派人手在實施時段提供支援也成疑

所以這一刻我是持保留態度

syp 發表於 2011-2-1 19:09

原帖由 eric278 於 2011/2/1 13:41 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
今日(2/1)「左右紅藍綠」節目,發言的團體代表指出,香港近年的風化案,尤其在公共交通工具發生的有上升趨勢,
而不少受害人不敢或沒有報案,目擊者也甚少施出援手。

她指出港鐵設立女性專用車廂可以減少非禮案件發生,而法庭在 ...

首相閣下又有咩見解先?
頁: [1] 2
查看完整版本: 2/1「左右紅藍綠」:建議港鐵引入女性專用車廂