kei_hk 發表於 2011-2-20 18:03

原帖由 DIH 於 2011-2-20 05:39 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

深圳灣口岸係「香港在內地執法」,當時係「依據香港基本法第二十條追加授權」(摘自維基)。
然而,西九總站一地兩檢係「內地在香港執法」,情況調轉,完全唔同玩法。

我唔識法律,唔知需唔需要動用到基本法的條文。

基本法第十八條:
全國性法律除列於本法附件三者外,不在香港特別行政區實施。凡列於本法附件三之法律,由香港特別行政區在當地公佈或立法實施。

附件三:不包括「外國人出境入境管理法」及「公民出境入境管理法」等適用於中華人民共和國大陸地區的出入境法律。
要在香港境內一地兩檢,我諗有一籃子法律要包落去附件三,或者附件三內再附件。

深圳灣口岸係做了2件事的﹐才可令香港人員在該處執法。

1. 由中央頒授法律﹐把深圳灣口岸劃出部份位置(即出入境大堂-港方管理區﹐港方的上落區)﹐成為香港的申延一部份。
2. 香港附加相應條例﹐把香港的執法人員可在新增的申延地區可以執行職務﹐並得到中央人民政府所授權。

但西九高鐵站﹐情況是倒轉的﹐是國內人員派人到香港執行。以現時「一國兩制」的安排﹐除了解放軍執行中央指派的任務外﹐所有國內管員都不可以在香港執法的﹐即是無權在香港境內進行海關及出入境手續。

因此﹐要再一次要提交中央討論相關安排﹐落實安排後再正式頒令﹐並且2地再修訂相關的法規﹐才可以進行一地兩檢。

40468680 發表於 2011-2-20 18:10

如果好似中華旅行社咁?在港批發去台灣事務.正如我用英國例子所講
''法國做的只是擔當審批入境法國既程序,就好似我地去其他國家要簽VISA咁.
由於仲係英國,假如你有問題,法國入境人員係無權進行任可拘捕,佢地只可refuse你入境法國,你係無得上車'''
完全並不存在一國兩制,如果要話一國兩制.所有領事館都有問題?

DIH 發表於 2011-2-20 18:24

原帖由 40468680 於 2011-2-20 18:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果好似中華旅行社咁?在港批發去台灣事務.正如我用英國例子所講
''法國做的只是擔當審批入境法國既程序,就好似我地去其他國家要簽VISA咁.
由於仲係英國,假如你有問題,法國入境人員係無權進行任可拘捕,佢地只可refuse你入境法國,你係無得上車'''
完全並不存在一國兩制,如果要話一國兩制.所有領事館都有問題?
領事館有外交豁免權。
我相信法國人員在英國土地上辦理出入境(這本身就是「執法」),也是經過英法兩國磋商後的結果。

中港關係比中台關係更加複雜,雖然大陸口講「一個中國」,
但實際執行上係互不隸屬的兩個政府,就當係國與國關係,反而好辦。
相反,香港特別行政區與中華人民共和國的關係是罕有事例,唔獨立得晒又唔從屬得晒,
正正因為唔係國與國,但出入境限制又唔同,這樣的情況沒有先例可循,所以先乜都要搵本基本法解決。

另外如CMB板友般提出由或真或假的第三方去處理,都唔太得,出入境是一個國家的嚴肅事務,
香港既已係PRC一部份,大陸無論如何也不會這樣做;台灣咁曖曖昧昧又唔同。

40468680 發表於 2011-2-20 18:32

假如搵本基本法解決,香港一定蝕,因為基本法大陸解乜就乜,香港要反對都唔得.
你個pt我都好同意,大陸成日都想食香港D jetso .假約真係中國式一地兩檢,到時D異見人仕一行去西九就俾拉.希望佢地只係擔當審批接受或拒絕入境既程序 . . .

kei_hk 發表於 2011-2-20 18:45

原帖由 40468680 於 2011-2-20 06:32 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
假如搵本基本法解決,香港一定蝕,因為基本法大陸解乜就乜,香港要反對都唔得.
你個pt我都好同意,大陸成日都想食香港D jetso .假約真係中國式一地兩檢,到時D異見人仕一行去西九就俾拉.希望佢地只係擔當審批接受或拒絕入 ...

其實﹐真係有異見人仕真係這樣一做﹐即使不是一地兩檢﹐去到國內一做入境手續﹐都係俾人即拉。
問題係人實際在香港境內﹐真的有此情況便要預先講好可否拉人回國內。

在我立場去看﹐即使真係拉回國內﹐都是合理的。因為即使不是一地兩檢﹐去到國內都是俾人帶走的﹐分別只是半小時車程的分別。

至於大陸是否想食香港的jetso?自己細心想﹐香港沒有國內關照﹐香港「謝左」好耐啦。不是國內不例有政策關照香港﹐不停直接及間接送錢﹐香港的失業率肯定比現在高。

成班80後90後成日反高鐵﹐他們根本是無想過高鐵都是中國關照香港可持續發展的禮物。珠三角地區﹐特別是深圳及廣州等地﹐不少基建發展已經超越香港﹐很多貨物已經不用再經香港出口﹐如不再有商業服務的發展﹐便會連這方面的優勢都無﹐香港便會真正被邊緣化。

DIH 發表於 2011-2-20 18:52

原帖由 40468680 於 2011-2-20 18:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
你個pt我都好同意,大陸成日都想食香港D jetso .假約真係中國式一地兩檢,到時D異見人仕一行去西九就俾拉.希望佢地只係擔當審批接受或拒絕入 ...
現時在羅湖等關口,內地對不歡迎人士係拒絕入境。
照計一個人在內地犯法就不能出境,由關口入境的就最多只有犯法意圖而無犯法行為,
而且邊個會咁蠢明知被拉都返去(明知被拒入境而去闖關就有)。

關鍵只係特區政府有冇呢個魄力及智慧,推動到一地兩檢之餘,又盡量維持香港的司法權益。
其實唔難,大陸真係費鬼事理你異唔異見人士,眼不見為乾淨,
唔好浪費我監獄空間(據聞對劉曉波都係想「被保外就醫」,但劉生唔肯離開國土)。

我都話過,泛民議員有份要求一地兩檢,特區政府推動相關法律程序的話,
相信只有班乜乜後會跳幾下,立法會不難通過。
即係同高鐵撥款一樣,大體上係好事,雞毛蒜皮就睇你覺得難食定係小事化無。

40468680 發表於 2011-2-20 19:23

原帖由 kei_hk 於 2011-2-20 18:45 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

至於大陸是否想食香港的jetso?自己細心想﹐香港沒有國內關照﹐香港「謝左」好耐啦。不是國內不例有政策關照香港﹐不停直接及間接送錢﹐香港的失業率肯定比現在高。

成班80後90後成日反高鐵﹐他們根本是無想過高鐵都是中國關照香港可持續發展的禮物。珠三角地區﹐特別是深圳及廣州等地﹐不少基建發展已經超越香港﹐很多貨物已經不用再經香港出口﹐如不再有商業服務的發展﹐便會連這方面的優勢都無﹐香港便會真正被邊緣化

首先,我相信你對近年香港的經濟及民生發展了解並唔深.
我希望對你所提出既意見回應一下

1.就係因為當年國內政策,香港工廠北移,大量工人面對失業或要轉工
唔好忘記97後失業率係比handover前不斷上升,直至近年情況至較為緩和

2.至於你所講國內不例有政策關照香港,如果佢地有既話,點解成日搵上海用相同政策同香港抗衡?

3.''不停直接及間接送錢''錢我地香港的確有好多但係機會就大量流失,有錢都無用

4.成班80後90後成日反高鐵,佢地唔係為反對而反對,成本至選址都唔合理及無聽過佢地意見,

5.''不少基建發展已經超越香港,不少基建發展已經超越香港﹐很多貨物已經不用再經香港出口"
當工廠北移,made in china .內地運費及成本較低,不用再經香港出口係正常
但香港係法律及稅務上都係大部外國公司心中俾投下信心一票.
試想想,邊個為我地建立良好既基礎.

6.Handover後我地無被邊緣化,因為我地俾大陸同化咗

40468680 發表於 2011-2-20 19:35

原帖由 DIH 於 2011-2-20 18:52 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

現時在羅湖等關口,內地對不歡迎人士係拒絕入境。
照計一個人在內地犯法就不能出境,由關口入境的就最多只有犯法意圖而無犯法行為,
而且邊個會咁蠢明知被拉都返去(明知被拒入境而去闖關就有)。

關鍵只係特區政府有冇呢個 ...

如果在香港被拒,正如用歐洲之星例子,我地可以變相保護咗佢地令外唔會受"莫需有"而被捕.好似王丹之前咁,最多撘多一程機番台灣.

siupy 發表於 2011-2-20 22:54

原帖由 40468680 於 2011-2-19 17:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
唔知大家有無坐過歐洲之星英國去法國果段?
實際上佢地做到一地兩檢但無任何法侓及執法上既問題

先不討論歐洲人使用神根公約,(事先聲明我係BNO holder)But我當時係用HKSAR護照.所以係以foreigner去

佢地入閘後會由法國派去英國既入境人員進行入法國既檢查
响護照入面係用法國既入境印(成個過程係無英方人員進行岀境既procedures)
但值得一提"入境"後仲係英國範圍,進行安全檢查同在車站入面巡邏既係英國警察
法國做的只是擔當審批入境法國既程序,就好似我地去其他國家要簽VISA咁.
由於仲係英國,假如你有問題,法國入境人員係無權進行任可拘捕,佢地只可refuse你入境,你係無得上車
因為到Paris係唔會再有入境櫃位.
所以我覺得當香港同以前我地既"袓國"法例相似,歐洲之星英國例子係値得香港借鏡.

理論上可以
我想問一問法方入境人員有無"行李驗查"?
英法雙方對入境物品稅制是否一樣??
但如果搭過直通火車回國內都知
港方只會檢查有無違禁品(直通巴士甚至行李無需下車)
不會理會物品要否打稅
將來如果大陸出入境人員只有出入境權
最多只能拒絕入境,不能收關稅/扣留貨物/拘捕走私人仕
咁咪好方便走私 :lol
不過入境大陸我覺得問題不大
反而大陸出境問題更大
假設有人偷運文物出境
到西九關口"出境"時被國內出入境官員發現
是否要交給港方人員拘捕?
咁審訊應該跟國內法律定香港法律??
如果國內上車前往香港要做海關檢查
咁做一地兩檢又好似無乜意義 :L

kei_hk 發表於 2011-2-20 23:07

原帖由 siupy 於 2011-2-20 10:54 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

理論上可以
我想問一問法方入境人員有無"行李驗查"?
英法雙方對入境物品稅制是否一樣??
但如果搭過直通火車回國內都知
港方只會檢查有無違禁品(直通巴士甚至行李無需下車)
不會理會物品要否打稅
將來如果大陸出入境人員只有出入境權
最多只能拒絕入境,不能收關稅/扣留貨物/拘捕走私人仕
咁咪好方便走私 images/smilies/default/lol.gif
不過入境大陸我覺得問題不大
反而大陸出境問題更大
假設有人偷運文物出境
到西九關口"出境"時被國內出入境官員發現
是否要交給港方人員拘捕?
咁審訊應該跟國內法律定香港法律??
如果國內上車前往香港要做海關檢查
咁做一地兩檢又好似無乜意義 images/smilies/default/sweat.gif

按理是跟國內法規處理﹐人交回國內處理。

一地兩檢是方便2地行政﹐國內不需在多個車站安排人手做海關及出入境﹐而旅客也可用上落車做出入境手續﹐一次在西九車站便可完成。
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 高鐵西九龍總站平面圖