herman15hk 發表於 2011-2-14 00:56

唔知點解佢可以覺得係軌道上大小便係正常行為

ate_58x 發表於 2011-2-14 01:00

大教授比 d理論 食左個腦丫 ma..:lol :lol

ASV50 發表於 2011-2-14 02:03

咩叫「地域岐視」
就算係香港人搭直通車,係香港段一樣唔用得廁所
唔見得只係有「岐視/傷害大陸同胞」

DIH 發表於 2011-2-14 09:31

「高鐵都能造的出來,難道列車的排放問題就解決不了?」
這是應該向中國鐵道部提出的問題,不是向香港提出。教授喎~
相信該教授沒有搭過高鐵,偉大祖國那些師承德日技術的高鐵列車設有窗明几淨的現代化廁所,
擔心中國輸出高鐵而要老外到他頭上拉屎,實在杞人憂天。;P

「其他乘客群情激昂說反映四年了,說也沒用。」
「徹底結束這段長達四年乘客不能在香港境內使用廁所的歷史。」
教授真係顧全香港人面子,港穗直通車運行了不止四年吧。:lol

歡迎選搭T824/T828次列車。:D

OT:剛剛發現,港鐵網站大革新!

stevenlim84 發表於 2011-2-14 09:46

其實此貼內容只關於直通車,是否應該轉版至港外鐵路?

2A_DL13 發表於 2011-2-14 10:13

原帖由 DIH 於 2011-2-14 09:31 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
「高鐵都能造的出來,難道列車的排放問題就解決不了?」
這是應該向中國鐵道部提出的問題,不是向香港提出。教授喎~
相信該教授沒有搭過高鐵,偉大祖國那些師承德日技術的高鐵列車設有窗明几淨的現代化廁所,
擔心中國輸出高鐵 ...

其實件事好簡單,教授有如此反應我覺得唔出奇,

就係因為教授唔係南方人,以及佢之前可能無去過香港
,佢唔知港段是通勤鐵路,以為都係好似大陸或者新加
坡咁既設計。

佢亦唔係向香港提出,而是向廣鐵集團提出。

我反而覺得佢乘過高鐵,就係知道高鐵用真空便器,而
對於為何直通車仲用既舊式設計而作出投訴而已。

其實南方都市報亦有詳細報導呢件事,不過由於南都無把
篇報導放上網頁,故未能引文。

053h4 發表於 2011-2-14 10:24

sea1986 發表於 2011-2-14 10:49

原帖由 2A_DL13 於 2011-2-14 10:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實件事好簡單,教授有如此反應我覺得唔出奇,

就係因為教授唔係南方人,以及佢之前可能無去過香港
,佢唔知港段是通勤鐵路,以為都係好似大陸或者新加
坡咁既設計。

佢亦唔係向香港提出,而是向廣鐵集團提出。

我反而覺得 ...

若果佢係出開大場面同見識廣既話
就唔會用咁少既事將佢放大
話香港歧視大陸人
大陸既民情同香港既唔同
將大陸落後果套擺落香港用
完全不合道理

總之由呢個教授既所講既嘢
證明佢根本已經先入為主
指香港有咁既規例唔俾用廁所就話歧視
亦證明佢所謂教授,真係浪得虛名囉

PS 50分鐘車程都忍唔到,係咪急成咁?

Quanta 發表於 2011-2-14 11:21

1) 直通車由紅磡至羅湖要 40~60 分鐘咁耐? (我未搭過)
搭東鐵由紅磡至羅湖站站停, 都係講緊 42 分鐘 (source: 港鐵網頁)

2) 個教授真係自卑心作祟, 咁都可以拉到去話香港岐視大陸...

OTIS401 發表於 2011-2-14 13:14

原帖由 Quanta 於 2011-2-14 11:21 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1) 直通車由紅磡至羅湖要 40~60 分鐘咁耐? (我未搭過)

如果中途冇停車的話
半個鐘之內己經可以到深圳邊境
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 「一泡屎引發地域歧視的思考」