DIH 發表於 2011-2-17 09:21

火炭站高壓電纜故障

剛才大約08:20,我在九龍塘站地鐵月台上大堂時聽到廣播,話火炭站發生故障,列車服務受阻10分鐘。
騎虎難下,我都係照走去搭火車。

上到月台,T824正在通過,月台上的候車人數大致同平時差唔多。
平時在T824前面的一班羅湖車調到T824後面,顯示為4分,下一班落馬洲車顯示好似係9分。
我真係等了大約4分鐘,羅湖車到站,我預期會好迫人,但除了列車中段迫爆外,車頭車尾尚有大量空間。

列車比平時停耐少少,出廣播叫人行入車廂,但車程內一直無提及火炭站故障。
我見直通車都照開,心諗問題大極有限,都放心返D。

沿途列車沒有受阻,但見大圍站南行比平時多人,南行列車亦似乎比平時疏車。
大圍站北行月台的顯示屏漆黑一片。
去到沙田,我班車停1號月台,隱約聽到車站廣播叫往火炭的乘客「往對面2號月台等車」,
但我的車內沒有廣播,我心諗架車會唔會轉入馬場飛火炭?
隨後開車,沒有異樣,照有廣播下一站係火炭,右邊車門將會打開,去到火炭終於真相大白,
中間軌停了一列南行載客列車,開走後,見到4號月台有一列吉車。即係出事的係南行4號月台。
到大學站,見到有臨時板指大學至大圍列車係8分鐘一班,但當時似乎已經接近正常。

報告完畢,以下係感想。

港鐵真係死好命,死.好.命!
上次早繁出事係沙田,今次早繁出事係火炭,兩個站都係有多條軌,
只要南移一點、北移一點,足以癱瘓通勤交通,令半個新界怨聲載道,要搵人上去立法會被XX。
港鐵唔係有幾多運氣剩低架咋,第三次最多出埋大埔墟,第四次可能係畢架山隧道。:@

另外,近日亦發覺觀塘綫早繁西行比以前更多人,在鑽石山第八卡都有人龍(2010年冇人排的),
今朝在鑽石山至黃大仙之間都要chok車,但一直見東行列車好少人,令人「妒忌」。
在未聽到火炭站的廣播之前,我本來係諗緊,可唔可以調幾班東行車以彩虹為終點站,
然後回頭做西行,靈活調配資源,以免一邊有車冇人搭,一邊就排晒長龍迫過沙甸魚。:L
如果兩邊都迫都冇計,但睇到對面架車咁吉,何不善用?

ES464470X 發表於 2011-2-17 09:33

其他討論區有受影響網民稱由大埔墟去沙田用左約33分鐘,
未知佢搭果班車係咪出事列車後面果班/第二班車,
所以佢搭果班車直情飛左火炭站, 兜入馬場再出返去往沙田站@@
我今日0808-0813左右由粉嶺站往上水站途中未有察覺班次異常,
更加無廣播指有高壓電纜故障:o

另外有人觀塘綫指近兩日都出少一抽車,
借左俾壞左一抽車而唔夠車用的將軍澳綫
(但出少一抽車影響竟然咁大@@)
"在鑽石山第八卡都有人龍"
不過觀塘綫, 觀塘站至調景嶺站一段都有好多人轉車,
亦見過有乘客指西行往油麻地方向,
係觀塘站已因上落客的人太多而延誤開車,
所以係唔夠車的情況下, 都幾難再調多幾班彩虹特車清客:L

商台新聞
http://hk.news.yahoo.com/article/110217/18/mqn6.html
期間由大學站前去沙田的列車,一度要駛經馬場站

係火炭返工的大埔區/北區居民, 應該有不少人遲到了:lol

053h4 發表於 2011-2-17 11:08

Quanta 發表於 2011-2-17 11:12

咁嘅情況, 港鐵有無安排緊急接駁?
如果唔係火炭班人點算? 嗰度得咁少巴士線...

dippy 發表於 2011-2-17 11:20

DE5729 發表於 2011-2-17 11:50

原帖由 053h4 於 2011-2-17 11:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
絕緣失效,燒左支電弓?

個VCB好似爆開左......

DIH 發表於 2011-2-17 12:39

原帖由 Quanta 於 2011-2-17 11:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁嘅情況, 港鐵有無安排緊急接駁?
如果唔係火炭班人點算? 嗰度得咁少巴士線...
緊急接駁就係北行列車。;P
如新聞所言,港鐵係將南行列車經馬場,叫人去到沙田轉北行列車。
同樣地,火炭入站南行的乘客,應該都係搭北行去到大學轉返南行。
睇返相關報導,列車係在入站前有故障,所以阻到後車,要佢拖/行左入站,南行列車先可以入火炭站。

HU6455 發表於 2011-2-17 13:01

呢間公司今日對外報細數:

http://cablenews.i-cable.com/web ... .php?news_id=353411
南 行 列 車 今 早 正 駛 入 火 炭 站 時 , 供 電 系 統 跳 掣 , 產 生 火 花 , 車 上 五 百 名 乘 客 要 疏 散 , 沒 有 人 受 傷 。

一部車都唔止500個位, 可況係早上既繁忙時間, 一列點止500人呢.
每次都報細數, 真係咁岍岩都出錯?

Wright---AVW16 發表於 2011-2-17 13:34

原帖由 DIH 於 2011-2-17 09:21 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
另外,近日亦發覺觀塘綫早繁西行比以前更多人,在鑽石山第八卡都有人龍(2010年冇人排的),
今朝在鑽石山至黃大仙之間都要chok車,但一直見東行列車好少人,令人「妒忌」。
在未聽到火炭站的廣播之前,我本來係諗緊,可唔可以調幾班東行車以彩虹為終點站,
然後回頭做西行,靈活調配資源,以免一邊有車冇人搭,一邊就排晒長龍迫過沙甸魚。images/smilies/default/sweat.gif
如果兩邊都迫都冇計,但睇到對面架車咁吉,何不善用?
不太認同KTL東行早繁少人的言論,有朝去九龍灣,miss左89C,改坐84M出鑽地轉鐵。當時D東行車既車廂已經逼到阿媽都唔認得,DIH係好少人落既,我要等到第二班車先勉強逼到入去,而兩列列車既車門都重開左幾次

我記得事後當日KTL既日間車序要+2

DIH 發表於 2011-2-17 14:09

原帖由 Wright---AVW16 於 2011-2-17 13:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

不太認同KTL東行早繁少人的言論,有朝去九龍灣,miss左89C,改坐84M出鑽地轉鐵。當時D東行車既車廂已經逼到阿媽都唔認得,DIH係好少人落既,我要等到第二班車先勉強逼到入去,而兩列列車既車門都重開左幾次

我記得事後當日KTL ...
純粹詢問:請問當時係幾點?
我通常0805-0810左右在鑽石山站,大約0815去到九龍塘。

我見到的情況,那段時間可能係東行人潮高峰未至,但西行已經越來越多人。
我的感覺是,近來西行列車到達鑽石山時,車上比以前多人,月台上也比以前多人,
唔理佢原因係減車定乜,每班車的乘客量的確有所增加。
我無意否定觀塘綫東行多人,畢竟講緊的只係我觀察到的十幾分鐘。

既已知道係因為減車,而我亦明白其他路段都有一定客量,
那些增加彩虹特車的說法就當我吹水啦(其實唔當都係吹水:lol)。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 火炭站高壓電纜故障