eric278 發表於 2011-2-17 13:51

即日AM730:買特惠車票被罰 內地客投訴遭港鐵歧視

來源:AM730網頁
http://www.am730.com.hk/article.php?article=44830&d=1418

其實港鐵是否應該在車站張貼有關告示(如用簡體字),以免內地旅客及海外遊客因不明白附例而違規被「罰款」?
個人認為,港鐵職員可能看自己「高人一等」,而沒有尊重其他人。

DIH 發表於 2011-2-17 13:58

假如有關職員真有說出如此話語,雖不恰當,但我欣賞佢好誠實。;P
不過正如下面板友話齋,我都唔係好信有人會咁講,識得咁講的人應該在政府高層內。

真係好笑,
我去日本,有冇中文字話成人唔可以買特惠票?
我去英國,有冇中文字話成人唔可以買特惠票?
我去大陸,有冇繁體字話成人唔可以買特惠票?
請容我不禮貌:霎戇。

問題不是宣不宣傳,都話明係特惠,係咪田少派飯指定要60歲以上,
我25歲走埋去畀人趕走,又係人地歧視喇喎?
有手有腳牛高馬大買特惠票,「特惠票」三隻字都冇簡化,唔係睇唔明呀嘛?

我認為港鐵加強宣傳可以,但無須亦不應該只針對內地人「加強教育」。
友佳旅客打人賠錢了事,對比就係澳門導遊圍堵梳打埠的打人旅客。
事事北望神州,處處卑躬屈膝,你幫到人人地唔會多謝你,越是每事逢迎,人地只會當你係隻狗。

kei_hk 發表於 2011-2-17 14:02

原帖由 eric278 於 2011-2-17 01:51 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
來源:AM730網頁
http://www.am730.com.hk/article.php?article=44830&d=1418

其實港鐵是否應該在車站張貼有關告示(如用簡體字),以免內地旅客及海外遊客因不明白附例而違規被「罰款」?
個人認為,港鐵職員可能看自己「高人 ...

其實﹐祖國同胞係識睇繁體字的﹐這是我在國內工作我體會的﹐但叫他們寫才會有問題。

而且﹐如果你有留意的係所有古代建築門口的招牌對聯也全是用繁體字的。

我只是覺的這位同胞被罰心有不甘﹐加上mtr 職員可能言語有少少欠禮所致。

「成人 」兩字﹐繁體同簡體都是寫法一樣的﹐無理由買車票時唔識睇的。

sea1986 發表於 2011-2-17 14:03

首相啊首相,果句英國紳士教育既說話只係果啲內地人自己既片面之詞
你係咪咁唔公平呢?
而且呢句說話,真係好少香港人會講得咁文鄒鄒
邊有人會咁老套講「我地接受英國紳士教育」架?
而且買特惠車票前應該睇清楚條文
無可能盲中中去買、被人罰就話人地無宣傳
呢個係乘客既責任

同埋正常去人地地方搭車
係咪應該睇清楚先買飛?
否則抵被人罰啦

2A_DL13 發表於 2011-2-17 14:20

原帖由 sea1986 於 2011-2-17 14:03 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
首相啊首相,果句英國紳士教育既說話只係果啲內地人自己既片面之詞
你係咪咁唔公平呢?
而且呢句說話,真係好少香港人會講得咁文鄒鄒
邊有人會咁老套講「我地接受英國紳士教育」架?
而且買特惠車票前應該睇清楚條文
無可能 ...

呢個故事比搭頭等更好笑,事實上睇唔到警告字句而搭頭等我覺得仲
情有可原,因為內地文化係如果發現只係補差價,係近來廣深先至改
規定。

我想反而問究竟肇事既謝姓遊客與女友究竟年齡多少?除非佢地居住
既城市無地鐵,否則應該知道國內既鐵路收費,小童票是限高度,學
生票的運作與香港類似,都係要事先經學校蓋印申請,而老人免費大
部份都只限居住於該城市居民才可享有,否則即使100歲都要買成人
票。

我想不到任何其他原因是兩位唔小心買錯特惠單程票,只有一個:就是
香港唔似國內,因為香港的售票機可以購買特惠車票,而國內的售票機
只會出售正價飛。

港鐵被指歧視內地遊客 稱按條例維持公平票務

引自國內新聞,
港鐵職員對謝先生表示,小童╱長者特惠車票只適用于3至11歲及65歲或以上的乘客
,但謝先生對此感到莫名其妙,他質疑港鐵公司沒有向遊客宣傳遊客不可以購買特
惠票

3asv322 發表於 2011-2-17 14:21

掉返轉來諗,如困真如樓主所言,特意用簡體字張貼有關告示,都有機會比啲大陸人話你歧視個喎!佢地可以話港鐵好似暗示大陸人先會違規買特惠車票,所以要用簡體字寫比佢地睇~(其實依家東鐵綫先有嚴禁進入路軌同購買頭等車票的規定,都可能會比人話有以上之嫌!

sea1986 發表於 2011-2-17 14:31

原帖由 2A_DL13 於 2011-2-17 14:20 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

呢個故事比搭頭等更好笑,事實上睇唔到警告字句而搭頭等我覺得仲
情有可原,因為內地文化係如果發現只係補差價,係近來廣深先至改
規定。

我想反而問究竟肇事既謝姓遊客與女友究竟年齡多少?除非佢地居住
既城市無地鐵,否 ...

我懷疑有人怒惱羞成怒
諗住搏懵去買特惠票
點知偷雞唔到蝕渣米被人罰幾舊水
於是就反過來插港鐵一舖
又話歧視又話乜乜物物
根本而家啲內地人自從惡珍同惡蓉事件後更加惡
香港政府最衰既係有理冇理就道咗歉先、甚至賠錢
(惡蓉果單嘢賠12萬真係離譜,俾著我我實同個客玩到底)
導致就影響埋香港服務業都要怕呢班大陸客
連澳門果邊都影響埋
香港政府咁樣做法真係害死唔少人

cat666 發表於 2011-2-17 15:40

你到別人的地方, 正所謂 <<入境問禁>> 吾識有懷疑, 你大可到客務中心問!
亦有很多遊客會這様做, <<遊客>> 二隻字不是藉口:)
吾做好準備,吾識搭車就麻煩跟圑 :(

cx838 發表於 2011-2-17 17:21

我覺得那兩個遊客簡直打橫黎講。我真係唔信會有港鐵的人說,
我們是受英式紳士教育,不如講埋我地係 blue blood 啦。

總覺得那人是心理不平衡,原本存心想買便宜票,想沒有人查。
相信該人是入閘時,有紅燈亮了,然後才被人發現。

好像我們,無論去那一個地方,也會留意可否買特惠票之類的。

好像以前我住加拿大安大略省的渥太華,巴士公司寫如果要轉巴士
去魁省的Hull,是要付 5 毛差價,但又沒有說明月票不用,我次次
都會比多 5 毛比佢,後來有巴士司機說不用了,我才不給的,但這也
只是一個不明聞規定了。

於那一個城市坐車,我從來未試過這樣出事,唔識咪去查,去問囉。
都唔知嘈黎做乜。

stevenlim84 發表於 2011-2-17 17:21

原帖由 sea1986 於 2011-2-17 14:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我懷疑有人怒惱羞成怒
諗住搏懵去買特惠票
點知偷雞唔到蝕渣米被人罰幾舊水
於是就反過來插港鐵一舖
又話歧視又話乜乜物物
根本而家啲內地人自從惡珍同惡蓉事件後更加惡
香港政府最衰既係有理冇理就道咗歉先、甚至 ...
同意樓上的說法,這人根本就是搏大霧。他引述港鐵職員的說話,似乎是他自己想的,因為香港很少人這樣說,相反大陸有好多人都話香港係受英國教嗰套。

大陸篇報導中提及
香港多个公共交通工具皆设有小童、学生及长者车费优惠,但这些优惠游客并不适用。
這說法有問題,小童和長者沒有限制是本地人,學生是要申請學生身份的個人八達通,才可享有優惠,遊客冇可能買到,似乎該記者用了某省市的規例,來套用在香港身上。
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 即日AM730:買特惠車票被罰 內地客投訴遭港鐵歧視