hkth 發表於 2011-2-18 19:27

沙中線前期工程撥款通過

香港電台報導:
立 法 會 財 委 會 通 過 沙 中 線 前 期 工 程 77 億 撥 款

--沙中線終於可以興建了! :loveliness:

CTBVolvo637 發表於 2011-2-18 20:19

DIH 發表於 2011-2-18 21:08

哎呀,無人包圍立法會,我連今日審議都唔知呀~:lol

「前期」其實可以做到幾多?

剛剛睇完文件,好似係擴建金鐘站、建造何文田站、及重置郵件中心。

053h4 發表於 2011-2-19 01:44

siupy 發表於 2011-2-19 02:31

賺死MTR
100億顧問費 :L

JF1261 發表於 2011-2-19 20:01

說真的, 今次我真係反對沙中線撥款
有咩理由MTR 的顧問費係按工程造價去計...

咁即係話如果MTR 用的材料有咁貴用咁貴, d 車有咁貴買咁貴去增加工程造價
咁佢淨收入(顧問費) 就會更多..
咁沙中線造價實高啦 :@

dippy 發表於 2011-2-20 00:12

DIH 發表於 2011-2-20 00:25

原帖由 dippy 於 2011-2-20 00:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我寧願佢昆完政府錢真係用貴料黎起
大家都見舊線用M車行左三十幾年(以1979年批車計)
真係無乜大問題
想反批寒國車就...(大家心照啦)

又例如成日比人話造價奇貴既哂鐵
咪又係單線行大欖都仲做到十分鐘一班
而將貨 ...
12卡就梗係唔會喇,9卡都冇,8卡公司點會畀過繼仔超過自家長度?;P
我想像中的「貴」理應要用在:
-新購列車性能良好,同埋唔該買夠有突
-供電系統可靠耐用
-訊號系統靈活高效
-車站設計美貌與智慧並重

JF1261 發表於 2011-2-20 00:52

原帖由 DIH 於 2011-2-20 00:25 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

12卡就梗係唔會喇,9卡都冇,8卡公司點會畀過繼仔超過自家長度?;P
我想像中的「貴」理應要用在:
-新購列車性能良好,同埋唔該買夠有突
-供電系統可靠耐用
-訊號系統靈活高效
-車站設計美貌與智慧並重 ...

-車站設計(只限大堂) 你唔洗同佢擔心, 實有美貌 ..(智慧就唔知喇)

你睇下前九鐵d 站, 大堂翻新過真係幾靚
d 商鋪牆用仿大理石(定真係大理石? 我唔識分) 幾大方得體 :victory:

但係整唔到商鋪的地方例如月台, 求奇整張貼紙落去就話翻新左了, 宜家d 貼紙曬到變埋色 :lol

-列車...買完靚車之後保養都好重要 :lol

沙中線我都希望佢唔好貪平ge, 但係港鐵的顧問收入無啦啦就多左成倍(當年造價三百幾億到宜家六百幾億, 顧問費佔16.5%) , 身為市民就覺得真係有問題了 :(

kingprowm 發表於 2011-2-28 13:24

原帖由 CTBVolvo637 於 2011-2-18 20:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
真係直得恭喜!! 總算邁進了一步 ! :victory:
其待紅磡站至金鐘站一段盡快撥款興建
全段沙中線立即上馬!!

某D人士唔好阻止呢D急切需要既鐵路線興建 , 再阻落去只會造價不斷上升!! :@ ...

我都希望紅磡站至金鐘站一段盡快撥款興建,
現在放工繁忙時間過海好痛苦,
港鐵金鐘站又迫到死, 搭隧巴又係又迫到死兼塞到死
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 沙中線前期工程撥款通過