edison 發表於 2011-2-20 15:49

hkaiw 發表於 2011-2-20 16:49

樓主引述的新聞出處:
http://hk.news.yahoo.com/article/110218/4/mrsn.html

Megabus 發表於 2011-2-24 07:32

算把啦,d報紙佬唔咁寫,d議員就冇野做,你就冇野睇,大家都冇話題架啦...

講真,日日咁用實有耗損,正如部電話用得耐會冇電咪去叉電搞掂佢,唔通你會話部機有問題咩???

莫講"2008年至今發生多達14宗路軌斷裂事故",就算140宗都係咁話啦,搞掂咪ok,即係平時都可能會有其他問題,只係平日做檢查搞掂左你唔知,唔通又報出黎好似d報紙佬咁話人"隱瞞",好似驚香港唔會亂咁...

053h4 發表於 2011-2-24 15:20

railfan 發表於 2011-2-25 14:06

原帖由 Megabus 於 2011-2-24 07:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
算把啦,d報紙佬唔咁寫,d議員就冇野做,你就冇野睇,大家都冇話題架啦...

講真,日日咁用實有耗損,正如部電話用得耐會冇電咪去叉電搞掂佢,唔通你會話部機有問題咩???

莫講"2008年至今發生多達14宗路軌斷裂事故",就算140宗都係咁話啦,搞掂咪ok,即係平時都可能會有其他問題,只係平日做檢查搞掂左你唔知,唔通又報出黎好似d報紙佬咁話人"隱瞞",好似驚香港唔會亂咁...

師兄,你的所謂比擬完全不倫﹗電話叉電正常都要用上很長時間才會叉不上電,可是現在有報告竟然有路軌用了5日即出事﹗5日﹗如果你的新用的電池用了5日就壞,相信你一定會拿去代理要求換新的。再說現在是影響整列列車上的人命及整條鐵路的運作,處理得不好是會死人的﹗這和你的叉電推論所說完全是兩回事。

第二,我認為焦點不應該放在報紙佬點樣寫,議員點樣做,我們應該認清事實真相︰所有的裂紋報告是港鐵自己紀錄,也就是的確是發生了許多的裂紋事故,這是不爭的事實。也許你認為議員及傳媒過份吹大是另有目的,這是一回事。不過就連港鐵自己都有紀錄,也就是承認真有那些事故發生過,這亦都是事實。兩件事本身就有獨立的性質﹗

第三,政府是港鐵的大股東。政府經常自認為自己是代表著香港市民的權益,可是整件事上,如果不是被傳媒揭發了而向港鐵施壓,公開數據的話,相信政府亦不會迫著處理事件。這代表甚麼?這就是反映香港特區政府未有好好履行它作為︰1. 市民的代表及2.港鐵股東, 認真管理港鐵。早前中電在大亞灣的核電廠發生核輻射事故,中電一樣說事後已經處理妥當,不要忘記中電是100%私營的,政府及市民理應完全沒有權干涉的,可是因著大眾利益,中電還是要公開更多的數據及解釋。既然港鐵有76%的股份是由特區政府持有的這樣性質,大眾就更加有更大的知情權,以及利用輿論迫使政府交代﹗

Quanta 發表於 2011-2-25 16:47

原帖由 Megabus 於 2011-2-24 07:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

莫講"2008年至今發生多達14宗路軌斷裂事故",就算140宗都係 ...

如果檢查做得足, 係應該甚少發生斷裂, 因為出裂紋果時就應該換咗佢
由裂紋到斷裂係要時間的
(定係你篇回文, 學港鐵咁將兩樣嘢混為一談?;P)

好似驚香港唔會亂咁..
好似大陸咁, 咩都河蟹晒咪唔會亂囉
篇報道又唔係誇張失實老作, 我睇唔到有咩問題喎

herman15hk 發表於 2011-2-25 23:26

RailTrack2002執左啦wo

smal 發表於 2011-2-28 09:23

"同業RailTrack及International Union of Railways平均6個月和3.8個月才進行同類檢查。"

好想問下有關發言人,同業檢查的路軌,每天載客和班次流量是多少? 又一個求其攞 D外國數據諗住塞住市民個口的 CASE,香港地最興....................:@

danielkwong 發表於 2011-3-3 13:28

焊接出問題,就算用白金整條軌,都會斷啦。

有幾單根本唔系鋼軌廠商嘅問題,而系香港現場施工的時候的問題。

Kaix 發表於 2011-3-3 16:26

原帖由 smal 於 2011-2-28 09:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
"同業RailTrack及International Union of Railways平均6個月和3.8個月才進行同類檢查。"

好想問下有關發言人,同業檢查的路軌,每天載客和班次流量是多少? 又一個求其攞 D外國數據諗住塞住市民個口的 CASE,香港地最興.... ...

咁我相信MTR檢查路軌次數必定會比倫敦同紐約地鐵多,
外國好多仲係用run-to-failure的營運模式
頁: [1] 2
查看完整版本: 路軌用5日現裂口