thomash 發表於 2011-2-23 09:14

今朝早直通車班次變了?

本人於大圍站北行月台沒有遇上8:35經過的直通車,但原本在直通車前的東鐵線往羅湖列車到了沙田站依然停在外圍的1號月台,只是因為不需要讓直通車爬頭很快就開出了。

DIH 發表於 2011-2-23 10:06

我原本想開文,但因事延遲,咁就貼在下面啦。

話說我平時在九龍塘站北行搭開的車序係咁的:
落馬洲
羅湖
羅湖(沙田1台待避) (我通常搭呢架)
T824通過
落馬洲
大埔墟

但今日的車序係咁的:
落馬洲(沙田1台待避) (我今日搭中呢架)
T824通過
羅湖
羅湖(沙田1台但無車要避)
落馬洲
大埔墟

我遲了出門口,搭中落馬洲車,以為搭了平時在T824後面的一班,但事實好似唔係。

沿途見聞:

九龍塘至大圍
-列車在未進入大圍前已經減速,在中性區收到好慢,第11卡在中性區時再加速入站

大圍站
-無特別

大圍至沙田 (後面精彩囉,我盡量簡短)
-見到一列南行由4台開出的列車停在大埔道天橋底盞燈
-我架車竟然入1台
-我架車進入1台軌道後,對面的南行列車開動
-3台已經有班車,我離遠望到下一班在車尾塞燈,正在奇怪點解唔放佢入4台,
 原本想返來問在無需待避的情況下,由誰及憑甚麼決定是否放車入側線月台(而家都係想知的)

沙田站
-我班車停在1台,3台列車開出,車尾未離站已減速
-T824通過沙田站,南行原本在塞燈的列車入3台
-我班車即將離開時,4台有車入站,3台車關門但未開,3/4台兩列車完全並排了幾秒
-我班車離開時,月台顯示屏係咁:
 2台
 羅湖  1分
 大埔墟 ?分 (睇唔到幾分,可能此兩車之間有一班落馬洲)
 1台 
 羅湖  3分

沙田至火炭
-有一列原本在禾輋外停燈的千九開車入站

火炭站
-我班車入站時,對面一班車由4台開出
-3台有車開住門
-我班車開走時,3台列車未關門,而4台已經有車入

之後我在大學站落車,月台顯示屏係:
羅湖  1分
羅湖  4分
落馬洲 6分

簡單而言,北行車次有混亂,可能係成批車遲左;
南行由大圍至火炭一段都嚴重塞車,沙田及火炭都出現3/4台同時停了車,
幸好此兩站有多出軌道緩衝,否則就會係一條長長的車龍排排坐食粉果。

直至中午12時,我仍然不知發生了甚麼事。

頁: [1]
查看完整版本: 今朝早直通車班次變了?