HY1012 發表於 2006-1-24 23:07

問pure math 教科書

市面上有兩本教科書
breakthrough 同 understanding

邊本講解得淺同清晰d ga?
同埋各又有咩好處呢?

maths 程度差既人用邊本好呢?
thx

kwyeung 發表於 2006-1-24 23:20

我會推薦Hung Fung出版社的那一套[就咁叫Pure Mathematics]。
數學叻好差好, 用呢套都好易上手。

Breakthrough那一套, 表達條理舖排個人都認為極差,
除非你已經清楚成個pure maths syllabus係點樣, 唔係
跟呢套書會好辛苦, 就講題目編排, 你讀緊第四課,
佢可能整條第六課既題目你做。Example, solution的做數
方法, 我都覺得層次唔夠Hung Fung咁高。

如果你想學out-syl野, Hung Fung一定唔會講, 但breakthrough
亦唔見講得好深入。唯一好處係breakthrough每課的past paper
都會group埋一齊, 唔學HF咁有時會拆散題數放幾課。

Understanding印象中好似較少人用。

ATE24 發表於 2006-1-25 19:57

原帖由 kwyeung 於 2006-1-24 23:20 發表
我會推薦Hung Fung出版社的那一套[就咁叫Pure Mathematics]。
數學叻好差好, 用呢套都好易上手。

Breakthrough那一套, 表達條理舖排個人都認為極差,
除非你已經清楚成個pure maths syllabus係點樣, 唔係
跟 ...
Understanding o個本我o係學校圖書館借過番o黎睇,好似係前年新出。
因此少人用都唔奇。

Understanding o個本我淨係睇過 Algebra o個本,睇落個感覺係好過同
出版社我用緊o個本 Breakthrough。
頁: [1]
查看完整版本: 問pure math 教科書