3av234 發表於 2006-1-24 23:40

葵興 --> 土瓜灣

小弟想問o下有咩方法可以最直接由葵興搭車去到土瓜灣?(當然的士除外啦 :P) 車費如何? 邊度搭車? 時間約為平日下午六點左右. 唔該晒大家.:)

GK2586~呀光 發表於 2006-1-24 23:49

PSKYeung 發表於 2006-1-24 23:50

原帖由 3av234 於 2006-1-24 23:40 發表
小弟想問o下有咩方法可以最直接由葵興搭車去到土瓜灣?(當然的士除外啦 :P) 車費如何? 邊度搭車? 時間約為平日下午六點左右. 唔該晒大家.:)
搭荃紅紅小往荃灣,然後轉車往土瓜灣,車費$12,葵興往荃灣免費。

天之驕子~HU208 發表於 2006-1-25 00:11

原帖由 GK2586~呀光 於 2006-1-24 23:49 發表
搭33A/37/59A/66/地鐵去到美孚,轉乘往紅磡土瓜灣的紅小

葵興->美孚
33A:$4.2/$5.2
37:$3.5/$4.7
59A:$4.7
66:$3.5/$4.7
MTR:$4.6/$5

美孚->土瓜灣
紅小:$8
紅小已經加左價好耐,現金收$8.5、八達通$8.3

GK2586~呀光 發表於 2006-1-25 00:56

cong 發表於 2006-1-25 08:30

s3n370 發表於 2006-1-25 09:10

原帖由 3av234 於 2006-1-24 23:40 發表

搭紅荃小巴係較直接的方法。

可在葵興路沿路上車,免費搭到荃灣再轉往紅磡的小巴。
建議在葵涌中心興盛小館門外 / 許大同學校對面候車。
果度等車較容易睇到係咪紅荃線小巴。

fai 發表於 2006-1-25 09:18

依我睇由於葵興(和葵芳)上荃紅車要坐去荃灣轉另一部車去土瓜灣,雖然都算
直接,但未必特別快。如果撞岩有33A埋站可以搭佢去美孚轉美孚去土瓜灣既
紅VAN,未必比搭荃紅線慢。不過一切當然要視乎實際交通情況係點啦。

原帖由 s3n370 於 2006-1-25 09:10 發表

搭紅荃小巴係直接的方法。

可在葵興路沿路上車,免費搭到荃灣再轉往紅磡的小巴。
建議在葵涌中心興盛小館門外 / 許大同學校對面候車。
果度等車較容易睇到係咪紅荃線小巴。

s3n370 發表於 2006-1-25 13:27

原帖由 fai 於 2006-1-25 09:18 發表
依我睇由於葵興(和葵芳)上荃紅車要坐去荃灣轉另一部車去土瓜灣,雖然都算
直接,但未必特別快。如果撞岩有33A埋站可以搭佢去美孚轉美孚去土瓜灣既
紅VAN,未必比搭荃紅線慢。不過一切當然要視乎實際交通情況係點 ...

認同fai兄,兩個方法的時間其實唔會差太多。

但因呢段時間紅荃線會好密車,
而美孚 - 紅磡可能要經工廠區上客,
可能要0係入面塞一輪(雖然荃灣未必好好多)。
所以才建議樓主直接搭紅荃線小巴:)

av220 發表於 2006-1-25 13:46

如果樓主係用學生八達通, 咁可以考慮以下方法:

1. mtr 往九龍轉11, 共計 $(3.7+3 or 4.3)=$6.7 or 8
[如果樓主係用成人八仔, 咁車資就會變左 $(8.2+4.3)=$12.5,
咁不如坐荃灣小巴好過.........]

nb1: 其實可以去佐敦轉11/14/2e 等, 但有機會因為頂閘而上唔到11.
nb2: 要注意, 11可能要等好耐, 同埋車程可能會好慢 (上客+塞車),
由九龍站上車, 樓主可能要預半個鐘車程, 同埋15min 等車.
加埋地鐵個程既20min, 共計一小時左右.
如果如s3n370 兄建議 (見下文), 佐敦道上車, 車程節省大約15min.

2. mtr 去南昌站轉12a, 車費再平少少:
$(2.9+3 or 4.3)=$5.9 or 7.2
成人八達通既話, 車費都只係 $(5.6+3 or 4.3)=$8.6 or 9.9
12a 車程大約30-35min, 候車時間我諗要預15min,
地鐵車程8min, 都係一小時咁上下.

頁: [1] 2
查看完整版本: 葵興 --> 土瓜灣