leochill 發表於 2011-3-17 14:13

有冇人可以指點下, 東/西鐵甚至整個港鐵o既營運開支同收入唔係夾埋一條數啦咩? 點解羅湖站收入會係單單補貼東鐵線呢?
另外一個問題係, 港鐵 (甚至巴士/小巴) 根本無一條方程式去計算車費, 每次都係所謂 "依據機制"/ "考慮各種因素" 來定, 但係呢d 機制/ 準則/ 因素合唔合理, 係咪為人所同意, 甚至有冇機制去檢討, 則從來無人問, 我覺得呢個先係從立法會議員o既高度應該關注o既問題。

Eddie 發表於 2011-3-17 14:55

原帖由 GD1570 於 2011-3-17 11:57 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我又唔覺得車站會擠湧
就以屯門站為例,真係擠湧的都只係輕鐵站那邊。
由中銀櫃員機打落去到河田站,空空曠曠,有時真係想問,係咪真係要咁多空間先? ... 屯門站上蓋入伙後應該好D
好似烏溪沙而家人流都ok呀

wilsonli321 發表於 2011-3-17 16:36

SSBT 發表於 2011-3-17 17:24

人地東鐵本地線較平,
你地新界西就眼紅
到時過境減價,
東鐵大幅加價,
同時新界東居民(尤其係北區)又無其他選擇,
輸家就變左新界東

咁又何必呢?

kenchan_0710 發表於 2011-3-17 21:12

It will be fair to pay on the same scale if the facilities on the east is upgraded to the level on the west

aPower 發表於 2011-3-17 21:21

leochill 發表於 2011-3-17 22:59

原帖由 wilsonli321 於 2011-3-17 16:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

行政會計條數點拆點併法,其實知黎冇乜意思
因為這和資源實質如何分配沒有必然關係

最明顯可以睇到
過去九十年代時,九鐵經營只有東鐵和輕鐵,地鐵經營市區地鐵
羅湖線明顯沒有可能補貼地鐵,
輕鐵長期虧蝕 (其實鐵路 ...
多謝, 分析得好好!
我估議員O既要求只係想西鐵減價, 至於要東鐵加價, 好難了,
又或者係咪要各條線路收費達致平均, 恐怕亦唔係佢地關注O既焦點。

on11358 發表於 2011-3-17 23:35

不如叫李卓仁問下鄭家富,肯唔肯將東鐵線加少少去彌補返西鐵線減價,
如果鄭家富肯既話就一齊俾壓力港鐵。

syp 發表於 2011-3-18 00:41

原帖由 leochill 於 2011/3/17 14:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
有冇人可以指點下, 東/西鐵甚至整個港鐵o既營運開支同收入唔係夾埋一條數啦咩? 點解羅湖站收入會係單單補貼東鐵線呢?

在財務方面, 前地鐵線處理和前九鐵線是不同的。

收入方面, 前地鐵線收入是完全港鐵公司自己袋落袋, 前九鐵線的袋了落袋後要分部份給九鐵公司。

但資產折舊之類的開支方面, 前地鐵線的也是完全港鐵公司自己承擔, 但前九鐵線的或者是由九鐵公司承擔, 因為資產仍屬九鐵公司, 港鐵公司只是租用罷了。

所以在這些因素驅使下, 可能令港鐵公司在處理前九鐵線和前地鐵線的取向有所不同。

lsc04d11 發表於 2011-3-18 11:23

原帖由 ahbong 於 17-3-2011 10:22 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

至於票價方面,作為用家當然希望減一點,但以現時天水圍及元朗的巴士票價來看,西鐵的票價並不是特別貴,況且還有月票作補貼。我怕單程可減價,月票就要取消,倒不如一動不如一靜。

作為屯門居民.我就不此認為...

屯門的巴士及鐵路收費及行車時間根本不能競爭..

屯門-->荃灣 $7.3,港鐵(屯門-->荃灣西 $10.9) $16.3(往荃灣站,當然可以荃灣西站轉小巴)
屯門-->藍田 $14.7,港鐵$18.9
屯門-->黃大仙/鑽石山 $12.3(61X),港鐵$16.2(鑽石山$17.2)
屯門-->港島 $18.8 港鐵$22.4/$23.2
屯門-->深水埗 $10.0 港鐵(屯門-->南昌 $13.2) $15.2(深水埗)

其他都不多說了...天水圍/元朗往返市區的巴士較屯門貴..而且不用行走屯門至天水圍段/屯門至元朗段的鐵路,省回約10分鐘行車時間,所以有競爭能力...

如果說有月票令到票價減低,以上收費並不太成立...
但記住...月票推出就是因為客量低於預期超多..並非原意,而且因為合併左先有呢個價..(原本九鐵時代屯門至南昌八達通$16.0,無折扣之原價)
咁唔通又搭單程既乘客要補貼月票的乘客??

南港島綫、觀塘綫延綫、西港島綫、沙中綫等新線都說收費會與現有系統一致,但我想說東鐵綫、西鐵綫都未同市區綫一致,那...那些新線的收費如於西鐵綫的標準一致也可以啦...???
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 港鐵拒東鐵補貼西鐵