leemeilai 發表於 2011-3-21 12:48

今朝港鐵救番我 ...

10 點鐘要出到紅磡
9 點2重係天北
諗住答巴士過去, 大欖轉車

但係不幸走左架巴士, 等第二架就要兩個字後
肯定無可能7 個字出到去

把手一横飛去西鐵站
around 半個鐘到紅磡, :L:L   唔洗遲到比個客壞印象

YC 發表於 2011-3-21 13:13

原帖由 leemeilai 於 2011-3-21 12:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
10 點鐘要出到紅磡
9 點2重係天北

把手一横飛去西鐵站
around 半個鐘到紅磡, :L:L   唔洗遲到比個客壞印象 ... 只預留五十分鐘時間由天水圍北乘搭巴士前往紅磡站未免太緊迫吧。

nr5800 發表於 2011-3-21 13:39

原帖由 leemeilai 於 2011-3-21 12:48 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
10 點鐘要出到紅磡
9 點2重係天北

把手一横飛去西鐵站
around 半個鐘到紅磡, :L:L   唔洗遲到比個客壞印象 ... 你依篇文想講咩?我覺得你寫緊日記lo

leemeilai 發表於 2011-3-21 13:54

原帖由 YC 於 2011-3-21 13:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
只預留五十分鐘時間由天水圍北乘搭巴士前往紅磡站未免太緊迫吧。

因為之前有d 野整緊, 所以整晏左, 係我就唔岩時間
如果唔係我都會早一兩個字去答西鐵
因為都擔心巴士佐敦去尖沙咀一段會塞

leemeilai 發表於 2011-3-21 13:55

原帖由 nr5800 於 2011-3-21 13:39 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
你依篇文想講咩?我覺得你寫緊日記lo

咁又唔係日記既, 只係一個小小分享

想講 , 有時答鐵路真係容易控制時間d , 較少受到外圍因素拖慢行程

Quanta 發表於 2011-3-21 14:04

原帖由 leemeilai 於 2011-3-21 13:55 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

想講 , 有時答鐵路真係容易控制時間d , 較少受到外圍因素拖慢行程

只係你個分享對其他站友有幾大意義?
討論價值方面亦係偏低

toyl 發表於 2011-3-21 14:07

原帖由 leemeilai 於 2011-3-21 13:55 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

又唔好咁講,今朝觀塘線都出少咗車,所以鐵路都唔係100%做到準時,好睇其他因素(例如天氣,落雨超多人,行車又慢d)。

EH2674 發表於 2011-3-21 14:34

原帖由 leemeilai 於 2011-3-21 12:48 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
10 點鐘要出到紅磡
9 點2重係天北

把手一横飛去西鐵站
around 半個鐘到紅磡, :L:L   唔洗遲到比個客壞印象 ...
基本上得一粒鐘時間仲走去搭268/9B同玩自己無分別,269B講緊全程要90分鐘,非繁時大約70分鐘喇。我上兩個星期由天頌->觀音街,全程順燈兼無塞車剩車程都要60分鐘,最重要係268/9B兩條線都唔密。

mckhgc 發表於 2011-3-21 15:07

其實不嬲都覺得,鐵路比巴士,唔算係100%無缺點,但優勢係壓倒性的多。
以前小弟寫落篇文,一直未有發表,而家都係時候post了(如貼去B2,保證罵戰,同埋長文注意)

(以下係以香港既重鐵同專利巴士黎講)

1.準時:係!鐵路會有延誤、故障,但遠遠冇巴士咁常見咁普遍,而且鐵路一有咩風吹草動,新聞幾乎一定報,因為鐵路延誤而返工/返學遲到,都有多D籌碼向公司/學校求情,巴士延誤、脫班?邊個知?邊個理?

巴士始終受太多內在外在因素影嚮,如司機駕駛態度、車型、上落乘客數量、天氣、路面情況(修路、封路、燈位、其他道路使用者數量、有冇撞車壞車阻路....).....,絕冇可能有鐵路咁準時可靠。而且巴士班次普遍冇鐵路咁密,一旦有事故,又或是司機病假又冇替工,引致收車、脫班,延誤程度幾乎一定比鐵路嚴重。

巴士脫班,等半粒鐘甚至更耐,家常便飯,唔係奇事;鐵路等半粒鐘?第日唔上晒全港報紙頭條?港鐵敢話自己準時率99.9%,有邊間巴士公司敢講自己準時率係幾多?

2.班次:即使無延誤,巴士班次普遍不及鐵路頻密,鐵路非繁時班次,都密過好多巴士線既繁時班次。某D人成日話西鐵線、東涌線非繁時7-10分一班係「疏」,慘得過好多「密車」巴士線,即使繁時都係咁上下.....

3.安全:鐵路唯一會引致乘客喪命既意外,只有等車時墮軌(不論畀人推定自己企唔穩...),但而家唔少鐵路站都有月台幕/閘門,呢個問題已解決一大半,而且你可以選擇企o係較遠離月台邊位置。

巴士呢,一樣有可能等車時跌出馬路,巴士站有冇幕/閘門呢?亦唔可以畀你企o係較遠離馬路邊位置(以大部份巴士站而言,除非你甘願做最後上車既一個),就算唔係自己仆出去,都可能有車剷上巴士站;鐵路,又會唔會有列車或任何物體剷上月台呢?

上到車,巴士可能有奪命車禍,灣仔杜老誌道翻車、將軍澳翻車、汀九碌落山.....。鐵路,試過行車途中有意外令乘客喪命嗎?

4.收費:鐵路唔一定平過巴士,收費亦非絕對合理,但鐵路收費較巴士簡單又公道。除機場快線外,其餘各線,只要入/出閘車站、車廂等級(東鐵線)、車票種類相同,收費就一定相同,唔會計你當中搭邊條線、邊個站轉車、搭既列車邊度開出、邊度做總站....。即使特快線,都係同價,例如中環<->荔景,不論搭較快既東涌線,定較慢既荃灣線,都係同價;又例如美孚<->南昌,不論搭較快且免轉車既西鐵線,定較慢且要轉車既荃灣線+東涌線,都係同價。

巴士收費複雜又混賬。兜少D路加個X字就話特快線,可以收貴,兜到阿媽唔認得又話車程長,又收貴。絕大部份路線一上車就當你搭足全程,收足全費,昔日就有大量中學生,冇選擇下,被逼搭81C/86C,由馬鞍山去沙田城河東一帶返學放學,可憐佢地要畀足去九龍既全程車費(你話九巴呢度謀左幾多暴利?),鐵路(馬鐵)一通車,此問題即迎刃而解,兩鐵合併後,還有學生優惠。

即使有分段收費,但又常有同路程同服務,但唔同價既唔公平收費,例如沙田市中心出發,去穗禾苑,80M同81K根本一模一樣,但80M $4.8,81K $3.9;去博康沙角,81K、47X、E42又係一模一樣,但就有$3.9、$5、$6.3三種收費。類似同路同服務唔同價例子,多如恆河沙數。

大時大節,鐵路通頂服務,都係照常收費,絕無掠水。同時巴士做緊乜?,開一堆所謂「節日特別通宵線」,收費往往較相若既常規路線貴得多,斬到你一頸血囉。

仲未計鐵路有12-25本地全日制學生優惠。

5.支援:搭巴士,上到車,先發覺冇帶八仔,或八仔冇錢、壞卡,身上又冇足夠神沙,或夜蘭人靜時中途站等車,唔知尾班車走左未,都唔知死等定打的好(常見例子:城隧轉車站)....有邊個幫到你?係冇呀!!搭過龍、搭錯車?畀多程錢轉車啦(除左少數有轉乘優惠情況),如果落車後搵到合適路線的話!

搭鐵路遇同樣情況,有一站式支援,有關八仔問題?客務中心幫到你,冇現金增值?幾乎站站有提款機,就算情況壞到連「才禁」提款機都「才禁」唔到,只要夠錢買一張單程票就得,有唱錢有找錢,無須神沙。夜蘭人靜時唔知尾班車走左未?點會唔知?車站有廣播、可以去客務中心問,又或者根本連個車站入口都落左閘了。搭過龍、搭錯車?免費回頭車。

6.認站落車:搭慣搭熟就大家差唔多,人生路不熟的話,鐵路明顯比巴士容易知道邊個站落車。唔好拗話咩九巴有報站,o個部野根本完全唔可靠,全靠司機人手按掣報站,班友錯按/漏按/亂按,屢見不鮮(呢樣我唔怪佢,始終佢要顧既野實在太多),有時又唔知點解直情冇開,唔熟路旨意佢就死得。城新就仲死,報站機「測試」多年仍未正式運作。仲未計巴士站命名有幾混亂,幾個站一個名,一個站幾個名、站牌/報站機/網頁/路線紙站名版本不一致、唔係總站又叫總站.......同埋萬一落錯車,又回到5既情況...

7.鐵路只要畀$10(原站出閘)或通常$4既最低車費(隔一個站出閘),就可2.5粒鐘內任縱橫(除機場快線),無無聊聊牛河又得,逐站同人隔閘交收物品又得。巴士?

ATE24 發表於 2011-3-21 15:37

回復 9# 的帖子

其他 point 我無意見,我亦都試過一上到巴士無耐睇倒有唔對路o既情況就落車跑去坐西鐵最後竟然唔使遲到o既例子,不過:

原帖由 mckhgc 於 2011-3-21 15:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

7.鐵路只要畀$10(原站出閘)或通常$4既最低車費(隔一個站出閘),就可2.5粒鐘內任縱橫(除機場快線),無無聊聊牛河又得,逐站同人隔閘交收物品又得。巴士?

我覺得只係港鐵受制於其網絡範圍內一o的往來極端站位o既例子先容許你遊足 2.5 小時出閘都只係 $1.4/$2.8,唔係港鐵認同你可以俾 $1.4/$2.8 任坐。
車票發出條件都有寫:
「……所有乘客進入已付車費區域後,須在合理可行的情況下,盡速登上第一班到站的列車前往目的地,並須在入閘後150分鐘內完成車程,透過出閘機離開已付車費區域。……」
唔計機場快線,已知最長o既官方車程大約係 80-90 分鐘(e.g. 落馬洲去柴灣 84 min.)左右,額外俾多成個鐘你去完成 le 段路程算係仁至義盡。

頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 今朝港鐵救番我 ...