daiteioh 發表於 2006-1-25 19:50

<問路>坑口(北)巴士總站---->中環(港澳碼頭)

本人除了坐地鐵外,還可以搭什麼車可以最快去中環(港澳碼頭)?:)

HY671 發表於 2006-1-25 20:04

基本上冇方法快得過地鐵

GK2586~呀光 發表於 2006-1-25 20:11

gn3509 發表於 2006-1-26 23:28

原帖由 GK2586~呀光 於 2006-1-25 20:11 發表
其實搭地鐵已經係最快的其中一個方法,而且時間容易掌握

如果唔想搭地鐵,如果係平日早上的話,可以嘗試搭綠小103到觀塘地鐵站轉619P/641

如果係非繁時/其他時間,建議搭地鐵穩陣d!!
103班次疏到乜,而且平日朝早將隧例塞,小巴出到將隧九龍入口,地鐵隨時已經到油塘
最好都應該係直接搭地鐵一程過,唔駛煩

dennis28a 發表於 2006-1-26 23:35

原帖由 gn3509 於 2006-1-26 23:28 發表

103班次疏到乜,而且平日朝早將隧例塞,小巴出到將隧九龍入口,地鐵隨時已經到油塘
最好都應該係直接搭地鐵一程過,唔駛煩

唔止,619P 既班次,根本上就唔到。
而且,搭地鐵只需三十分鐘至三十五分鐘,除非用 98A 特車或 102 加上將隧無事,否則根本無可能除五分鐘內出至觀塘。

dennislokawai 發表於 2006-1-27 00:59

如果搭18綠小再晌太古轉720,
會唔會較快?

不過樓主如果趕時間的話就搭地鐵啦,
無謂為左唔搭地鐵而唔搭。

fai 發表於 2006-1-27 10:49

720早上唔入太古城,要在太安樓或者筲箕灣道上車。而且早上720係唔到港澳
碼頭的,最近要在機利文街中保大廈落車行過去.

以我早上在北角碼頭落船轉巴士所見,東廊早上西行都時常慢車,有一定風險。

至於其他時間,可以一試既。如果係非早上時間可以在太樂樓對面轉車。

原帖由 dennislokawai 於 2006-1-27 00:59 發表
如果搭18綠小再晌太古轉720,
會唔會較快?

不過樓主如果趕時間的話就搭地鐵啦,
無謂為左唔搭地鐵而唔搭。

Ketsu 發表於 2006-1-27 22:20

好老實講
來往港島西同九龍東或者將軍澳
基本上地鐵差唔多贏哂
尤其係響樂富黃大仙等地
好似搭的士都冇搭地鐵咁快

所以都冇得諗
趕時間就真係搭地鐵啦...

cong 發表於 2006-1-27 22:56

GK2586~呀光 發表於 2006-1-28 14:40

頁: [1] 2
查看完整版本: <問路>坑口(北)巴士總站---->中環(港澳碼頭)