edison 發表於 2011-3-27 17:21

dippy 發表於 2011-3-27 17:46

lsc04d11 發表於 2011-3-28 06:22

港鐵主席連自己間公司叫咩名同埋有咩服務都唔清楚wo....
作為市民,講「地鐵」冇咩問題,但作為公司主席,唔講自己公司既正名「港鐵」就好有問題lu...

而且不知自己公司提供什麼服務,有誰會叫機鐵做火車??比聽到去屯門、天水圍火車站更加奇....!

mckhgc 發表於 2011-3-28 08:54

原帖由 lsc04d11 於 2011-3-28 06:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
作為市民,講「地鐵」冇咩問題,但作為公司主席,唔講自己公司既正名「港鐵」就好有問題lu...

而且不知自己公司提供什麼服務,有誰會叫機鐵做火車??比聽到去屯門、天水 ...
o係佢眼中,佢地公司既服務/產品,只係車站入面堆MTR Shop,同埋上面堆屏風樓咋!火車又好,咩野鐵都好啦,只係尊貴地產項目既配套設施服務咋,邊鬼個得閒理叫乜名;P
叫東鐵線做火車,一般人咁叫都還可接受,但出自佢把口嘛.......
佢仲居然叫機場快線做火車,簡直係匪夷所思!

呢間公司對鐵路服務既誠意如何,可見一斑!

93A_S3_6:30am 發表於 2011-3-29 19:31

睇你點演譯姐

佢話去機場但無指明係香港機場,
搭火車去,都唔一定指機鐵姐:lol

ArnoldC 發表於 2011-3-30 01:50

以世界習慣來說,東涌線/機場快線可算是半近郊通勤、半集體運輸的鐵路吧!

railfan 發表於 2011-3-30 23:05

原帖由 lsc04d11 於 2011-3-28 06:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

而且不知自己公司提供什麼服務,有誰會叫機鐵做火車??比聽到去屯門、天水 ...

我個人認為他是把「鐵路」等同「火車」,多詞同義,不論是西方和中國都有,一個是通俗,另一個則較為文雅。所以我們不能說錢生錯,只是有一個更好的用詞可選而已。
頁: [1]
查看完整版本: 齊齊搭火車去機場