edison 發表於 2011-3-28 21:14

kei_hk 發表於 2011-3-28 21:37

自從 探索者3.1版本 由WIN 95後期轉為免費後﹐網景 便開始失勢﹐最後也要改為免費﹐任人Download。

我記得﹐當時用33.6k/56k 上網﹐都一定要用isp 提供的cd﹐去安裝瀏覽器﹐當時多數都會安裝網景﹐較少人安裝探索者的。

探索者取勝關鍵﹐在於同win 98起的整合﹐每一部win 98 的電腦已經跟隨了探索者了。

hkaiw 發表於 2011-3-29 09:32

最記得 IE 2.0 仍然是像 Windows 95 的包裝,內裡有兩隻磁碟;到了 IE 4.0 初推出時,微軟曾經透過中原地產派發安裝光碟(最初是黑色紙套的英文版,後來才有白色的中文版)。

至於瀏覽器,也記得曾經在香港發展的 AOL 要用自己開發的瀏覽器。

kei_hk 發表於 2011-3-29 12:16

其實﹐最初收費年代﹐netspace 真係比 ie 為好﹐速度較快的。

可惜是m$的不公平銷售方式﹐整合windows 令到使用方便程度﹐ie 大幅優勝。
最少ie 不再需要額外安裝﹐netspace 要自己上網download 或找出cd 去安裝。

netspace 失敗﹐不是ie有性能上的優勢﹐而是輸給windows 及銷售方式。

自此﹐netspace 便一落千仗﹐可用永不番生去形容。

brian 發表於 2011-3-29 13:29

但我身邊不少朋友(包括我自己)已經冇用IE好耐,
轉投firefox懷抱…

OTIS401 發表於 2011-3-29 14:32

原帖由 brian 於 2011-3-29 13:29 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但我身邊不少朋友(包括我自己)已經冇用IE好耐,
轉投firefox懷抱…

相反而家唔少人已經轉用左Google Chrome...

DW8306 發表於 2011-3-29 14:41

原帖由 kei_hk 於 2011-3-29 12:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實﹐最初收費年代﹐netspace 真係比 ie 為好﹐速度較快的。

可惜是m$的不公平銷售方式﹐整合windows 令到使用方便程度﹐ie 大幅優勝。
最少ie 不再需要額外安裝﹐netspace 要自己上網download 或找出cd 去安裝。

netspace 失 ...
而家firefox算係幫netspace出返啖氣吧....:lol

kei_hk 發表於 2011-3-29 15:59

原帖由 DW8306 於 2011-3-29 02:41 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

而家firefox算係幫netspace出返啖氣吧....:lol

netspace﹐4個字形容 : 名存實亡

又有幾多人會深研用 ff 了netspace 的核心技術。

AVD1 發表於 2011-3-29 17:03

原帖由 OTIS401 於 2011-3-29 14:32 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

相反而家唔少人已經轉用左Google Chrome...
咁 Google Chrome 的確又唔食 ram 又快,
之前係有板友話佢 plug-in 唔夠多 (如 Windows Media o既片已經睇唔到)
但係講真, 又會有幾多時會接觸到呢樣野 (普通用家都係上網睇 youtube, google, 文字上多, Chrome 根本上應付有餘) ~

係 IE 有時真係需要 (如銀行等等) ~

bananasims 發表於 2011-3-29 17:08

回復 9# 的帖子

可能 Google Chrome 唔得,不過我 Chromium 睇 :handshake

小弟既瀏覽器歷程
Internet Explorer > Firefox (五年前) > Safari (Mac) + Firefox (Windows) (兩年前) > Safari (Mac) + Chromium (Windows) (一年前)
Chromium 其實好多野都抄 Safari,Windows 版好過 Safari,Mac 就太樣衰接受唔到。所以我家陣 Safari + Chromium 咁用 :D
最正係佢完全 portable
Firefox 已經越用越食 RAM,接受唔到
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 瀏覽器簡史