lsc04d11 發表於 2011-3-29 14:40

有關學生身分一問

每年既學生身分都係延到去31/10,我今年的當然延至31/10/2011。
根據使用學生身分個人八達通所關的條例說,使用此類八達通的人士需連同有效學生證乘車(如於查票時需一同出示),才能享有特惠車費。

我的學生證就寫到明有效至30/6/2011。
咁我O係1/7/2011-31/10/2011乘車時就算是沒有真正的學生身分..但八達通仍有紀錄
而那張是我的個人八達通,沒理由為此取消或怎麼,我都想繼續使用該張八達通。

難道真的1/7/2011跟客務中心說請你取消我的學生身分..??
但如果我真的不取消both學生身分及個人八達通,我於1/7-31/10遇上查票時,會否觸犯香港鐵路附例,或任何rules & regulations?

cklee19810419 發表於 2011-3-29 15:20

請放心繼續使用
唔會有問題

OTIS401 發表於 2011-3-29 15:32

就算搭車時俾人check,佢只會check你的身份證黎確認你是否該八達通的擁有人
並不會check你學生證的到期日

所以你係可以繼續使用的,只係不能再續期

AVW56 發表於 2011-3-30 08:59

港鐵職員有權查乘客身份證?

dippy 發表於 2011-3-30 11:25

lsc04d11 發表於 2011-3-30 19:02

原帖由 dippy 於 30-3-2011 11:25 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如根據閣下既邏緝
咁所有學生放暑假都唔可以用張卡

其實去到十月尾應該就係為左樓主呢個問題而設
所以係預左有學生證過期既問題
唔係...暑假都係中五、中七、大學畢業先有呢個問題..
因為好少非中五畢業(讀唔到中六)或非中七畢業(升唔到大學)會o係暑期唔當自己係學生...
(宜家3,3,4,遲d就淨番高中三年級升唔到大學)

kp3011 發表於 2011-4-1 10:41

由 2008 年 9 月 28 日起,管有備註學生身分的個人八達通卡已經是該卡合法持有人有權享有優惠的表面證據,無須再攜帶學生證或地鐵學生乘車證

lsc04d11 發表於 2011-4-1 15:44

我咁樣問,因為我張八達通新申請時都有張紙寫住要許同有效學生證帶住先可以搭車..
(我張卡係2008年9月幾申請,於11月17日拿取的...)

相信兩鐵合併,連埋閘機都合併埋之後(即2008年9月28日)都應該需要出示學生證明的...(如他要求,他應該是合理的)

ASV50 發表於 2011-4-1 18:52

我記得上次(09年)
比人check學生八達通
但係無帶最新果張學生證

個外判職員話唔緊要
跟手拎去客務中心比職員check
check完之後就話OK將我放行

kp3011 發表於 2011-4-1 19:32

原帖由 lsc04d11 於 2011-4-1 15:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我咁樣問,因為我張八達通新申請時都有張紙寫住要許同有效學生證帶住先可以搭車..
(我張卡係2008年9月幾申請,於11月17日拿取的...)

相信兩鐵合併,連埋閘機都合併埋之後(即2008年9月28日)都應該需要出示學生證明的...(如 ...

唔需要
頁: [1] 2
查看完整版本: 有關學生身分一問