nwfb1110 發表於 2011-4-3 20:56

邊間公司上網好?

我本身是PCCW既用戶,
現時每月月費$230(固網及WIFI)。

早排收到HKBN既電話推銷,
每月$134/100M寬頻上網(簽廿四個月約),
我當然答應了但未簽約的。

當我致電PCCW想終止服務時,
PCCW立即推銷每月$168/200M的寬頻上網(簽廿四個月約)。

我想聽各位的意見認為那間公司好,
尤其是售後服務,因為一有問題的就要有人能跟進。

不過我住緊既單位下個月就進行裝修,
最快要到七月先至能使用服務。

hkaiw 發表於 2011-4-3 22:06

論售後服務及穩定性 PCCW 當然是首選,前者至少熱線電話是24小時運作,而且上門維修的安排最多於48小時內(看一看師傅的工作量而定),而後者正常不會無故斷線。

OTIS401 發表於 2011-4-3 22:14

168元200Mb...係一個相當便宜的價錢
街邊隋時都要成2XX,甚至300都黎:L

如果只有呢兩個選擇的話,小弟會揀PCCW
起馬出海係四大ISP中最快的一間

kei_hk 發表於 2011-4-3 23:14

用緊PCCW ﹐又可以$160 有100M 以上的速度﹐不用想﹐繼續用。

PS. 我估你不是公屋或居屋﹐因為公屋居屋應該可以$130-150這個價。

2500 發表於 2011-4-4 00:42

想有安樂日子就揀hkbn:funk:
定期有班專業既煩人去關心班客仔
以下既情況,係各討論區有師兄發表個
簽左份兩年合約
用到第十三個月開始會有班自稱專業既煩人
不定期做電話推銷續約,新約可以即時生效(兩年合約)
但新約個價就一定貴過新客街價;P
不過,果班煩人真係好清閒
三月頭我屋企人乜個電郵帳戶中左病毒
係一日內send左成千個垃圾電郵比其他人(我也係受害人)
第二日我已經同部電腦殺毒同轉埋果個email password
到三月尾果間公司有人電話通知我
每日打一次手提無人接電話,即時再打屋企電話號碼
打到第二次,終於係屋企電話號碼搵到我
叫我留意下,做下掃毒(我扮吾知發生乜事)事實上現時都無乜可以揀(同電話網絡供應商一樣)
貴既有服務質素保證,但用錢買服務質素係吾值
平既有定心理準備有魔鬼式電話推銷
不過,用msn send file同玩bt 速度係快(大家係hkbn的話)
揀乜樓主自己去諗(我會揀hkbn)

DW8306 發表於 2011-4-4 08:54

你仲想用p_ _ w既話,希望合約期內香港附近唔會又(^ n)地震整斷d海底光纖
btw...哨牙仔間公司仲有自動續約添

http://hk.news.yahoo.com/article/100915/4/k8mk.html

edison 發表於 2011-4-6 23:40

HB00610 發表於 2011-4-7 00:33

pccw啦, 爛船都有三斤釘
住人地方的, 千萬唔好揀hkbn, 當你一搬屋就知道用呢間野會好大鑊(我係佢前用戶)

因為, pccw一定用到而且講到明包免費搬遷

但係hkbn得一半機會用到, 而且佢地的會將服務COVER唔到的責任, 完全推卸落個客身上。(我仲未開始數佢地的無賴CS…)

superay 發表於 2011-4-7 12:40

原帖由 HB00610 於 2011-4-7 12:33 AM 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
pccw啦, 爛船都有三斤釘
住人地方的, 千萬唔好揀hkbn, 當你一搬屋就知道用呢間野會好大鑊(我係佢前用戶)

因為, pccw一定用到而且講到明包免費搬遷

但係hkbn得一半機會用到, 而且佢地的會將服務COVER唔到的責任, 完 ...

早年HKBN搬屋若果搬到無覆蓋之地方可以自動解約(但要賠禮品價錢).
很無奈現時會變得咁麻煩

另外樓主若果成7月先用得,不仿6月先裝
現時寬頻價錢趨勢都係越來越平

HB00610 發表於 2011-4-7 21:01

原帖由 superay 於 2011-4-7 12:40 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

早年HKBN搬屋若果搬到無覆蓋之地方可以自動解約(但要賠禮品價錢).
很無奈現時會變得咁麻煩

另外樓主若果成7月先用得,不仿6月先裝
現時寬頻價錢趨勢都係越來越平 ...
麻煩事少, 無賴事大。

OFTA早就有指引話"搬屋若果搬到無覆蓋之地方可以自動解約", 應該無條件解約的

不過見唔係強制執行就唔跟

同埋佢地班一時一樣的cs…呢間話屋企人搞要簽授權, 之後去第二間門市可以話唔可以做授權, 然後我即場打電話俾傳媒先肯搞

最火滾的係, 佢地仲要我拎出世紙證明我係登記人親人先可以搞…真係幾乎想當面講粗口鬧鬼佢地…

頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 邊間公司上網好?