cmkmichael 發表於 2011-5-17 15:43

hardisk check disk

最近小弟的電腦換了hardisk,重新安裝windows 7,
但用了1個月後就開機時不停checkdisk,
話有野recover左,重覆了幾次都無變到,最後仲藍畫面.
咁呢個係咪壞harddisk的先兆?

補充小小,
我用緊INTEL dual core2.6GHZ CPU,
Hardisk:a. WD 80G (用了7年)
b. Seagate 320G(用了2年,最近才從代理換個新回來)
c. WD 500G (用來裝windows那個,並用了一個多月左右就不停checkdisk)

RAM: 2GB DDR

究竟係乜野先兆呢?

hkaiw 發表於 2011-5-17 22:22

請問你那個 WD 500GB 硬碟是否屬於綠色還是藍色的型號呢?因為從網上所見低階的綠色版「死亡率」是較高。

barking 發表於 2011-5-18 20:02

有冇做過呢個?
如下圖

DW8306 發表於 2011-5-19 14:09

有冇用過HD tune pro check過?

cn2661_2d32 發表於 2011-5-22 01:04

排除法,拆剩C Drive隻碟用一排睇下仲會唔會checkdisk
冇就加另一隻
加到邊隻出事就係果隻有事.

另外.建議手動在CMD 打chkdsk x:
睇清楚佢話recover d乜, error code係乜.

確定左邊隻drive有問題再打chkdsk x:/f
嘗試手動fix呢個問題 (自動checkdisk話recover但好多時recover唔到)

*另外,上代理換碟唔代表係新碟.好大機會係翻修碟.
你比番佢果隻佢整好左都係換比下一手來整碟果個人架咋.
頁: [1]
查看完整版本: hardisk check disk