LimCl203 發表於 2011-5-22 02:55

雖然社民連呢種行為唔好,
但港鐵堅持加價漠視民意一定會出現這些激進的示威,
形成惡性循環。

最好社民連大規模去搞向港鐵示威(最好再更激),
到時激怒港鐵主席錢X豐,
那時候不單只加價就連原定要推出的乘車優惠(如傳聞會推出的搭10送1)都會被無限期擱置,
甚至會CUT全月通和全面停止新增特惠站(甚至原有特惠站都會陸續停用)!!!
到時加價兼CUT優惠就好玩囉!!!

herman15hk 發表於 2011-5-22 03:01

港鐵點解唔馬上拉人,要保留權利?
港鐵內貼街招就要比人馬上票控,係咪同港鐵示威就有特權唔駛拉?
係咪怕比人話打壓示威又無人權啊?

SunnyJacky9094 發表於 2011-5-22 09:50

事出必有因, 有加價咁嘅無恥行為, 自然有相對應嘅反對聲音, 我唔覺得貼貼紙有幾激播...至少唔涉及肢體或者流血衝突咪算好

on11358 發表於 2011-5-22 10:07

點解議員09年加薪1.8%果陣又冇政黨反對?仲話「今年的調查出現一個百分點升幅,我們要珍惜這個機制,有得加就應該加」、最好按「機制辦事」,
但係相比港鐵賺大錢,唔覺得佢地對香港有咩貢獻,個人認為應該將民調支持度加入加薪考慮因素,反而當年行政會議都冇加薪。

modelcollector 發表於 2011-5-22 10:19

原帖由 SunnyJacky9094 於 2011-5-22 09:50 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
事出必有因, 有加價咁嘅無恥行為, 自然有相對應嘅反對聲音, 我唔覺得貼貼紙有幾激播...至少唔涉及肢體或者流血衝突咪算好

同意:victory:只要唔影响港鐵運作, 我覺得無所謂.
反正d公仔紙又唔係貼落MTR職員塊面度:lol

gn3509 發表於 2011-5-22 10:43

港鐵年年加價折磨港人又唔見你出post鬧:o

EH2674 發表於 2011-5-22 10:54

原帖由 sea1986 於 2011-5-22 02:49 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

係架,我崇洋,唔崇咩(咩羊):lol
所以我咪一直懷念港英年代囉:victory:
當年香港嘅公司加價都總會有一大棚人出嚟反對
甚至連六七暴動都出嚟
但家吓?貼張紙都話激進,真係陰功囉 ...

唔貼閘機既話我都唔反對既,但貼閘機就阻住人出入閘...

kei_hk 發表於 2011-5-22 10:58

原帖由 modelcollector 於 2011-5-22 10:19 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

同意:victory:只要唔影响港鐵運作, 我覺得無所謂.
反正d公仔紙又唔係貼落MTR職員塊面度:lol

在之前幾次玩貼紙行動﹐在新聞片看到﹐有人貼在mtr職員背脊﹐也有乘客出閘的時間﹐貼在八仔器阻礙乘客出閘。

而且﹐上圖都看到﹐有些是貼在售票機﹐成部出閘機﹐已經是影響到其他乘客。

你自己估下成部機齊齊整整貼了幾十張﹐要用幾多時間﹐其間會有幾多人用唔到這一部閘機而影響出閘的人流?

既然「可加可減」是當年一班議員所通過的﹐而定mtr 按這一個機制加價﹐跟足當年的要求﹐點解現在出來反對?
莫非﹐做公用事業只可減價或不加價﹐永不可以加價?

這班「貼紙佬」有本事的﹐自己去立法會提出動議﹐即時廢除mtr的「可加可減」這個機制﹐唔好在車站玩這些令人討厭的行為。

dippy 發表於 2011-5-22 11:06

nwfb1001 發表於 2011-5-22 11:11

點解賺錢唔可以加價? 港燈早幾年咪一樣一路賺大錢一路加價
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 社民連,你良心過意得去嗎?