timewater 發表於 2011-5-27 20:33

遲d 沙中線通車後, 市民會點樣叫車站同路線?

好似以下呢個情況, 市民最有可能會點叫?

1. 馬頭圍地鐵站
2. 馬頭圍站
3. 馬頭圍
4. 會展火車站
5. 會展東鐵站
6. 會展站
7. 會展地鐵站

Case A:由烏溪沙站到天水圍:
1.搭馬鐵 (我估馬鞍山居民咁講幾會大)
2.搭西鐵 (我估西鐵居民咁講幾會大)
3.馬鐵轉西鐵
4.搭沙中線

Case B:由九龍城站到天水圍
1.搭西鐵 (我估d 人會咁叫)
2.搭馬鐵
3.搭地鐵
4.搭沙中線

Case C:由烏溪沙站到九龍城
1.搭馬鐵 (我估d 人會咁叫)
2.搭西鐵
3.搭地鐵
4.搭沙中線

如果情況屬實, 明明同一條東西線, 竟然0係唔同地區有唔同名
這是否可接受?

UCR683 發表於 2011-5-27 20:40

各有各說,最終都是跟運輸署的名稱「XXX鐵路站」。
這三個個案,我想最終都會稱作「東西線」— 一如新加坡地鐵的路線名稱。
不過我估計這些車站,會列上代號(例如「EW XX」)。

lrv1092 發表於 2011-5-27 23:04

區內客多數會嗌返西鐵/馬鐵
新線就會嗌舊名/火車/地鐵
至於區外客咩都嗌地鐵 <-聽過唔少

其實樓主你呢個問題.....好似無人會肯定答到正確答案
好似無咩討論成分

HY1677 發表於 2011-5-27 23:23

回復 3# 的帖子

咩都嗌地鐵既我都見唔少
我都聽過好多次上水地鐵站/粉嶺地鐵站.....:L

兜子 發表於 2011-5-27 23:27

原帖由 timewater 於 2011-5-27 08:33 PM 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果情況屬實, 明明同一條東西線, 竟然0係唔同地區有唔同名
這是否可接受?
我諗唔同名唔係最重要既問題,更加無話接唔接受到,
只係講左出黎,聽果個明你講邊條線就夠了。

例如係尖沙咀,有一個人問你點樣搭綠色線,
你會唔會答佢:「港鐵無綠色線架喎」?
有D野,大家明就得了 :victory:

OT: 而家甚至有時係TIK都會聽到有d人話:呢架車係康城線,唔係寶琳線 :lol

SunnyJacky9094 發表於 2011-5-27 23:53

其實駛嘜講接唔接受到?
而家叫地鐵叫火車我覺得係絕對冇問題架播
反正語言就係要黎溝通, 明白就得, 駛咩咁斟酌雞毛蒜皮小事?

DA78 發表於 2011-5-28 02:33

我反而好奇車站設計會係有九鐡風格(看齊西/馬鐵),定係地鐡風格?

KMB-ATE1 發表於 2011-5-28 09:31

原帖由 兜子 於 27/5/2011 23:27 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我諗唔同名唔係最重要既問題,更加無話接唔接受到,
只係講左出黎,聽果個明你講邊條線就夠了。

例如係尖沙咀,有一個人問你點樣搭綠色線,
你會唔會答佢:「港鐵無綠色線架喎」?
有D野,大家明就得了 :victory:

OT: 而家甚至 ...
甚至有人會叫東涌綫做「香港快綫」,話「搭緊香港快綫入東涌」:L

dongfeng 發表於 2011-5-28 11:40

原帖由 DA78 於 2011-5-28 02:33 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我反而好奇車站設計會係有九鐡風格(看齊西/馬鐵),定係地鐡風格?

個人意見:新車站已不是由K記興建,其設計應該是M記風格。

DIH 發表於 2011-5-28 11:58

合併後落成的柯士甸站,都好少人叫「柯士甸西鐵站」
或「港鐵柯士甸站」(官方或新聞播報除外),通常都只係叫「柯士甸站」。
我估新線車站多數都係會叫「XX站」就算。
好似日本咁又JR又私鐵又地下鐵又直通運轉又異鐵同站又同名異處,
通常都只係「XX駅」而省去營運者或鐵路性質,真係有混淆時直情將個站名改過。

我的觀察,而家地鐵網絡維持叫「地鐵站」,但「火車站」已經越來越少,
好多人就咁叫「大學站」「沙田站」之類,總之「港鐵站」就好少講出口。

頁: [1] 2
查看完整版本: 遲d 沙中線通車後, 市民會點樣叫車站同路線?