kei_hk 發表於 2011-5-28 12:31

日常生活點叫都無問題﹐最重要的係溝通的雙方是明白的。

唔通我同你講旺角火車站等﹐會唔會有人唔識去旺角東站?

大丸 執左多年﹐而家咪一樣有人/紅van 講大丸有落。

lrv1092 發表於 2011-5-28 14:22

港鐵 兩字不順口嘛!

相信區外客會稱前九鐵路線為地鐵
純粹因為睇到LOGO 是前地鐵LOGO, 即現港鐵LOGO
不換LOGO的背後原因其中之一吧.....

原帖由 DA78 於 2011-5-28 02:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我反而好奇車站設計會係有九鐡風格(看齊西/馬鐵),定係地鐡風格?

西鐵及馬鐵的風格都存在不少差異,
始終馬鐵當年亦是東鐵的小小支線

從電腦模擬圖所見, 車站入口會用大自然風味設計 (像西鐵美爭站?)
大堂就西鐵與將軍澳/東涌線混合版, 月台就偏向地鐵風格

純粹個人感覺, 同樣是水晶球問題的可能答案, 希望不會被判為灌水啦

cky 發表於 2011-5-28 23:12

點樣叫, 問題都不大吧
通車係幾年後的事
市民的講法有改變或冇改變都唔出奇
無需如此敏感

ArnoldC 發表於 2011-5-30 21:20

火車 is the form of transport, 港鐵 is the operator. No one would say "I am gettinbg there by 載通國際", would they?

梓淵 發表於 2011-5-30 21:51

原帖由 兜子 於 2011-5-27 23:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我諗唔同名唔係最重要既問題,更加無話接唔接受到,
只係講左出黎,聽果個明你講邊條線就夠了。

例如係尖沙咀,有一個人問你點樣搭綠色線,
你會唔會答佢:「港鐵無綠色線架喎」?
有D野,大家明就得了 :victory:

OT: 而家甚至 ...

以前D遊客都真係只係叫
Green Line, Red Line, Blue Line ...
而家越來越多線... 其實加返個編號會方便外國人好多
用地名併音做線名... 好難叫佢地記
頁: 1 [2]
查看完整版本: 遲d 沙中線通車後, 市民會點樣叫車站同路線?