DIH 發表於 2011-6-19 23:20

網上行光纖上網用router問題

各位好,我剛剛升級做網上行100M光纖,
用100M係因為可以維持$110月費至原本承諾期完結的2012年1月。

換了個Huawei HG863 modem,直駁PC無問題,
真係好快,睇YouTube真係賞心悅目。

我另有一個PCI BLW-54MR router給房內的notebook上網,
裝機時師傅好趕所以冇問太多,佢話插返入modem就用得,
但我試過之後發現而家個router上唔到網。
如果將PC插入router都會上唔到,所以推斷係router的問題。
Router上的WAN燈係閃緊,我的說明書之類都唔見晒,
我識得走入router設定去搞,只係唔知應該怎樣設定。

我有以下問題:
1. 這部router是否適用在這個情況?我使唔使買過個or用網上行Wi-Fi?
2. 如果適用,我應該如何設定router?
3. 部Huawei有4個port,我而家PC插一個router插一個,使唔使只插router而將PC駁router?
 如有需要,這會不會影響上網速度?

先謝。

68A 發表於 2011-6-19 23:45

barking 發表於 2011-6-20 00:05

舊有客戶應該係pppoe, 100M光纖聽聞係DHCP,
所以 BLW-54MR 變更 Wan做DHCP

BLW-54MR 行唔足100M, 可考慮購買較新型並支援 Giga Lan/Wan 的 router, 牌子不詳述

正常家用 router 係負責駁晒所有電腦, 而 modem 只會駁 router
好處是所有電腦在同一網路內輕易設定 windows file sharing
而且所有電腦均被 router 的防火牆作最基本的保護

而你的情況, PC直駁modem, PC正曝露在internet上, 必須注意防火牆設定

DIH 發表於 2011-6-20 00:17

多謝上面兩位迅速的回應,經過一輪restart同reset之後,而家大致可以連到。
Notebook經router的上下載速度試過大約係30M。
Notebook放房,modem在廳,所以一定要用router,冇得拉線。
Notebook本身都虧虧地,用得到就算,將來遇到有抵買的router再諗。
兩部電腦都用緊中大向員生派發的Kaspersky,跟從中大指示使用Windows防火牆。
Router本身有沒有防火牆設定我就不清楚。

OTIS401 發表於 2011-6-20 20:25

如果唔得,加上可行的話的話
可以試下將Router當做Switch黎用
樓主可以看看WAN有冇得選做None之類的模式

2500 發表於 2011-6-20 22:52

原帖由 OTIS401 於 20/6/2011 20:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果唔得,加上可行的話的話
可以試下將Router當做Switch黎用
樓主可以看看WAN有冇得選做None之類的模式

正確d講BLW-54MR 根本就係layer 2 switch;P

superay 發表於 2011-6-21 13:23

我自己用網上行100MB,但是係VDSL2果種
Modem本身用DHCP派IP
但用PPPoE連接都可以連到兼且拿到真IP
頁: [1]
查看完整版本: 網上行光纖上網用router問題