waman 發表於 2011-6-21 20:48

輕鐵加價後,八達通貴過單程票大量湧現

用八達通搭7至12個站收$4.10
用單程票搭1至兩個收費區收$4.00(去年和今年都冇加價)

以搭761P為例,真係幾乎所有往來天水圍/元朗的車程都係八達通貴過單程票:L

LF5502 發表於 2011-6-21 20:51

真係要去傳媒投訴.......
屯門北去市中心都應該咁......

GD1570 發表於 2011-6-21 22:17

這兩天來往市中心及田景,我已習慣了入銀仔買單程票了..
說實在佢因加得減..
本身用開八達通的乘客,走左去買一張車票
張車票的成本,應該唔只一毛錢嘛.

lzengalau 發表於 2011-6-21 23:40

本身輕鐵單程車票加價不應跟市區線一樣, 要五毫五毫咁加. 將來邊有可能一次過加價12.5%(四蚊加五毫)?? 話唔定第日八達通一級價逐少逐少加到五蚊, 單程一級價都無得郁, 咁樣係死症...

SSBT 發表於 2011-6-22 00:48

原帖由 lzengalau 於 2011-6-21 23:40 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
本身輕鐵單程車票加價不應跟市區線一樣, 要五毫五毫咁加. 將來邊有可能一次過加價12.5%(四蚊加五毫)?? 話唔定第日八達通一級價逐少逐少加到五蚊, 單程一級價都無得郁, 咁樣係死症... ... 其實輕鐵單程票機接受 1, 2 毫子
以前尾數亦都唔係 5 毫/ 整數
其實可以加一兩毫子架

toyl 發表於 2011-6-22 01:20

原帖由 SSBT 於 2011-6-22 00:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實輕鐵單程票機接受 1, 2 毫子
其實可以加一兩毫子架
可能港鐵唔想比咁多手續費唱毫子……不過以咁既勢,下次加價佢好難唔加單程票車費囉!

Dennis34 發表於 2011-6-22 01:31

原帖由 SSBT 於 2011-6-22 12:48 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實輕鐵單程票機接受 1, 2 毫子
其實可以加一兩毫子架

輕鐵單程票售票機係唔接受1毫子,但係會找1毫子

busfunfun 發表於 2011-6-22 01:39

其實用八仔省了時間...
俾多少少錢都好應該

不過輕鐵用八仔仲慢過車飛
果下先火:@

toyl 發表於 2011-6-22 01:44

回復 8# 的帖子

計埋買飛時間,其實八達通點都快少少。
數下真係好多,最平常天水圍-濕地公園、泥圍-巿中心都有份中招!

lsc04d11 發表於 2011-6-22 07:45

好好笑...D又話關注既區議員/立法會議員只理會什麼紅磡去柯士甸貴過去南昌...

港鐵會話執好O個方面既八達通同單程票價(雖則要加多幾次價先可以balance到..)

但輕鐵這樣做就完全沒人知道.....................所以話..區議員/立法會議員有時都好廢,要人嘈先知有呢件事.......(到宜家都仲未有議員知..如果唔係點會見唔到banner??)
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 輕鐵加價後,八達通貴過單程票大量湧現