MC1@CMB 發表於 2011-6-30 00:06

兜子 發表於 2011-6-30 00:46

原來設計為下層全層總站:
調景嶺站原本的興建前的設計,是下層全層都是觀塘線的總站。 不過未知何故, 在落成興建後,卻改為一層落客站, 而另一層就是上客... 這樣的設計,不免令人聯想, 是否地鐵不想車長長時間在這裡等候.. 避免見到一些不想見的東西.....

如果係全層做左KTL既總站又點做跨月台轉乘?:lol

睇下就算了

OTIS401 發表於 2011-6-30 02:02

最出名的通常都係彩虹同上環果兩個

如果知佢地由來的話,聽完應該會覺得好荒謬;P

3ASV196 發表於 2011-6-30 09:05

其實地鐵係地底, 往往好易令人有更多聯想...所以好多呢d傳聞....

如彩虹3軌好似好有問題, 但東鐵線則好多站都3軌吧...

DIH 發表於 2011-6-30 10:20

原帖由 3ASV196 於 2011-6-30 09:05 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實地鐵係地底, 往往好易令人有更多聯想...所以好多呢d傳聞....

如彩虹3軌好似好有問題, 但東鐵線則好多站都3軌吧...
東鐵都只係三個站有三軌嗟~:lol

鬼故好笑唔出奇
最令人嘆息係有唔少人,包括中年以上理應有一定人生閱歷的人,都信這些鬼故並參與傳播,
這樣的民智令人扼腕。有些事,只要多觀察、留意細節,即使唔係鐵路迷都不難理解。

荔景至美孚又唔見佢傳紅出通去殮房之類:D
有一次列車在該段碌車,我清楚見到紅出,沒有驚慌只有興奮。

OK,咁係咪沙中線四十年都起唔成,係要歸咎某些力量阻撓?:time:

HKMTR_A140 發表於 2011-6-30 12:40

當年第一代列車榮休,我同全車百幾個參加者就係用呢條彩虹站中間路軌落車廠,點解我地冇失蹤,更冇病冇痛既?;P

鬼故呢樣野,尤其同公共交通系統有關既,真係睇完得淡笑算啦;P

edwardyuen 發表於 2011-6-30 13:40

原帖由 MC1@CMB 於 2011-6-29 08:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
地點︰屈地站(已荒廢)   時間︰在興建時
在德輔道西及西環西邊街交界近屈地街,據指一商場內一地舖有一條通往地底通道的,那是西營盤地鐵站的其中一個出入口,當年由於在這個站附近是高街精神病院令工地常常鬧鬼,以至工程停止。

屈地街根本與西邊街或高街相距甚遠! 我雖然沒在香港住了十二年﹐但我仍記得我住的屈地街跟西邊街相距兩個電車站。 莫講高街了! 寫“在德輔道西及西環西邊街交界近屈地街”的那個人根本不知他在寫什麼!

MC1@CMB 發表於 2011-6-30 17:09

edwardyuen 發表於 2011-7-1 08:19

回復 8# 的帖子

即使你改了也沒有用。 地點上仍然是不合邏輯的。

高街精神病院的位置跟創業中心那個“地鐵預留位”屈地街站出入口根本就差距很遠。 從山下到山上﹐要走都要走十多分鐘才到。如果故事是論及西營盤站﹐這還說得去! 但是夾硬要說及屈地街﹐始終這是個很扯的故事。

HY1677 發表於 2011-7-1 09:36

有時有d鬼故關於公共交通既,我真係信,因為有d係司機撞鬼之後同人講既
eg: GP6441@N271
頁: [1] 2
查看完整版本: 由網絡收集的地鐵鬼故