acsacis 發表於 2011-7-6 10:49

有關 17 號牌及 10 號牌的疑問

早前問及 17號牌及 10 號牌有關事宜, 現已親身向運輸署查詢, 並得到以下回覆:

Subject: 有關公共巴士 (10號牌) , 專利公共巴士 (17 號牌) 及的士 (6號牌)
Date: Tue, 5 Jul 2011 11:33:33 +0800
From: tdenq@1823.gov.hk
To: acsacis

x先生﹕

謝謝你於6月28日再次致電運輸署。運輸署已跟進你的個案,回覆如下:

「根據你提出的問題次序,逐一回覆如下:
1. 持有有效公共巴士駕駛執照(車輛類別代號:10)人士,可駕駛專利公共巴士。
2. 同上。
3. 根據有關規例,持有專利公共巴士(車輛類別代號:17)人士,由於運輸署認為他們具能力駕駛小巴及裝有自動傳動系統的巴士,因此他們同時獲簽發車輛類別代號4,5, 9A及 10A的駕駛執照。
4. 當申請駕駛執照人士在參加駕駛考試時,使用專利公共巴士應考並獲得合格成績,則會獲簽發專利公共巴士(車輛類別代號:17)駕駛執照。故此車輛類別代號”17” 有需要保留。
5. 根據《道路交通條例》(香港法例第374章),任何人不得在道路上駕駛汽車,除非他持有其駕駛的車輛所屬車輛種類的駕駛執照。
6. 持有「裝有自動傳動系統」的私家車/輕型貨車(車輛類別代號:1A, 2A)駕駛執照人士,在通過的士筆試後,會獲簽發6A的士駕駛執照。持有駕駛執照6A牌的人士,只可駕駛「裝有自動傳動系統」的的士。 」

如有任何查詢,歡迎致電1823與我們的職員聯絡。

1823電話中心
客戶服務主任
梁韻慈 謹覆
2011年7月5日

acsacis 發表於 2011-7-6 11:02

總括而言, 所涉及的重點回覆如下:

1. 10 號牌可直接駕駛專利公共巴士, 而無須另行申請免試加簽 17號牌

2. 考獲 17 號牌, 運輸署會同時加簽 4, 5, 9a, 10a 牌

3. 就 17 號牌應否保留問題上, 運輸署指署方須根據考試當日應考之車輛類別而簽發相應之駕駛執照, 因此若考生透過專利巴士公司採用其專利巴士考試而取得合格, 則署方只能簽發 17 號牌, 故 17 號牌須予以保留

另外, 亦加送有關的士牌方面o既回覆:

4. 一向坊間認為考獲的士牌, 只會簽發 6號牌, 但署方回覆指如考獲的士牌申請人只持有 1a/2a 牌, 則只會簽發 6a 牌, 故的士牌仍有棍波自動波之分

da54 發表於 2011-7-6 11:19

原帖由 acsacis 於 2011-7-6 11:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
總括而言, 所涉及的重點回覆如下:

3. 就 17 號牌應否保留問題上, 運輸署指署方須根據考試當日應考之車輛類別而簽發相應之駕駛執照, 因此若考生透過專利巴士公司採用其專利巴士考試而取得合格, 則署方只能簽發 17 號牌, 故 17 號牌須予以保留
你呢個「只能」係邊度睇到?

acsacis 發表於 2011-7-6 12:24

原帖由 da54 於 2011-7-6 11:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你呢個「只能」係邊度睇到?

段野係我寫o既, 我只係就運輸署o既答覆總括一下, 無需要太針著個字眼, 無咩邊度可以睇到

簡單 d 講, 運輸署話由於仲有人用專利公共巴士黎考試, 所以 17號呢個類別就需要保留, 即係話考試o既時候如果張路票顯示係專利巴士, 所以考到就要出專利巴士呢個牌

kei_hk 發表於 2011-7-6 12:47

原帖由 acsacis 於 2011-7-6 12:24 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

段野係我寫o既, 我只係就運輸署o既答覆總括一下, 無需要太針著個字眼, 無咩邊度可以睇到

簡單 d 講, 運輸署話由於仲有人用專利公共巴士黎考試, 所以 17號呢個類別就需要保留, 即係話考試o既時候如果張路票顯示係 ...

以下3點我所理解係 :

1. 持有有效公共巴士駕駛執照(車輛類別代號:10)人士,可駕駛專利公共巴士。
3. 根據有關規例,持有專利公共巴士(車輛類別代號:17)人士,由於運輸署認為他們具能力駕駛小巴及裝有自動傳動系統的巴士,因此他們同時獲簽發車輛類別代號4,5, 9A及 10A的駕駛執照。
4. 當申請駕駛執照人士在參加駕駛考試時,使用專利公共巴士應考並獲得合格成績,則會獲簽發專利公共巴士(車輛類別代號:17)駕駛執照。故此車輛類別代號”17” 有需要保留。
有10號牌的人﹐可以駕駛 17(專利巴士)﹐但唔會在駕駛執照上印上17。

而跟專利巴士公司去考牌﹐會獲發17牌的同時﹐會同時在駕駛執照上一併簽發 4,5,9a,10a。
保留17牌﹐只是分辨是否在專利巴士公司考牌而保留。

da54 發表於 2011-7-6 14:28

原帖由 acsacis 於 2011-7-6 12:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

無需要太針著就唔需要寫出黎啦?係咪?
運輸署答覆無話「只能」,你就加個「只能」落去,成句意思已經唔同晒.....
曲解政府公文,責任可大可小呢... :lol

acsacis 發表於 2011-7-6 17:27

原帖由 da54 於 2011-7-6 14:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

無需要太針著就唔需要寫出黎啦?係咪?
運輸署答覆無話「只能」,你就加個「只能」落去,成句意思已經唔同晒.....
曲解政府公文,責任可大可小呢... :lol ...

是但喇, 在我黎講, 只需要有一個官方o既答案同指引就夠了, 就當我手多打段野出黎喇, 不過我出發點都係想解釋清楚個情況啫, 其他野一概無意去爭辯

acsacis 發表於 2011-7-7 00:03

原帖由 kei_hk 於 2011-7-6 12:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

以下3點我所理解係 :

有10號牌的人﹐可以駕駛 17(專利巴士)﹐但唔會在駕駛執照上印上17。

而跟專利巴士公司去考牌﹐會獲發17牌的同時﹐會同時在駕駛執照上一併簽發 4,5,9a,10a。
保留17牌﹐只是分辨是否在專利巴士公司考牌 ...
係喎, 似乎個作用真係用黎分辨個巴士牌係咪喺專利巴士公司考返黎咁喎, 因為羅左 4, 5, 9a, 10a 之後, 就算個車長之後因為考到其他大車o既牌照(例如中型, 重型貨車), 或參加個棍波補試合格而搣甩個 a 牌, 個 17 牌仍然會印喺個車牌上面, 唔會因為 cup 到 9, 10 牌而無左, 即係始終都會分辨到個司機係豬仔牌出身定係出面考個牌返黎

頁: [1]
查看完整版本: 有關 17 號牌及 10 號牌的疑問