AVW56 發表於 2011-7-11 22:57

樓主, 你換唔到姐, 大把人換到! :lol
今次港鐵好明顯只係益長途客.

以前十送一, 就市區短途客比較著數,
而家搭一百賞一票, 就新界長途客比較著數,
好公道.

toyl 發表於 2011-7-11 23:11

原帖由 kei_hk 於 2011-7-11 21:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

由於有東鐵有月票﹐所以我唔認同你前一句 "北區往返東九龍"﹐使用月票的只會計算九龍塘去最終車站的一程﹐唔過海的都好難成事。
(北區包括上水﹐粉嶺﹐太和及大埔﹐不包括沙田一帶﹐沙田一帶是新界東)

後一句的﹐將軍澳來回荃灣﹐我 ... 東鐵月票真係咁著數?巿區線第6個站已經係心理關口。
上水/粉嶺 - 觀塘 $10.3,正正係合併減費最進取既範圍,如果月票就要補$5.6,已經超過原車費一半。
如果只計返工來回九龍塘果程,月票都唔係咁著數,我相信持月票咁樣搭既人唔多。
正如彩虹去旺角,搭入第七個站$6.9,出面有$3.3/$4.6/$5.2既車揀,時間仲一樣,如果唔係太趕我點都唔會搭MTR!

N672D 發表於 2011-7-12 00:09

用特惠,一程要$7.2-9.9。有2張:lol

48x 發表於 2011-7-12 00:42

原帖由 |_arco 於 2011-7-11 18:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
羅湖、落馬州唔計分
LRL 、AEL,巴士 / 接駁巴士都無
羅湖/落馬洲試過係計分的:handshake

|_arco 發表於 2011-7-12 04:28

kei_hk 發表於 2011-7-12 10:25

原帖由 toyl 於 2011-7-11 11:11 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
東鐵月票真係咁著數?巿區線第6個站已經係心理關口。
上水/粉嶺 - 觀塘 $10.3,正正係合併減費最進取既範圍,如果月票就要補$5.6,已經超過原車費一半。
如果只計返工來回九龍塘果程,月票都唔係咁著數,我相信持月票咁樣搭既人唔多。
正如彩虹去旺角,搭入第七個站$6.9,出面有$3.3/$4.6/$5.2既車揀,時間仲一樣,如果唔係太趕我點都唔會搭MTR!

上水去觀塘﹐車費是 $11.40

如果乘客日常係來回旺角﹐點解唔在旺角東出閘?:L
自己計算一下用月票的總車費以及不用月票的車費﹐有沒有其他交通工具代替(包括車費及時間相比)﹐再去決定是否用月票便可。這條數﹐稍為有少少時間都計算到出來﹐自己衡量一下﹐根本不難決定用月票定唔用月票。

stevenlim84 發表於 2011-7-12 10:55

回復 26# 的帖子

月票邊度有著數,以你的例子,非月票乘客的車費應是501.6/592.8,因為非月票乘客不用再付九龍塘至觀塘的車費,月票客比非月票貴144.8/98.4,六天工作舊月票先有少少著數。

DIH 發表於 2011-7-12 11:24

原帖由 kei_hk 於 2011-7-12 10:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
使用月票的乘客﹐1個月的車費便是 $400 + $246.40/$291.20 = $646.40 / $691.20 (22天/26天)
而非月票的乘客﹐1個月的車費便是 $501.60 + 246.40 / 592.80 + $291.20 = $748.00 / $884.00 (22天/26天)

即是月票可以節省 $101.60 / $192.80﹐對於返工的人﹐長期要坐相同的路線﹐其他選擇也不多﹐點解唔用月票?
可以一個月慳到$100以上﹐這些錢都幾好用了。
而且假日月票也可使用﹐再加上假日使用(例如去沙田shopping)﹐所得的優惠更多。
紅色數字應該不用出現架喎。

實際結果:
用月票:$646.60 / $691.20
非月票:$501.60 / $592.80

我寧願唔用月票,一星期儲落110分,換張票,四星期四張,
剛好可以搭返多出的兩個工作天,一個月總支出由$501.60/$592.80減至$456.00/$547.20。

月票係$400,極端例子,上水去樂富,
原價:$9.5 x2 x22/x26 = $418.00/$496.00,用百送一,可再減至$342.00/$418.00
月票:$400 + $3.8 x2 x22/x26 = $567.20/$597.60,
特惠月票:$330 + 3.8 x2 x22/x26 = $497.20/$527.60,

上水去中環,尖東站轉車,
原價:$17.0 x2 x22/x26 = $748.00/$884.00,用百送一,可再減至$612.00/$748.00
月票:$400 + $8.1 x2 x22/x26 = $756.40/$821.20
特惠月票:$330 + $8.1 x2 x22/x26 = $686.40/$751.20

以此引申,只有北區及大埔直接到尖東而無需再轉地鐵的車程,月票才化算。

toyl 發表於 2011-7-12 12:25

原帖由 DIH 於 2011-7-12 11:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

上水去中環,尖東站轉車,
原價:$11.7 x2 x22/x26 = $514.80/$608.40,用百送一,可再減至$421.20/$514.80
月票:$400 + $8.1 x2 x22/x26 = $756.40/$821.20
特惠月票:$330 + $8.1 x2 x22/x26 = $686.40/$751.20

正確應為
原價:$17 x2 x22/x26 = $748.0 / $884.0

未計百送一已經平過月票

NU5921 發表於 2011-7-12 19:31

回復 11# 的帖子

羅湖、落馬州計分的....

頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 幾多人能夠拿到MTR張搭一百 賞一票既免費單程票? (加文在#7)