UCR683 發表於 2011-7-31 13:22

報章專訪員工抗議港鐵, 對外車務資訊封閉化

Source: 星期日明報:員工爆港鐵「鐵道部化」(2011-7-31,香港新浪網轉載)

2011年7月31日《星期日明報》副刊《周日話題》,探討溫州和諧號列車追撞事故。
其中一篇專題,專訪一些年輕港鐵員工,指港鐵公司極速印製逾萬份工作守則,要員工簽署確認,不得將車務資訊對外公開。
又指兩鐵合併後,從前鐵路公司一些相對開明的做法改變,變得相當和諧。
他們又指控鐵路公司甚至收緊內部資訊,令員工無法從中學習以提升鐵路安全水平。

我的意見:看來該交通企業的監控之手,可能伸延到交通喜好網絡社群了!

rickywk 發表於 2011-7-31 15:26

贈龜龜五個字: 紙包唔住火

;P ;P

M319 發表於 2011-7-31 19:31

金博士呢個 page 真係侮辱乘客智慧
希望新 CEO 會有新作風

(希望呢個唔係奢望)

D201 發表於 2011-7-31 23:34

下,你愈鐘意收埋D野就唔知點解會愈容易爆大獲。咁鐘意收收埋埋等睇戲上報

edison 發表於 2011-8-2 09:50

rickywk 發表於 2011-8-2 10:27

0850 MTR Update出tweet話九龍灣站APG出問題,令車程延長。
0856 MTR Update再出tweet指彩虹-九龍灣-牛頭角一段需時超過5分鐘,服務嚴重受阻
0942 MTR Update再出tweet指車龍有待消化
0946 商台有新聞指九龍灣站APG有問題,列車要人手駕駛,觀塘線列車服務略為受阻

龜龜o係呢一個鐘,究竟有冇出個alert俾電台/電視台新聞部?

注意: 出post呢一刻仲係無攪好

toyl 發表於 2011-8-2 10:43

回復 6# 的帖子

話唔定商台新聞部都係睇mtrupdate先至有得報 ;P

而家mtrupdate已經話搞好,似係駐重兵睇實閘門,再將閘門與行車訊號隔離。

hon_son_wilson 發表於 2011-8-2 10:57

原帖由 rickywk 於 2011-8-2 10:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
0850 MTR Update出tweet話九龍灣站APG出問題,令車程延長。
0856 MTR Update再出tweet指彩虹-九龍灣-牛頭角一段需時超過5分鐘,服務嚴重受阻
0942 MTR Update再出tweet指車龍有待消化
0946 商台有新聞指九龍灣站APG有問 ...

小弟正是在8:50am在鑽石山站因"臨時調度"安排,
而要全部落車的乘客之一。結果等左3班車先迫得返上車。
由8:50AM到現在不時update港台新聞,完全無報導相關消息。
當時月台在8:55AM左右宣佈「車程延長3分鐘」,實情用多左10分鐘。
之前有版友話係逐個站計3分鐘,今次我都有同感。

JF1261 發表於 2011-8-2 12:41

連搭下鐵路都要靠非官方的 mtrupdate
你話可唔可悲
世界級鐵路係連列車delay 成10幾分鐘都唔會同你講, 好野!
世界級? 邊度世界級呀?

某間鐵路公司大言不慚咁話自己係香港人的驕傲, 唔出事果陣或者係..

UCR683 發表於 2011-8-2 13:01

原帖由 JF1261 於 2011-8-2 12:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
連搭下鐵路都要靠非官方的 mtrupdate
你話可唔可悲
世界級鐵路係連列車delay 成10幾分鐘都唔會同你講, 好野!
世界級? 邊度世界級呀?
提示:請用強國邏輯思考。
「至於你信不信,反正我信了」—本身已成了潮語!
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 報章專訪員工抗議港鐵, 對外車務資訊封閉化